Lucović: Herceg-Bosna mora biti hrvatski odgovor!

BILD.BA | 23. LISTOPADA 2020. | 15:40Lucović

Lucović kaže kako su Hrvati Herceg-Bosnu ugradili u temelje "ove kvazidržave" i da je povratak na Herceg-Bosnu opcija ako se ne donese novi Izborni zakon.

Zadnjih dana se među hrvatskom javnosti u BiH sve više aktualizira pitanje izmjena Izbornog zakona po kojima će Hrvati sami birati svoje političke predstavnike onako kako to čine i druga dva temeljna, konstitutivna i državotvorna naroda.

Opcija je ovaj put, čini se, manje nego ranije, a iz raznih političkih krugova čujemo kako je, zapravo, izbor između Izbornoga zakona i povratka na Herceg-Bosnu.

To je u nedavnoj izjavi medijima rekao i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović nakon novih najava Bakira Izetbegovića o tomu kako će Hrvatima birati Komšiće na nižim razinama. Sličnog stava je i politički aktivist Tomislav Zelenika koji je ponovio kako, zapravo, Hrvatski narodni sabor treba ponuditi konkretniji odgovor na te najave, kao krovno političko tijelo Hrvata u BiH.

O tomu su se raspisali i mediji iz Hrvatske, a Željko Primorac piše u duplerici na 7dnevno: "Bošnjačke ucjene ili obnova Herceg-Bosne".Politolog i politički komentator Marko Lucović kazao je za Bild.ba kako je Hrvatima, zapravo, opcija Izborni zakon ili povratak na Herceg-Bosnu.

Lucović kaže kako su Hrvati Herceg-Bosnu ugradili u temelje "ove kvazidržave" i da je povratak na Herceg-Bosnu opcija ako se ne donese novi Izborni zakon.

- Hrvati su 1. ožujka 1992. godine masovnim izlaskom na referendum o nezavisnosti podržali tada postavljeno referendumsko pitanje poručujući tim činom da je BiH i njihova domovina. Hrvatski narod bio je za suverenu i nezavisnu BiH, svjestan činjenice o svojoj geografskoj pripadnosti. Zemlja BiH uvijek je bila povijesni dom Hrvata, ali nikada u političkom smislu nije bila njihova država. Niti će to ikada biti - rekao je Lucović za Bild.ba.

Podsjeća kako su "u Washingtonskom sporazumu Hrvati su involvirali dio svoga suvereniteta odričući se Hrvatske Republike Herceg – Bosne i dajući je kao zalog za budućnost".

Lucović BiH vidi kao "svijeću koja dogorjeva".

- Nakon što je stvorena FBiH i nakon što je potpisan Daytonsko-pariški mirovni sporazum mnogi su mislili da je sve riješeno, a upravo je to bio početak kraja BiH - svijeće čiji fitilj izgara već dugi niz godina, a uskoro će i konačno dogorjeti - dodao je politolog Lucović.

Lucović dodaje i kako je proces raspada BiH je potpomognut djelovanjem stranaca u BiH.

https://twitter.com/crnjac99/status/1312776327032901634

- Hrvatski narod u postdaytonskoj tvorevini sustavno je u marginaliziran i stjeran u kut. 25 godina je prošlo od Daytona i u tih dvadeset pet godina vidjeli smo sve i svašta, a zapravo nismo vidjeli ništa; nefunkcionalnu državu, nestabilne institucije, nekonsolidiranu i neetabliranu demokraciju, kriminalne akcije usmjerene protiv najmalobrojnijeg naroda i strane činovnike koji dodatno ubrzavaju procese raspadanja BiH permanetno gazeći kolektivna ljudska prava - kategoričan je Lucović.

Sve je to, smatra on, činjeno da se naruši hrvatska konstitutivnost u BiH.

- Brojniji bošnjački korpus u FBiH uz te svesrdne pomoći različitih stranih ambasadora, diplomata, ureda visokih predstavnika i inih radio je sve samo da onemogući Hrvatima da uživaju svoja ustavna prava. Od zloglasnih Barryevih amandmana do slučaja Komšić činilo se sve da se naruši konstitutivnost bh. Hrvata - kazao je.

Ipak, hrvatski odgovor postoji još uvijek, a Lucović ga vidi u - Herceg-Bosni.

- Stoga se konačno mora već jednom stati tome na kraj i poručiti da je dosta svakog oblika političkog nasilja. U vezi s tim jedno u cijeloj priči mora biti kristalno jasno - ako bošnjačke političke elite ne pristanu na promjenu izbornog zakona i ne odustanu od svoje štetočinske politike onda moraju biti svjesni da postoji hrvatski odgovor, a on se zove Herceg – Bosna. Ona Herceg – Bosna na koju Hrvati imaju potpuno pravo jer su je ugradili u temelj ove kvazidržave - zaključio je on u izjavi za Bild.ba.

I.C./Bild.baOcjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.