VIDEO | Komšić u Nu2 branio Plenkovića: On radi, a Milanović samo priča. Iz ljevice otići u desnicu, to je ekstreman salto

"Plenković jako dobro stoji u Bruxellesu, on može pokrenuti Bruxelles, a za nas u BiH više štete ima ono što radi Plenković i HDZ nego što izjavljuje Milanović", kazao je.

Screenshot: HRT

Gost ovotjedne emisije “Nedjeljom u 2” je drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Emisija je započela isječcima iz njegovog gostovanja 2006. godine.

U anketi iz 2006. godine je bilo pitanje: hoće li Željko Komšić poboljšati položaj Hrvata u BiH, a 72% njih (3585) je glasalo da hoće, do je njih 28% (1416) glasalo da neće. Podsjetimo, Komšić je tada u emisiji rekao kako je uvjeren da će uspješno predstavljati Hrvate u BiH već time što neće nastaviti dosadašnju politiku “jer su oni koji su ih dosad predstavljali gotovo prepolovili broj Hrvata u BiH”, prenosi Direktno.hr.

Komšić je tada istaknuo da se njegova bivša stranka (SDP BiH) zalaže za nacionalnu ravnopravnost svih naroda u BiH, paritet i pravo veta za zaštitu nacionalnih interesa, a ne za građanski koncept uređenja države po principu “jedan čovjek jedan glas”. Tim principom se u složenim državama, u kojima jedan narod predstavlja većinu, osigurava dominacija tog naroda nad drugima, ocijenio je Komšić.

Na pitanje ne čini li mu se da je njegov izbor za člana Predsjedništva BiH, dobar dio Hrvata udaljio od te države, Željko Komšić rekao u emisiji Nedjeljom u 2, kako nema toga i to se među ljudima ne osjeti, te da je to stvar politike i političkog marketinga.


Na pitanje da mu ustavotvorac prebrojava krvna zrnca, Komšić odgovara da ne vidi u čemu je problem. Kaže kako je fašizam za njega provjeravati čistoću krvi.

Na pitanje, koje su njegove ovlasti, Komšić je rekao kako je to vanjska politika, a Domu naroda može se reći kada je povrijeđen vitalni nacionalni interes.

“Nas dvojca iz Federacije kada je riječ o Republici srpskoj, možemo konstatirati da je povrijeđen entitetski”, rekao je.

Na pitanje kada se može proglasiti nacionalni interes, ali Komšić može proglasiti samo hrvatski nacionalni interes i da li tada predstavlja Hrvate, Komšić je rekao:

“Gospodine Stankoviću ja sam biran iz redova naroda”, rekao je.

Komentirao je odnos Hrvatske prema BiH pa postavio pitanje.

“Je li vam dosadilo da se stalno petljate u naše odnose? Stalno virite preko našeg plota. Nije u redu!

Nedavno je Orban komentirao vaše more, naravno da vam se nije svidjelo”, rekao je, a o Zoranu Milanoviću rekao je da je ranije bio na drugim političkim postavkama. “Iz ljevice otići u krajnju desnicu, to je već opasan salto”, istaknuo je.

“Rekao sam da ću se kandidirati za člana Predsjedništva. Moram nastaviti, kada bi stao činilo bi se da nisam postigao ništa. Meni je cilj i stranke jest da jedan drugi koncept ,da mu damo više snage u BiH društvu. Ovisi što će reći ljudi na izborima. Volio bih da iza mene ostane ideja građanske BiH, slobodnih i jednakih pojedinaca, ali nekako mi izgleda da nema političke strukture koja bi to nosila”, kazao je.

“Potrebno je izaći iz ovog koncepta u BiH, on stalno gura ljude jedne na druge. Može prerasti u ružnije konflikte. Bio sam dva puta član Predsjedništva. Zaključak je da etnički koncepti nisu nešto s čim se treba igrati”, dodao je.

“Drugi motiv je zaustaviti pokušaje HDZ-a i službenog Zagreba da interveniraju u zakon, da se onemogući etnička podjela u BiH”, dodao je.

“Nisam u savezu s niti jednim nacionalistima”, kazao je.

Službeni Zagreb i Izborni zakon

“Govorimo li ovdje o Hrvatima ili HDZ-u. Mi ovdje govorimo o HDZ-u. Je li vama ovdje u Hrvatskoj petljati se u naše poslove i odnose ili smatrate da je to možda loše. Stalno preko naše tarabe virite i govorite. I vi sami ste osjetili na sebi kada je Orban komentirao more. Zašto nas osuđujete”, kazao je.

“Nitko ne misli da BiH može opstati bez ijednog naroda, ali pustite nas da sami rješavamo. Hrvati nisu ugroženi, to što nisu HDZ-ovi Hrvati to je njihova stvar”, dodao je.

Zoran Milanović

“Relativno dugo ga poznajem. Nismo bili jarani, kada bi nekog nazvali jaranom morali bi proći svašta i dobro i loše. Ne znam da sam mu išta iz novčanika uzeo. Ja ću se zaustaviti ovdje i bilo bi jako nepristojno da ja počnem uzvraćati istim mjerom”, kazao je. “Bio je bar na drugim političkim postavkama prije. Iz ljevice otići u ekstremnu desnicu to je ozbiljan salto”, kazao je o promjeni stava Milanovića.

“On koristi BiH za obračun s Plenkovićem i HDZ-om na način da Plenkovića pokaže nesposobnim oko položaja Hrvata u BiH i da zapravo on, koji nema nikakvih konkretnih ovlasti, da Plenkovića pokaže nesposobnim. Neću da budem u toj vašoj unutarnjoj igri”, kazao je.

“Plenković jako dobro stoji u Bruxellesu, on može pokrenuti Bruxelles, a za nas u BiH više štete ima ono što radi Plenković i HDZ nego što izjavljuje Milanović”, kazao je.

Plenković radi, ovaj priča, dodao je. Biste li ukinuli kostitutivnost naroda? “Ne bih to radio na taj način da imam moć, stvar je što narod želi. Vjerujem u demokraciju. Ja ne vjerujem da apsolutista može voditi naprijed. Mislim da bi bilo biolje, ali bitno je želi li to narod”, kazaio je.

“Jeste li vi etnički Hrvat? Je li vas strah nečega ovdje?”, pitao je Komšić Stankovića.

“Da se razumijemo, nisam ni etnički Srbin”, kazao je Stanković.

Izbori na jesen u BiH

“Vjerujte mi da se ne može garantirati da će bošnjačka stranka pobijediti na izborima u BiH”, dodao je Komšić na pitanje voditelja.

“Mislim da će HDZ prihvatiti izbore, ali završit će se tako da će HDZ ući opet u vlast”, kazao je.

“Nitko u Europi neće dozvoliti da se rasture institucije BiH, Dodik je to pokušao pa mu ne ide”, dodao je.

SOURCEBild.ba
Previous articleŠvedska vladajuća stranka: ‘Ovo je povijesna odluka. Podnijet ćemo zahtjev za članstvo u NATO savezu‘
Next articleKnezović o Komšiću u Nu2: Hrvati poniženi u prime terminu. Zamislite da je 1992. na HRT-u gostovao Milošević! 
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments