Zašto Hrvati nemaju političarku poput Željke Cvijanović? Pogledajte kako žena elegantno ‘ubija’ političko Sarajevo argumentima

Na pitanje zašto je BiH nesposobna da kroz razgovor riješi vlastite probleme, Cvijanović je odgovorila da “razgovore ne želi političko Sarajevo”.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je u intervjuu Srni da svi vole pričati o BiH, a malo tko je želio da o njoj nešto nauči, a pogotovo analizira, ističući da su stvari u BiH nesređene u kontinuitetu, dok su problemi i nezadovoljstva akumulirani.

Na pitanje kako komentira pristup međunarodnog faktora prema BiH i optužbe na račun RS s obzirom na to da su posljednja događanja izazvala veliku pažnju i pojačan angažman međunarodnog faktora, “te da se uglavnom Republika Srpska optužuje za blokadu rada zajedničkih institucija”, Cvijanović je u intervjuu Srni rekla da je okidač za ovu krizu Valentin Inzko, a ne RS.

“Koji god zakon da je nametnuo, reakcija bi bila ista. Da ne spominjem kako su fabrikovali izvještaje za Vijeće sigurnosti UN-a, širili lažnu sliku, optuživali RS za svaki problem i nastojali na svaki mogući način izostaviti odgovornost bošnjačkih političkih stranaka”, kazala je.

Govoreći o tome da li je ikada neki od tih izvještaja govorio o “različitom tretmanu povratničke populacije u dva entiteta ili siogurnosnim izazovima”, Cvijanović je istaknula da nisu stigli baš time da se bave jer je zadatak bio da se što više optužuje RS, kao i Milorad Dodik.

“Da su htjeli da se bave tim pitanjima onda bi morali napisati da u većinski srpskim povratničkim naseljima u FBiH još nema struje, vode, asfalta, niti je sustavno riješena nacionalna grupa predmeta u školama, a da u bošnjačkim povratničkim naseljima u RS ima i struje i vode i asfalta i da je nacionalna grupa predmeta u više od 20 škola uvedena još prije 15 godina”, naglasila je Cvijanović.


Što se tiče sigurnosti, dodala je ona, tu bi onda morali reći da je “kazna za povratnike sa stranih ratišta jednaka kao kad komšiji ukradeš lubenicu sa njive”.

Ona je naglasila da bi u tim izvještajima morali spomenuti i tko od sarajevskih političara ima kakve veze sa raznim radikalnim i ekstremističkim organizacijama.

Na pitanje zašto je BiH nesposobna da kroz razgovor riješi vlastite probleme, Cvijanović je odgovorila da “razgovore ne želi političko Sarajevo”.

“Oni su godinama ohrabrivani i podržavani od OHR-a da ne sudjeluju u dijalogu, već da čekaju njihova rješenja, a potom i Ustavnog suda BiH, koja su dogovarana sa njima i onima koji žele centralizaciju BiH. Da su pustili da zaživi koncept prave koordinacije i harmonizacije, kroz to bi se ojačalo povjerenje, kojeg ni danas nema, i moguće da bi se vremenom domaći akteri i sami dogovarali šta je ekonomičnije, praktičnije, efikasnije”, konstantirala je Cvijanović.

A govoreći o tome koga bi označila kao najvećeg krivca za ovakvo stanje u BiH, predsjednica RSvje naglasila da je “glavni razlog za opšti neuspjeh to što je koncept multietničnosti teško zloupotrijebljen od SDA, ali i drugih bošnjačkih stranaka.

“To se vidi u skoro svim elementima funkcioniranja sustava. Na djelu je opća privatizacija funkcija i uzurpacija tuđih prava. Krenite od stanja u institucijama BiH i sve će vam biti jasno. Vodi se neka invazivna politika, a BiH ruše oni koji pričaju da je čuvaju. Ministri, poput Bisere Turković, prilikom posjeta stranim zemljama zaobilaze veleposlanike BiH koji tamo službuju, ako su Srbi, a sastanke zakazuju preko stranih veleposlanstava u Sarajevu. I kakva je to onda država i kako je to oni čuvaju? A ministar obrane, ne poštujući zakon i procedure, sam otkaže vojnu vježbu sa Srbijom, tobože zbog virusa korona, a u istom periodu realizuje se vježba sa nekim drugim oružanim snagama. Pogledate onda šta je sve uzeto od Srpske, a bilo joj dato Ustavom, i šta ste na kraju dobili. Da je sve skuplje, manje efikasno, a nepovjerenje sve veće”, pojasnila je Cvijanović.

Onda, kaže, pogledate da se Hrvati bore za legitimno predstavljanje koje im je dano Daytonom, ali ga ne ostvaruju, pa se onda svi sa strane sjate u BiH da se nađe rješenje.

“Pogledate malo po regiji i vidite da je BiH svađalačka zemlja i to upravo zbog političkog Sarajeva koje bi da bira lidere i politiku po komšiluku. Onda se kuka kako nema investicija, a blokiraju investicije u RS jer se realiziraju sa Srbijom. Htjeli su blokirati i u zemljama okruženja. Kad Srbija investira onda u Sarajevu histerišu kako Srbija preko investicija širi svoj uticaj u regiji. Pa, tko brani BiH da investira? Svi pričaju o ekonomskom povezivanju regije, i to valja svima, samo ne valja političkom Sarajevu. Kako da uspije takva zemlja?”, upitala je Cvijanović.

Upitana kako gleda na različite poruke stranih predstavnika koji su tijekom aktualne krize dolazili u BiH a koje idu od toga da se neće dozvoliti rušenje dosadašnjih dostignuća, preko prijetnji da nema članstva u EU ako BiH ne bude građanska, pa sve do prijetnji sankcijama, Cvijanović je odgovorila da ne vidi da je ijedna od tih tvrdnji od pomoći BiH.

“Šta su naša dostignuća ako bošnjački političari, primjera radi, pišu pisma po bijelom svijetu u ime institucije u kojoj sjede, a nemaju za to saglasnost i drugih koji isto tako sjede u toj instituciji. To nije dostignuće, to je prevara. Da li je dostignuće da ministar inostranih poslova zaobilazi veleposlanike BiH ako su Srbi ili ako vrši radnje za koje je nije ovlastilo Predsjedništvo BiH koje je po Ustavu nadležno za spoljnu politiku? Ni to nije dostignuće, već je manipulacija i nepoštovanje Ustava.  J li dostignuće da ministar obrane krši zakon? Ili je dostignuće da vam OHR nametne zakon, suprotno evropskim principima, jer je to posao demokratskih institucija i njihovo je pravo da odlučuju o vremenu kada to rade, a onda svi glumimo da smo na evropskom putu? Da li je dostignuće da vam 26 godina nakon rata u Ustavnom sudu BiH sjede strane sudije od kojih su neki u memoarima pisali da su prije odlučivanja morali konsultovati OHR, a drugi nisu ni znali o čemu glasaju već su se samo raspitivali kako treba glasati”, naglasila je Cvijanović.

Ona je upitala i “da li je dostignuće da i pored dokaza bošnjački ratni zločinci hodaju na slobodi ili je dostignuće da se reformom smatra samo kad se nešto prebaci sa entitetskog nivoa na nivo zajedničkih institucija, a nebitno što time dobijete gore stanje”.

Što se tiče sankcija, predsjednica RS je rekla da neće na to da troši riječi, jer one niti su pomagale, niti će pomoći i samo to želi reći.

“Međutim, zanimljiva je ta teza o građanskoj BiH i EU. O tome kakva je BiH, treba da odlučuju njeni građani. Osim toga, zaštita kolektiviteta je prisutna i u decentralizovanim zemljama EU, doduše, na različite načine. Voljela bih čuti da li je, recimo, Flamancima i Valoncima nevažno što su to što jesu. U Sjevernoj Makedoniji nema RS koja brani svoje nadležnosti, ni Hrvata koji se bore za legitimno predstavljanje. Ispoštovali su sve što je od njih traženo, uključujući i promjenu naziva države, pa već 16 godina od dobijenog statusa kandidata čekaju datum za pregovore – naglasila je Cvijanović.

SOURCESrna
Previous articleDodik prvi najavio potencijalni bojkot izbora, računa da ni Hrvati neće izaći na izbore
Next articleStanivuković potrošio 700 tisuća maraka na snijeg kojeg nema
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments