Zelenski: Imam dobre vijesti, vratili smo ukrajinsku zastavu u nekoliko naselja…

"Mislim da je svaki građanin ponosan na naše vojnike", rekao je, navodeći određene vojne jedinice i aplaudirajući njihovoj hrabrosti u borbi.

Volodimir Zelenski (Foto: Društvene mreže)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ima “dobre vijesti”, tvrdeći da je ukrajinska vojska oslobodila nekoliko naselja na jugu zemlje.

Danima su kružile glasine o mogućem prodoru u istočnu oblast Harkova, ali bez riječi od ukrajinskih dužnosnika. Zelenski je odbio navesti koja su mesta ponovo zauzeta, rekavši da “sada nije vrijeme da ih se imenuje”.

Govoreći u svom noćnom video obraćanju Ukrajincima, predsjednik Zelenski je rekao da postoje “dobre vijesti” o uspjehu ukrajinskih trupa o kojima se priča.

“Mislim da je svaki građanin ponosan na naše vojnike”, rekao je, navodeći određene vojne jedinice i aplaudirajući njihovoj hrabrosti u borbi.

“Sada nije vrijeme za imenovanje naselja u koja se vraća ukrajinska zastava”, dodao je.


Govoreći na događaju u Sjedinjenim Američkim Državama, Colin Kahl, podtajnik obrane za politiku, sugerirao je da su ukrajinske snage u nekim područjima bolje od ruskih trupa.

“Rani su dani. Mislim da Ukrajinci sporo, ali značajno napreduju. I vidjet ćemo kako će se stvari odvijati”, rekao je Kahl.

Ukrajina je pooštrila svoju operativnu sigurnost posljednjih tjedana, podijelivši nekoliko detalja o široko očekivanoj kontraofenzivi na istoku i jugu. Ukrajinski vojnici pokrenuli su ofenzivu jugoistočno od Harkova, prema istočnom regionu Donjecka, nad kojim Rusija ima značajnu vojnu kontrolu od početka rata prije šest mjeseci.

Neki izvještaji sugeriraju da bi ukrajinske snage mogle biti nekoliko desetaka kilometara od grada Izjuma, važne karike u ruskom vojnom lancu opskrbe.

SOURCEBild.ba
Previous articleŽestoke borbe bjesne oko nuklearne elektrane nakon što su Ukrajinci najavili njeno zatvaranje
Next articleUgrožava li Schmidt vlastiti integritet ne nametne li izmjene Izbornog zakona?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments