Završena sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH: Odbačeno preko 40 točaka dnevnog reda

Završena sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH: Odbačeno preko 40 točaka dnevnog reda

Foto: FENA

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacili su više od 40 točaka dnevnog reda na današnjoj sjednici jer su delegati Kluba Srba glasali protiv uz izuzetak nekoliko točaka kada su bili suzdržani.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) prisustvovao je sjednici, ali nije glasao na što je upozorio delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), no ostao je pri stavu da neće glasati ni za jednu od točaka dnevnog reda.

Odbačena je i delegatska inicijativa Bećirovića da se u roku od 30 dana pred delegatima nađe Informacija Vijeća ministara BiH o zabrinjavajućem iseljavanju stanovništva Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.

Kako je kazao Bećirović ukoliko se nešto ne poduzme neće BiH izbjeći demografski kolaps jer se malo kojoj zemlji dogodilo da između dva popisa ostane bez oko 1,4 milijuna stanovnika.

Iznio je podatak da je u posljednje dvije godine više od 5.000 manje upisanih u osnovne škole, također gotovo 5.000 je manje upisanih u srednje škole, a 7.600 studenata manje.

– Sada BiH ima 466.000 učenika i studenata i 690.000 umirovljenika te su sve to podaci koji pozivaju na najozbiljnije rješavanje tog pitanja posebno ako se zna da je 40 posto zaposlenih starije od 50 godina – podvukao je Bećirović, ali za ovakvu inicijativu nije bilo delegatske podrške.

Nije usvojena ni inicijativa delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića kojom traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 120 dana izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je tu inicijativu podnio uime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su izradili preporuka za izmjene tog zakona i koje su u srpnju 2017. godine dostavljene nadležnim institucijama BiH, a o kojem se oni nisu očitovali.

Davanjem suglasnosti na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora, okončana je sjednica Doma naroda PSBiH i planirano je da naredna bude održana 25. lipnja.

Bild.ba