VIDEO U Turskoj Erdogan nije dao sjedalicu Ursuli von der Leyen, sjedila na kauču

Članica EU parlamenta Sophie in ‘t Veld rekla je da ovo nije bilo slučajno nego namjerno. Prozvala je Charles Michela jer nije reagirao na ovu diskriminaciju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak se u Ankari sastao s liderima EU, predsjednicom EU Komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom.

Sastanak je ostao upamćen po bizarnom diplomatskom skandalu, u kojem se domaćin nije pobrinuo za sjedeće mjesto jedine žene na sastanku, Ursule von der Leyen, ali ni Charles Michel nije pokazao neke gospodske manire niti da ga je to zasmetalo.

U videu se vidi kako svi zajedno ulaze u sobu za sastanke, a Erdogan i Michel su samo produžili prema udobnim foteljama, dok je Ursula ostala zbunjena i nije znala gdje da sjedne. Ostala je stajati i gledati u njih i može se čuti kako mumlja u laganoj nevjerici: “Eerrm, ehm”, prenosi 24sata.hr.

Potom se na smici vidi kako joj je ponuđeno da sjedne na kauč, što je i prihvatila jer je osim kauča još jedino mogla sjesti na pod. Von der Leyen je tako sjedila četiri metra udaljena od Erdogana, nasuprot Mevluta Cavusoglua, turskog ministra vanjskih poslova, koji u diplomatskom protokolu ima niži status.


Članica EU parlamenta Sophie in ‘t Veld na Twitteru je napisala da ovo nije bilo slučajno nego namjerno. Podsjetila je da je Erdogan u ranijim slučajevima lidere EU, koji su tada bili svi muškarci, uvijek stavio da sjede jedni pored drugih, u jednakim sjedalicama, te prozvala Charles Michela zašto nije reagirao.

Inače, mnogi su kritizirali ovaj posjet Turskoj, jer je samo dva tjedna ranije Turska izašla iz Istanbulske konvencije. S druge pak strane, na sastanku, piše Times, je bilo govora o produženju dogovora EU i Turske oko migrantske krize.

Na sastanku koji je trajao tri sata navodno su dogovorili produženje pet godina starog dogovora da će Turska zaustaviti priljev migranata u EU, za što je tada dobila šest milijardi eura. Kako javlja Times, iznos je ovaj put povećan, a detalji bi trebali biti objavljeni ovih dana.

Bild.ba

Previous articleKorona u BiH: 79 osoba preminulo, preko 1700 novozaraženih
Next articleRaspudić u Saboru pitao što radi Pejčinović Burić, “grobar hrvatskog naroda”