Umjesto da se podrži razotkrivanje afere, imamo opasne pritiske na pravosuđe; to se ne smije dopustiti

Umjesto da se podrži razotkrivanje afere, imamo opasne pritiske na pravosuđe; to se ne smije dopustiti

Foto: Radio Sarajevo

Federalni ministar pravde Mato Jozić komentirao je posljednja događanja i previranja oko uhićenja u aferi „Respirator“ kao i pritiske na rad pravosudnih i policijskih institucija koji trebaju rasvijetliti cjelokupnu pozadinu skandala oko nabavke respiratora koja je dospjela i u svjetske medije.

– Proteklih dana svjedoci smo velikog pritiska određenih političkih subjekata i pojedinaca na rad pravosuđa, vezanog za predmet „respiratori“. Pritisak se nije usmjerio samo na pravosuđe, već se proširio i na visokopozicionirane dužnosnike hrvatskog naroda povezujući ih i optužujući da su sudionici „montiranog postupka“. Smatram da je takvo ponašanje neodgovorno i nedopustivo te da se upravo na taj način vrši pritisak na pravosuđe i dodatno umanjuje povjerenje građana u neovisnost pravosuđa – izjavio je federalni ministar pravde Mato Jozić.

– Sve što se događa posljednjih dana dobiva pogrešne i zlonamjerne konture uvlačenjem nacionalne dimenzije što je iracionalno i posve neutemeljeno te nema nikakve veze s pravnim aspektom cijelog procesa. Neupitno je, da čitava priča ima posve utemeljene nezakonite i koruptivne elemente koje Tužiteljstvo i Sud uz potporu nadležnih policijskih institucija trebaju do kraja ispitati, kako bi dobili odgovor što se zaista dogodilo i tko je sudionik tih radnji – istaknuo je ministar Jozić.

– Politički pritisci na rad pravosudnog sustava su nedopustivi u jednoj demokratskoj i pravnoj državi. Zamislite da svaki slučaj i predmet koji je u procesu bude osporavan na nacionalnoj ili etničkoj osnovi i još pri tome okarakteriziran kao pokušaj obračuna ili državnog udara. Umjesto da se podrži razotkrivanje afere kako bi slučaj bio maksimalno rasvijetljen, imamo nešto dijametralno suprotno i pri tome, jako opasno. Prozivanjem Tužiteljstva i Suda da vodi političke ili, još gore, nacionalno usmjerene procese, izaziva sumnju svakog pojedinca u svakom sljedećem procesu koji se pojavi. Takvo što je dovođenje u pitanje vladavine prava i pravne države. To se ne smije dopustiti – dodao je ministar Jozić.

– Ne sjećam se sličnog slučaja u modernijoj povijesti ove zemlje koja je izazvala ovakve reakcije kod bošnjačkih predstavnika. Izjave u javnosti su loša poruka za međunacionalne odnose i nemaju nikakvog uporišta. Takav stav je pogrešan i ne doprinosi ni pravdi, što je u cijeloj priči primarno, a s druge strane urušava političke i nacionalne odnose. Hrvate se adresira kao narod odgovoran za sve nedaće u ovoj državi, to jednostavno nema nikakvog smisla ako doista težimo pravno sređenom i jednakopravnom društvu triju konstitutivnih naroda – naglašava ministar Jozić.

– Pozivam sve sudionike javnog i političnog života u BiH da se suzdrže od malicioznog i tendencioznog ponašanja. Moramo omogućiti neometan rad svih institucija uključujući i institucije pravosuđa. Samo odgovorno ponašanje, zakonit rad svih institucija te neovisno pravosuđe jamac su vladavine prava – zaključio je Mato Jozić federalni ministar pravde, stoji u priopćenju.