Vlada HNŽ-a odobrila dva milijuna maraka domovima zdravlja

Vlada HNŽ-a odobrila dva milijuna maraka domovima zdravlja

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u petak, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, usvojila je odluku kojom je odobrila dva milijuna maraka za domove zdravlja u svim gradovima i općinama te županije.

Vlada je razmotrila i prihvatila Operativni plan cijepljenja protiv covid-19 koji je pripremio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a u suradnji s resornim ministarstvom. Planom su jasno definirane aktivnosti Vlade, resornog ministarstva, Zavoda za javno zdravstvo, te jedinica lokalne uprave i samouprave, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Uz ostalo, istaknuto je kako su prioritetne skupine za cijepljenje: zdravstveni radnici, osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, populacija starija od 65 godina, ranjiva populacija s kroničnim bolestima, te zdrave osobe od 18 do 64 godine starosti koje rade u značajnim javnim službama (policija, obrazovanje i slično).

Razmotrena je informacija resornog ministarstva o tijeku pregovora s reprezentativnim Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar, nakon čega su usvojeni zaključci da se održi sastanak svih članova Vlade i Pregovaračkog tima Vlade, a potom, u što je moguće kraćem roku, i sastanak sa svim dionicima zdravstvenog sustava – predstavnicima osnivača, suosnivača i menadžmenta zdravstvenih ustanova, te jedinica lokalne samouprave.

Iz resora Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada je dala suglasnost na tekst Kolektivnog ugovora između Vlade HNŽ-a i Sindikata policije HNŽ-a u trajanju od dvije godine. Istaknuto je kako su pregovarački timovi Vlade i Sindikata uspješno usuglasili tekst Kolektivnog ugovora kojim su utvrđena prava i obveze poslodavca, Sindikata i uposlenika iz rada i po osnovu rada u Ministarstvu.

Vezano za rad Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, usvojena je odluka u vezi s plaćanjem prijevoza učenika osnovnih škola u svim gradovima i općinama HNŽ-a u iznosu od 1.200.000 maraka.

Razmotren je i prihvaćen Nacrt izvješća o radu Vlade HNŽ-a za 2020. godinu. U opsežnom dokumentu istaknuto je kako je godinu obilježila pandemija koronavirusa, no Vlada je ponudila učinkovit i primjeren odgovor na tu krizu. Na poseban način, uz brojne projekte u svim područjima djelovanja – prosvjeti, kulturi, športu, brizi za socijalne kategorije, braniteljsku populaciju i brojnim drugima, naglašeno je donošenje tzv. korona zakona, te pomoć gospodarstvu, turizmu i poljoprivredi i kroz druge oblike kreditiranja i poticanja za što su izdvojena značajna sredstva.

Vlada je, uz niz drugih odluka i zaključaka, usvojila Financijski plan Agencije za privatizaciju u HNŽ-u za 2021. godinu, navodi se u priopćenju.

Fena