Varhelyi: U FBiH postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst RS, ali ih treba konačno riješiti

On na početku odgovora navodi kako je Bosna i Hercegovina u zaista teškoj fazi.

Europski povjernik za proširenje Oliver Varhelyi krajem studenog ove godine dogovorio je s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, otkrili su to izvještaji Delegacije EU u BiH.

Povjerenik Varhelyi je progovorio o tome, ali i o cijelokupnoj političkoj krizi u BiH za mađarski medij. Suradnja Olivera Varhelyia sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom izazvala je buru komentara kako u bh. javnom i političkom životu, tako i van naše države.

O tome je Varhelyi govorio i za mađarski Magyar Nemzet.

”U Bosni i Hercegovini su bosanski Srbi još početkom prosinca prošle godine glasovali za preuzimanje nekih ovlasti od federalnih institucija, a prošle nedjelje izazvali su veliku pometnju za obilježavanje njihovog nacionalnog praznika, podsjećajući na druge entitete u zemlji u užasima rata. Koliko ste zabrinuti zbog trenutne nestabilnosti?”, pitanje je ovo novinarke za Varhelyia.

On na početku odgovora navodi kako je Bosna i Hercegovina u zaista teškoj fazi.


”Problem vidim u tome što kritični period nema veze sa vanjskim faktorima. Zemlja je danas u zapuštenom stanju zbog domaćih političkih motiva. Ovo je sigurnosni izazov za Zapadni Balkan, pa čak i za Europu u cjelini. Iz tog razloga, svi, sve tri zajednice i njihovi lideri moraju raditi na tome da zemlja gleda naprijed, radi i, istovremeno, jača unutarnju koheziju. Pozvao bih sve više puta da garantuju funkcioniranje bosanskohercegovačkih institucija i Predsjedništva, ali i vlada”, odgovara Varhelyi.

Navodi da se Bosna i Hercegovina suočava sa jedinstvenom i potencijalno jednokratnom šansom kroz ekonomski i investicijski plan EU da krene putem ka integraciji.

“Ukoliko druge zemlje u regiji iskoriste ovu priliku, a BiH zaostane, to može biti sa potencijalno nepredvidivim posljedicama. Što se tiče nacionalističkih proslava, mislim da neće pomoći situaciji. Osim toga, u Federaciji postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst Republike Srpske, ali ih treba konačno riješiti”, rekao je Varhelyi.

Upitan je i o tome da li su novinski izvještaji o prošlogodišnjim razgovorima između njega i Milorada Dodika istiniti.

Kako navodi novinarka u pitanju, “prema tekstovima o kojima je riječ, podržavali ste otcjepljenje Srba od saveznih institucija?”

“Svi članci o tome su lažne vijesti”, odgovorio je kratko europski povjerenik za proširenje.

Naveo je da njegov stav po tom pitanju ostaje jasan i dosljedan. Otkrio je i očekivanja od političara iz RS.

“Naše očekivanje od bosanskih Srba je da se vrate u Vladu, u Parlament, u rad Predsjedništva. Ni Bosna i Hercegovina, pa čak ni Republika Srpska nemaju interesa za segregaciju, što onemogućava rad institucija”, izjavio je Varhelyi.

Dodaje da je to jasno stavio do znanja i Miloradu Dodiku, prenosi N1.

SOURCEBild.ba
Previous articleSvjedok iznio nove detalje afere: Jeftiniji respiratori po skupljoj cijeni za ”Srebrenu malinu”
Next articleCharlie Hebdo objavio karikaturu Đokovića s mrtvačkim sandukom i nekoliko jezivih poruka
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments