Veleposlanik Vranješ: Turković stranim državama prezentira politike SDA, pokušavajući uspostaviti san ‘Alijine BiH’

Vranješ je podsjetio da ovo nije njena prva takva instrukcija i pokušaj da uzurpira nadležnost Predsjedništva BiH nad vanjskom politikom.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, svjesna da BiH nema zakon o praznicima, stalno šalje tumačenja u skladu sa politikama SDA pokušavajući po svaku cijenu uspostaviti kontinuitet sa nepostojećom ratnom “Alijinom BiH”, a koji bi trebalo biti prezentiran i u stranim državama s kojima imamo bilateralne odnose. To neće proći.

Poručio je to za “Glas” veleposlanik BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ koji je, sa još 17 kolega iz diplomatsko-konzularne mreže, potpisao otvoreno pismo u kojem su jasno poručili Turković da neće obmanjivati svjetsku javnost i da će, umjesto njenih instrukcija i “slavlja” praznika kojih nema, nastaviti poštovati zakone i Ustav BiH.

Turković, naime, u instrukciji upućenoj 16. veljače DKP-ima BiH zahtijeva od veleposlanstava i generalnih konzulata da povodom 30 godina od tzv. “dana neovisnosti BiH” 1. ožujka obilježe taj navodni praznik te da ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema bude upućena službena nota.

Srpski veleposlanici i generalni konzuli u DKP-ima BiH su ovaj put zajednički odlučili da javnost informiraju kako neće obmanjivati zemlje prijema, lažno im tumačeći dan kada je počeo tragični sukob u BiH kao nepostojeći državni praznik, jer je 1. ožujak 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu od strane pripadnika paravojne formacije koju je osnovala SDA.

Vranješ je podsjetio da ovo nije njena prva takva instrukcija i pokušaj da uzurpira nadležnost Predsjedništva BiH nad vanjskom politikom jer uoči svakog 1. ožujka, 11. srpnja i 25. studenog imaju slične instrukcije, gdje se Turković pokušava postaviti u poziciju ne samo osobe koja odlučuje u vanjskoj politici nego i zakonodavca.


SOURCEBild.ba
Previous articleManchester u minuti primio dva gola. Ipak je uspio pobijediti
Next articleSitarski: Mnogo je institucionalnih mehanizama da se izbori u ovom sadašnjem protuustavnom stanju spriječe
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments