Zasjedao vrh HDZ-a BiH, ponovili su da je Središnje izborno povjerenstvo nelegalno i nelegitimno tijelo

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH

Predsjedništvo HDZ-a BiH na online sjednici razmatralo je aktualnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, kao i trenutnu političku i gospodarsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je stanovnike BiH da se pridržavaju mjera kriznih stožera civilne zaštite kako bi se očuvalo zdravlje ljudi, navodi se u priopćenju.

Odgovornim ponašanjem i poštivanjem preporuka, dodaje se, obuzdat će se širenje pandemije što će dovesti do ponovnog razmatranja mogućnosti smanjenja ograničavajućih mjera.

Iz HDZ-a BiH naglasili su potrebu osiguranja dostojnih uvjeta za boravak u privremenim smještajima za osobe koje dolaze u BiH, a smještene su u karantene, te očekuju promjene usvojenih odluka na prijedlog struke.

“Pozivamo dužnosnike HDZ-a BiH, kao i sve druge, da kroz institucije vlasti osiguraju normalno funkcioniranje, potrebna zaštitna sredstva i opremu, kako zdravstvenim, tako i svim drugim ustanovama i institucijama koje izravno sudjeluju u borbi protiv pandemije. Raspodjela sredstava pomoći s viših razina vlasti mora biti pravedna, a raspodjela zasnovana na stvarnim potrebama lokalnih zajednica, neovisna o nacionalnoj strukturi stanovništva u određenim sredinama”, dodaje se u priopćenju.


Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je Vijeće ministara, Vladu Federacije BiH, vlade županija, gradske i općinske vlasti, kao i zakonodavna tijela na svim razinama, da u skladu s ustavnim ovlastima donesu nužne mjere potrebne za očuvanje radnih mjesta te da razmotre mogućnosti rasterećenja određenih mjera gospodarstvu, kao i da zaštite obrazovne, kulturne, sportske i druge institucije, kako bi u budućnosti mogle funkcionirati.

Iz te stranke pozvali su i predstavnike nižih razina vlasti na održavanje sastanaka s predstavnicima gospodarstvenika kako bi se postigao zajednički dogovor i usvojile mjera za ublažavanju negativnih posljedica na gospodarstvo.

Naglašena je potreba osiguravanja poticaja za poljoprivredu, shodno proračunskim mogućnostima, kao i pomoći za proljetnu sjetvu.

“Osuđujemo korištenje ovakve situacije za politikanstvo i ubiranje sitnih političkih bodova, bez obzira od koga one dolazile, pojedinaca ili stranaka. U raspravi o predstojećim lokalnim izborima držimo kako je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) tijelo koje je izabrano suprotno odredbama Izbornog zakona, pa samim time nema ni legalitet ni legitimitet za iniciranje određenih odluka po pitanju održavanja lokalnih izbora jer je to isključivo u nadležnosti izvršne i zakonodavne Vlasti BiH“, stoji na kraju priopćenja za javnost HDZ-a BiH.

Bild.ba

Previous articleDavor Pavuna, profesor Miliša i doktor Glavina za Bild.ba o koronavirusu
Next articlePremijer SBŽ kaže da je neizbježno smanjenje plaća svima pa i liječnicima i policiji