Ustavni sud BiH odbio zahtjev Gordane Tadić, evo što su naveli kao razlog

Ustavni sud BiH navodi kako apelantica nije iznijela nikakve posebne razloge i argumente već da se zahtjev zasniva na navodima koje je iznijela u odnosu na kršenje prava na pravično suđenje.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev smijenjene glave tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić za donošenje privremene mjere kojom se „obustavlja izvršenje Odluke VSTV” o njenoj smjeni do okončanja postupka pred Ustavnim sudom.

Tadić je u apelaciji navela da joj je osporenim odlukama prekršeno pravo na pravično suđenje zato što je “očigledno proizvoljno primjeno materijalno i procesno pravo, zato što je izostalo zakonito obrazloženje, zbog pristranog i arbitrarnog ponašanja suda, očigledno proizvoljno utvrđenog činjeničnog stanja, nezakonitog postupanja suda u žalbenom postupku s očigledno proizvoljnom primjenom prava te je povrijeđena zagarantiranost drugostupanjskog postupka i sudske zaštite”, prenosi N1.

Navodi da posljedice njenog ponašanja (kada je predmete dodijeljivala manualnim načinom) nisu opisane u dispozitivu odluka Prvostupanjske komisije i Drugostupanjske komisije, a niti su utvrđene tijekom postupka.

“Apelantica ukazuje da Zakon na osnovu kojeg je vođen disciplinski postupak ne daje garanciju fer i pravičnog postupka, jer disciplinski prekršaji nisu Zakonom propisani kao teži i lakši prekršaji tako da je pravno neizvjesno kakvu sankciju optuženi može očekivati, jer bez propisanih težih i lakših disciplinskih prekršaja je otvorena mogućnost arbitrarnog odlučivanja. Ta zakonska nedorečenost je u ovom postupku iskorištena da se donese sankcija koja nije rezultat provedenog dokaznog postupka i bazirana na ocjeni težine prekršaja prema navodnim činjenicama jer te odlučne činjenice nitko nije niti utvrđivao. Iz obrazloženja se stječe utisak da je to utvrđenje ‘posljedica’ rezultat, provedenog dokaznog postupka, a nije, jer niti jedan dokaz nije izveden na te okolnosti, nasuprot izvedeni su dokazi da to nije tako. Nadalje, apelantica ukazuje na objektivnu pristranost članova VSTV-a”, navodi se u apelaciji Tadić.

Ustavni sud BiH navodi kako apelantica nije iznijela nikakve posebne razloge i argumente već da se zahtjev zasniva na navodima koje je iznijela u odnosu na kršenje prava na pravično suđenje.


“Imajući u vidu navedeno, i naročito potpuni izostanak argumenata o tome zašto bi Ustavni sud trebao donijeti privremenu mjeru u konkretnom slučaju, Ustavni sud smatra da apelantica, osim navoda koji se tiču merituma spora, nije ponudila argumente i dokaze koji bi prima facie ukazali na neophodnost određivanja tražene privremene mjere. Stoga, Ustavni sud smatra da je apelantičin zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan jer u okolnostima konkretnog slučaja, ništa ne ukazuje da bi donošenje privremene mjere bilo u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka”, navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, VSTV BiH potvrdilo je 20. studenog 2021. godine odluku Drugostupanjske disciplinske komisije za tužitelje VSTV-a BiH o smjeni Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Prvostupanjska komisija donijela je odluku 23. srpnja 2021. godine.

SOURCEBild.ba
Previous articleOkej, ovo je gadno: Samo tri hrvatska grada imaju preko 100 tisuća stanovnika, a njih pet između 50 i 100 tisuća
Next articlePapa Franjo se javio novinaru koji ga je snimio pred trgovinom: Nedostaje mi lutanje ulicama
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments