Županija Središnja Bosna usvojila najveći proračun ikad, Matišić kaže da je to najbolji proračun otkako postoji ŽSB

Dražen Matišić (HDZ BiH), predsjedavaći Sabora ŽSB, kazao je kako je riječ o jednom od najboljih proračuna otkako županija postoji.

Sabor Županije Središnja Bosna (ŽSB) na sjednici u petak u Travniku usvojio je prijedlog proračuna za 2023. godinu, kao i prijedlog zakona o izvršavanju proračuna za ovu godinu u iznosu od 305 milijuna i 700 tisuća maraka.

Najveći je to, kaže županijska ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH), proračun ikad. “Proračun za ovu godinu oko 11 posto je veći od proračuna za 2022. godinu i mi kao Vlada ocijenili smo da je ovo najbolji mogući balans između socijalne i razvojne komponente. Imamo oko 5.500 tisuća zaposlenih u županijskim institucijama i ustanovama, najveći iznos rashoda se odnosi na upravo na troškove zaposlenih, oni iznose 179 milijuna KM”, kazala je Plavčić, najavivši povećanje osnovice zaposlenih za 10 posto.


Oko 53 milijuna su tekući transferi i rashodi, dodala je, a najznačajnija stavka je u oblasti socijalne zaštite za što je planirano oko 16 milijuna KM.

Uz to, 21 milijun KM bit će izdvojen za najugroženije kategorije stanovništva.

Dražen Matišić (HDZ BiH), predsjedatelj Sabora ŽSB, kazao je kako je riječ o jednom od najboljih proračuna otkako županija postoji.


“Smatram da je ovo jedan od najboljih proračuna dosad. Uz razvojnu ima i socijalnu notu. Razvojna nota se oslikava kroz više od 20 milijuna KM kapitalnih transfera, kroz povećanje sredstava za gospodarstvo i poljoprivredu, obrazovanje, dosta više sredstava je i za poboljšanje zdravstvene usluge. Socijalna nota se oslikava kroz povećanje transfera za socijalno ugrožene, povećanje transfera za braniteljsku populaciju. Također, ponekad zaboravimo da smo prije nekoliko godina imali jednu od najnižih osnovica plaća u Federaciji BiH, sad smo dostigli jednu zavidnu razinu”, rekao je Matišić.

Oporba je glasovala protiv ovakvog proračuna.

“Tražili smo povećanje izdvajanja za poticaje u poljoprivredi, ukidanje zdravstvenih markica, povećanje naknada za majke porodilje i njihovo izjednačavanje na 1.000 KM kao što su to neki drugi kantoni uradili. Tražili smo i da se ukine profesionalni angažman zastupnika i plaćanje nepotrebnih naknada. Naši prijedlozi nisu uvaženi i zato smo glasovali protiv”, rekao je Haris Kaniža, predsjednik Kluba Naroda i pravde u Saboru ŽSB.

Osim proračuna, Sabor je usvojio i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za promjenu naziva Javne ustanove Mješovite srednje škole Bugojno, kao i informaciju o provođenju okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

SOURCEFena
Previous articleMinistar umro nakon srčanog udara
Next articleA nisu pitali Sarajevo smiju li: M.T. Abraham Grupa pojačala financijsku podršku HŠK Zrinjskom
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments