Vučić svečano dočekan u Ankari; razgovaralo se o BiH, a Erdogan je najavio i diplomatsku ofanzivu

Erdogan i Vučić sastali su se danas u predsjedničkoj palači u Ankari ispred koje je Vučiću prethodno priređen svečani doček.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske naveo je će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema njegovog današnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenijela je turska agencija Anadolija.

“S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu poduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju. Vjerujemo da je rešenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti”, rekao je Erdogan prije današnjeg sastanka sa Vučićem.

On je dodao da će Turska “objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktualnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti da čuva svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize.”

Erdogan i Vučić sastali su se danas u predsjedničkoj palači u Ankari ispred koje je Vučiću prethodno priređen svečani doček.

Poslije sastanka u četiri oka, Erdogan i Vučić će nazoćiti trećoj sjednici Visokog vijeća za suradnju Srbije i Turske.


Službnenici dvije zemlje potom će potpisati više sporazuma sa ciljem unaprijeđenja bilateralne suradnje, poslije čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Jednodnevni posjet Turskoj Vučić je počeo obilaskom Mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države, a završit će je večerom sa turskim predsjednikom.

SOURCEBild.ba
Previous articleOskvrnavljena crkva kod Bihaća
Next articleRobert Lewandowski najbolji je igrač po izboru FIFA ‘The Best’. Messi mu nije dao nijedan bod, komentirao je i takav izbor
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments