Usvojen proračun Federacije BiH

Zastupnički dom
Zastupnički dom PFBiH (foto: Fena)

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2021. godinu koji iznosi 5,4 milijarde KM.

Predloženi proračun je prihvatio na sjednici održanoj pred Novu godinu i Zastupnički dom, što je u dvodomnom federalnom parlamentu neophodno za stupanje na snagu najvažnijeg financijskog akta FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. godine članovima Parlamenta predloženi proračun i pozivajući ih da ga izglasaju, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije Covid-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije povećavan zahvaljujući ‘korona zakonu’ i drugim poduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na povijesnu krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Proračun Federacije BiH za 2021. godinu predložila je Federalna vlada u ukupnom iznosu od 5 milijardi, 481 milijun i 251.899 KM, što je za 27,7 milijuna manje od prošlogodišnjeg proračuna, točnije, od rebalansa izvršenog u travnju 2020. godine, prenosi FENA.

Bild.baKomentari

Next Post

Papa Franjo potpisao povijesni dokument i osnažio ulogu žena u Crkvi

Pon sij 11 , 2021
Sveti Otac novim dekretom osnažio je ulogu žena u Crkvi. Formalizirao je ono što se već godinama odvija u brojnim razvijenim zemljama