Macron: Europa je gotova ako će parlament zasjedati samo u Bruxellesu

Europa je “gotova” ako Europski parlament prestane zasjedati jednom mjesečno u Strasbourgu te se u potpunosti preseli u Bruxelles, rekao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Trenutno se žestoko borim za ideju po kojoj bi Europski parlament trebao zasjedati u Strasbourgu”, rekao je Macron studentima u litavskoj prijestolnici Vilniusu. “Ako prihvatimo da Europski parlament zasjeda samo u Bruxellesu gotovi smo jer će se kroz 10 godina sve održavati u Bruxellesu i ljudi će pričati samo među sobom u Bruxellesu”, dodao je.

Macron se u pismu predsjedniku Europskog parlamenta prošloga tjedna požalio zbog odluke da se privremeno sjednice održavaju samo u Bruxellesu zbog pandemije korona virusa.

Uobičajeno se europarlamentarci sastaju u Strasbourgu jedan tjedan u mjesecu, dok ostatak vremena provode u Bruxellesu.

Mjesečna seljenja iz Strasbourga u Bruxelles i obratno koštaju Europsku uniju 114 milijuna eura godišnje, navode revizori EU-a.

Kritičari već duže vrijeme pozivaju na ukidanje takvog načina funkcioniranja Europskog parlamenta, ali je trenutni sistem ostao na snazi uvelike zato što bi Francuska stavila veto na svaki prijedlog po kojemu bi Strasbourg izgubio sadašnji status.

Pariz navodi da je Strasbourg, koji se nalazi blizu granice s Njemačkom, simbol europskog poslijeratnog pomirenja te da europske institucije ne bi trebale biti centralizirane u jednom gradu.

HinaKomentari

Next Post

Zbog neprestanih psovki, papige sklonjene iz parka

Uto ruj 29 , 2020
Pet novih papiga u parku divljih životinja Lincolnshire osoblje će privremeno skloniti s očiju i iz ušiju javnosti jer su neprestano psovale posjetitelje. Nepristojne papige stigle su u park divljih životinja Lincolnshire 15. kolovoza. Provele su karantenu u istoj prostoriji i jedna drugoj obogatile repertoar psovki, rekao je voditelj parka. […]
Papige