Zasjedao i HNS, Čović baš nahvalio Plenkovića: On je uradio za BiH što nije nitko u zadnjih 20 godina!

Na početku obraćanja Čović je pozdravio činjenicu da je Plenković jutros u Europskom vijeću uspio vrlo jasno pozicionirati BiH.

Foto: Denis Kapetanović

Dragan Čović je na današnjoj sjednici predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora informirao članove o uspjehu Andreja Plenkovića u Bruxellesu, a potom je na konferenciji za medije istaknuo kako to znači da su ogromne šanse za novi krug razgovora o ustavnim i izbornim reformama, koji će uključivati i najvišu razinu EU. Na konferenciji je istaknuo i ukrajinsku zastavu te iskoristio priliku da odgovori zašto je jučer glasao protiv prijedloga Denisa Bećirovića.

Na početku obraćanja Čović je pozdravio činjenicu da je Plenković jutros u Europskom vijeću uspio vrlo jasno pozicionirati BiH.

Pregovori o Izbornom zakonu se nastavljaju? Čović najavio, poziva se na EU: ‘Poslali su nam vrlo jasnu poruku’ – Bild.ba

Podsjetimo, Europsko vijeće raspravljalo je o produženoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Europska unija je ponovila svoju opredijeljenost za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Priopćeno je kako lideri u Bosni i Hercegovini trebaju pokazati snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i podržati sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju Komisije za dobivanje statusa kandidata. Europska unija je spremna nastaviti svoj angažman na visokoj razini u tom pogledu, istaknuto je iz Europskog vijeća jutros.

“Ovo smo uspjeli uz stalnu uhodanost predstavnika Europske pučke stranke, nas ovdje u BiH, i Andreja Plenkovića koji se snažno založio za ravnopravnost svih naroda i građana, kako bi dobili šansu da možemo organizirati izbornu kampanju. Plenković je uradio nešto za Bosnu i Hercegovinu što nije nitko u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina”, izjavio je Čović.


Dodaje da je ovim činom poslana jasna poruka da EU je spremna nastaviti angažman o izmjenama izbornog zakona na najvišoj razini, što je, smatra Čović, šansa za novi krug sastanaka.

Osvrnuo se i na usvojeni Strateški kompas EU i izraženo žaljenje Nizozemske zbog stava da tekst sadrži pozivanje “na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini, ustvrdivši da Nizozemska ima obveze prema BiH koje datiraju iz 1995.

Dragan Čović naglašava da će i on i HNS, kao i do sada, nastaviti pratiti stav EU prema ratu u Ukrajini.

Ukrajinske zastave ukrale pažnju na sjednici HDZ-a. Čović: Vrlo sam ponosan na ono što Hrvati rade po pitanju rata u Ukrajini – Bild.ba

Na pitanje novinara o jučerašnjem glasanju na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, gdje je njegova stranka bila protiv SDP-ovog prijedloga čijim bi se usvajanjem BiH obvezala na praćenje mjera koje EU nameće Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, navodi da već tri godine odbacuju dopune dnevnog reda koje dolaze od oporbe.

“Mi, u principu, odbacujemo dopune koje dolaze od oporbenih stranaka i to je naša praksa već pune tri godine. A oni to vješto koriste da upakiraju u celofan nešto što je atraktivno za čuti. Postoje jasna pravila kako funkcionira skupština”, rekao je.

Čović o bošnjačkim lažima da je bio protiv sankcija Rusiji: Jeftini populizam i nadmudrivanje koje nema nikakve veze s realnošću – Bild.ba

Podsjetimo, izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH jednoglasno su jučer usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma Naroda. S druge strane, izaslanici su odbili da po hitnoj i skraćenoj proceduri razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa kao i Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV.

I tako je Plenković diplomatski raskrinkao populističke poteze Bećirovića i SDP-a BiH – Bild.ba

Čović je rekao kako je on sam napravio veliki doprinos na bh. putu kao EU te dodao da on podrazumijeva i izmjene Ustava BiH i izbornog zakona, a ne samo iznad spomenute i jučer odbijene prijedloge.

SOURCEBild.ba
Previous articlePutin: Zapad voli otkazivati ljude, dokaz za to je J. K. Rowling. U našoj zemlji takvo je nešto nezamislivo
Next articleBeživotno tijelo fra Marinka Leke pronađeno na požarištu kod crkve u Rakitnu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments