Vukoja očitao bukvicu osporavateljima gradnje kazališta: HNK Mostar ima važeću dozvolu za gradnju

Vukoja

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar Ivan Vukoja ocijenio je kako je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marića priopćenjem u kome je problematizirao nastavka gradnje zgrade HNK u Mostaru obmanuo javnost te zlouporabio svoj položaj i ovlast.

U svom reagiranju Vukoja navodi kako je zabrana gradnje u Središnjoj gradskoj zoni, koju je Marić spomenuo, prestala važiti odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara od 1. 12. 2010. godine.

“U Odluci iz 2010. godine, u članku 8. jasno se navodi kako se u dijelu Središnje gradske zone, u kojem se nalazi i zgrada HNK, dopušta nastavak gradnje za objekte koji posjeduju odobrenje za gradnju u skladu s pozitivnim gradskim propisima. Također, u članku se navodi i kako se zabranjuje gradnja novih objekata do usvajanja plana, a najduže u razdoblju od dvije godine”, navodi Vukoja.

Ravnatelj HNK dalje tvrdi kako HNK ima dozvolu za gradnju izdanu 1996. godine te da je odluka iz 2010. godine potvrdila pravo Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru na nastavak gradnje objekta.

Vukoja navodi kako s obzirom da u spomenutom razdoblju nije usvojen novi regulacijski plan, stari regulacijski plan donesen 1996. godine nastavio je biti važeći, i to ne samo za stare objekte nego od 1. 12. 2012. godine i za nove objekte.


Provedbenim/regulacijskim urbanističkim planom dijela Centralne gradske zone koji je usvojen i objavljen odlukom Općinskog vijeća Mostar broj 01-472-1/96 iz 1996. godine, urbanističke, građevinske i uporabne dozvole dobili: zgrada Vlade FBiH, zgrada INTEGRA, zgrada MINIPEX, Hercegovina auto, Ministarstvo financija VM BiH itd. te je na navedenom području od 1996. godine do danas izgrađen niz objekata.

Činjenica kako HNK ima ispravnu i važeću dozvolu za gradnju dodatno je potvrđena zaključkom Odjela za urbanizam i gradnju/građenje broj UP1-07/2-25-12059-1/16 iz 2018. godine, kojim je HNK Mostar zbog traženja izmjena u odobrenju za gradnju bio u obavezi platiti rentu u iznosu od 244.495 KM, piše Vukoja.

Ravnatelj HNK Mostar smatra kako je najproblematičnije to što Salem Marić, koristeći poziciju predsjednika Gradskog vijeća Mostara, “upućuje (ne)izravne prijetnje i ucjene prema HNK Mostar te insinuira i obmanjuje javnost glede zakonitosti nastavka gradnje”.

Marić je u svom istupu naveo kako je zatražio od direktora mostarskog HNK i Odjela za urbanizam i građenje da mu se dostavi sva relevantna dokumentacija u vezi s izgradnjom, a nakon što, kako tvrdi, odgovor nije dobio uputio je Tužiteljstvu HNŽ-a i Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu zbog, kako je naveo, postojanja opravdane sumnje da je počinjeno kazneno djelo falsificiranja dokumentacije i najave nastavka nezakonite izgradnje bez valjane i postojane dokumentacije.

“Zamislimo situaciju da zbog dojma o potencijalnoj pravnoj nesigurnosti donatori HNK Mostar odustanu od financiranja nastavka gradnje, a kasnije se ispostavi kako su sve sumnje i optužbe bile neutemeljene. Tko bi bio odgovoran u tom slučaju i tko bi nadoknadio štetu koju bi HNK Mostar zbog toga pretrpio?”, postavlja pitanje Vukoja.

Vukoja dalje navodi kako je HNK Mostar zatražio usvajanje izmjena i dopuna građevinske dozvole i uz zahtjev dostavio traženu dokumentaciju, a nakon pregleda dokumentacije, te sukladno internim pravilima i procedurama nadležne službe i tijela Gradske uprave donijele su rješenje o prihvaćanju zahtjeva HNK Mostar.

“Stoga je sasvim nepotrebno da gospodin Marić kao predsjednik Gradskog vijeća upliće HNK Mostar u interne procedure i provjere zakonitosti postupanja u službama Gradske uprave. Sve dokumente koje je gospodin Marić tražio od HNK Mostar mogao je i trebao pronaći u arhivima nadležnih gradskih službi. Zato mu nismo ni dostavili tražene dokumente. I zato njegov zahtjev smatramo zastrašivanjem i prijetnjom, odnosno, zlouporabom položaja i ovlasti. I napominjemo da je to sudski utuživo”, pojašnjava Vukoja.

Ravnatelj mostarskog HNK smatra kako se iz svega navedenog može zaključiti kako je “reakcija gospodina Marića politički i nacionalistički motivirana”.

“Ni to samo po sebi nije problem, ali jeste problem što gospodin Marić, pri tom, svjesno obmanjuje javnost iznošenjem lažnih teza i neutemeljenih tvrdnji te time nanosi štetu ugledu i interesima Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Premda smo to već više puta javno izjavili, ponavljamo kako nam nije cilj dizati tenzije i narušavati međunacionalne odnose u Gradu Mostaru. Ali, isto tako, ponavljamo kako se ne bojimo bilo čijih pritisaka i ucjena te da znamo, hoćemo i možemo štititi svoje vrijednosti, ciljeve i interese”, poručuje Vukoja.

Na kraju svoga reagiranja ravnatelj HNK Mostar pozvao je predsjednika Gradskog vijeća predstavnike Medžlisa Islamske zajednice da dođu u HNK Mostar i o svemu porazgovaraju.

“Hrvatsko je narodno kazalište u Mostaru, kao što mu i sam naziv govori, i hrvatsko i mostarsko. Samosvjesno i otvoreno za suradnju prema svima koji mu pristupaju partnerski i s uvažavanjem. Stoga pozivamo gospodina Marića kao i predstavnike Medžlisa Islamske zajednice da dođu u HNK Mostar. O svemu možemo razgovarati i svu dokumentaciju koju imamo mogu dobiti na uvid. Mi ništa ne krijemo, nemamo skrivenih namjera i istinski smo zainteresirani za dobre odnose i suradnju sa svim institucijama i organizacijama u Mostaru. Našem zajedničkom gradu u kojem treba i može biti ugodno živjeti svim narodima i svim građanima”, stoji na kraju priopćenja za javnost ravnatelja HNK Mostar Ivana Vukoje.

Previous articlePolitolog o potpori PRH hrvatskoj samoupravi u BiH: Milanović i Plenković trebaju kreirati jasnu nacionalnu strategiju
Next articleUbojici Miroslavu Tomiću ponovno određen pritvor, evo zbog čega
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments