Zdravka Bušić: “Što znači Komšića proglasiti personom non grata?”

"Nisam za određivanje ili nametanje tema bilo kojem uredniku, ali smatram da opetovano gostovanje Komšića na javnoj televiziji u prime time nije u fokusu interesa hrvatskih gledatelja. Nasuprot!", naglasila je.

Izvor: Armin Durgut/Igor Kralj/Pixsell

Bosna i Hercegovina može biti funkcionalna država i napredovati na putu prema Europskoj uniji samo ako je osigurana ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i građana, istaknuto je u utorak na okruglom stolu u Bruxellesu, a ta ravnopravnost je svakako onemogućena Hrvatima nametanjem probošnjačkog Željka Komšića kao njihovog predstavnika.

Najveće oporbene stranke u BiH najavile su da će čelniku najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću suprotstaviti zajedničkog kandidata u utrci za državni vrh, što bi moglo umanjiti Komšićeve izglede da četvrti put postane ‘hrvatski’ član Predsjedništva BiH, iako je to diskutabilno uzmemo li u obzir brojčanu nadmoć Bošnjaka nad Hrvatima u BiH.

Ipak, tema je to koja okupira medije posljednjih dana jer je Hrvatima u +BiH dosta majorizacije i toga da im se oduzimaju Ustavom zajamčena prava. Predsjednik Zoran Milanović uspio je probleme Hrvata u BiH staviti u fokus javnosti te ukazati na njihov nepovoljan položaj i izigravanje postojećeg političkog sustava koji Bosnu i Hercegovinu čini jednom od najkompliciranijih zemalja. Propao je pokušaj izmjene Izbornog zakona, kojim bi se Hrvatima osigurala ravnopravnost, a kao “šlag na torti” bilo je gostovanje Hrvatima nametnutog člana Predsjedništva u udarnom terminu na HRT-u.

Za portal Direktno na Komšićevu ulogu omalovažavanja Hrvata i oduzimanja njihovih prava komentirala je Zdravka Bušić, saborska zastupnica za XI. izbornu jedinicu te bivša savjetnica i bliska suradnica prvog predsjednika Franje Tuđmana. Na početku razgovora Bušić se osvrnula na Komšićeve izjave da je “izabran iz redova naroda”.

“Sama činjenica da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, biran iz reda hrvatskoga naroda, osoba koja nije izabrana hrvatskim glasovima je apsolutno neprihvatljiva i nelegitimna. To je čista prijevara izbornog inženjeringa. Upravo ovakvim manipulacijama se Hrvatima otimaju osnovna politička prava i ukida politička ravnopravnost. Zato je pred nama beskompromisna borba za promicanje hrvatskih interesa u svim međunarodnim organizacijama i na svim razinama kako bi se osigurao povratak ravnopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini”, istaknula je Bušić.


Komšić je u svom nedjeljnom gostovanju izvrijeđao Hrvatsku pa je tako, između ostalog, i izjavio: “Plenković je za nas mnogo opasniji od Milanovića, on samo priča dok ovaj radi i dobro stoji u Bruxellesu”. Jasno je da se ovo “za nas” ne odnosi na Hrvate čiji je on nametnuti “predstavnik”.

“Da, opasan je za prijevare i manipulacije kojima je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini godinama izložen. Naime, upravo je predsjednik Vlade Andrej Plenković čovjek koji sprječava brzopoteznu realizaciju velikobošnjačkog projekta koji počiva ne samo na kolonijalnom odnosu prema Hrvatima nego i na svojevrsnom apartheidu prema Hrvatima”, istaknula je Bušić te dodala: “Plenković već godinama apelira na međunarodnu zajednicu i ukazuje na neodrživ položaj u kojem se nalazi hrvatski narod, naglašavajući pritom da je su upravo Hrvati onaj kohezivni faktor koji Bosnu i Hercegovine drži na okupu”.

Što misli o samom pozivu Komšića na HRT,  smatra li, kao zastupnica XI. izborne jedinice, da je njegovo gostovanje pljuska Hrvatima u susjednoj BiH.

“Nisam za određivanje ili nametanje tema bilo kojem uredniku, ali smatram da opetovano gostovanje Komšića na javnoj televiziji u prime time nije u fokusu interesa hrvatskih gledatelja. Nasuprot!”, naglasila je.

“Hrvati u Bosni i Hercegovini jako dobro znaju službeno stajalište Vlade Republike Hrvatske i premijera Plenkovića koji na međunarodnoj razini nastoji objasniti svu složenost funkcioniranja te zemlje”, dodala je.

Na kraju se osvrnula i na inicijativu da se Komšić proglasi persona non grata u RH.

“Što znači proglasiti ga personom non grata? Sama činjenica da nikada nije pozvan u službeni posjet bilo kojoj instituciji u Hrvatskoj čini ga personom non grata”, zaključila je Bušić za Direktno.

SOURCEBild.ba
Previous articleSarajlija smislio 17 načina za “podjelu” Bosne i Hercegovine
Next articlePogledajte ključne trenutke Babićeve borbe karijere: Preživio je težak udar na startu, a zatim uspostavio dominaciju
Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Herceg Bosna

Bosnjacima treba uvesti vize za ulazak u Hrvatsku i oduzet im radne dozvole da nemogu raditi u Hrvatskoj,sve dok ne pristanu na IZBORNI ZAKON to bi bila potpora Hrvatima u BiH..

švabe su izZLAmisti

oduzeti im DOMOVNICE!!!!!!

Veritas

Komšić – bruka za samoga sebe ali i za SDA koja ga podržava.
Na taj način kako uopće osmisliti suživot u jednoj državi?