Znate li da je ova benzinska jedna od najpopularnijih u cijeloj EU: tamo tisuće vozača staju i toče gorivo, evo zašto

AFP je u subotu litru benzina u Bruxellesu platio 1,79 eura, s prosječnom cijenom u Belgiji od 1,867 eura po litri.

Ilustracija

Prva subota u kolovozu, kada se europski turisti vraćaju s ljetnog odmora provedenog u srpnju, dok drugi početkom kolovoza tek kreću prema jugu u potrazi za suncem, najprometniji je dan na najprometnijoj benzinskoj postaji u Europi.

Čak niti rastuće cijene goriva nisu odvratile desetke tisuća vozača automobila, motora i kamiona da napune rezervoare goriva na Shellovoj benzinskoj postaji Berchem u južnom Luksemburgu, na krcatoj autocesti A3.

Veliko Vojvodstvo je možda maleno, ali leži na raskrsnici između Belgije, Njemačke i Nizozemske i pravca prema jugu, osunčanim plažama Francuske, Italije i Španjolske.

I, što je najvažnije, u ljetu obilježenom rastom cijena, gorivo je tamo jeftino što Shellovu benzinsku stanicu Berchem čini najpoželjnijom za vozače kamiona i obitelji koje pomno paze na svoj kućni budžet.

Čak i izvan prazničnih gužvi, francuski i njemački vozači te prekogranični radnici često pune svoje spremnike goriva u Luksemburgu. Kada je obiteljsko ljetno odredište na Sredozemlju, a pun spremnik goriva košta više od 100 eura, uštede se zbrajaju.


U subotu su dvije cisterne s kapacitetom od 40.000 litara goriva bile spremne odvoziti 16 do 20 povratnih putovanja dnevno kako bi benzinske i diezelske crpke radile non-stop, spremne za bezbroj kampera koji su se nagurali na golemom parkiralištu.

Početkom godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu i poteškoća u globalnim lancima opskrbe uslijed pandemije koronavirusa, skočile su cijene goriva, a naftni divovi su ostvarili goleme zarade.

Sada cijene nešto padaju, a vlade su uskočile subvencijama te je Francuska smanjila cijenu goriva na benzinskim postajama za 18 centi, a do rujna će sniženje iznositi 30 centi.

AFP je u subotu litru benzina u Bruxellesu platio 1,79 eura, s prosječnom cijenom u Belgiji od 1,867 eura po litri.

U luksemburškom Berchemu, međutim, litra stoji 1,63 eura i vozače iz gotovo cijele Europe ne smeta što moraju čekati u redovima. Vozača kamiona na toj postaji ima i iz dalekog Cipra, Poljske i Irske.

“Ova savršena lokacija usred Europe i povoljne cijene daju nam prednost”, rekao je voditelj te najveće Shellove benzinske postaje Daniel Calderon.

Po njegovim riječima, gužve nisu oneraspoložile vesele vozače koji su nakon dvije godine pandemijskih restrikcija u željnom iščekivanju ljetnog odmora.

SOURCEHina
Previous articleNeka je napokon netko i ovo rekao: političko Sarajevo odustalo je od Bošnjaka u RS-u pa su sav gnjev usmjerili na Hrvate u FBiH
Next articlePogledajte kako se zaista kreću plaće u Hrvatskoj
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments