Međunarodna zajednica nadgledat će svako biračko mjesto u Mostaru

Izvor: Mediji

Voditelj Izaslanstva i posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler izjavio je u petak kako će međunarodna zajednica osigurati nadzor lokalnih izbora u Mostaru kako bi se izbjegla mogućnost prijevara te izrazio zadovoljstvo što po istraživanju većina mladih želi glasovati.

– Uvjeravam vas da ostajemo prisutni sa značajnim brojem promatrača koji će biti angažirani na terenu 20. prosinca, kada se održavaju izbori u Mostaru, kako bi osigurali regularnost izbornog procesa – rekao je Sattler uoči javne rasprave “Izbori i sudjelovanje građana u demokratskim procesima” u gradu na Neretvi.

Pojasnio je kako je organiziranjem izbora u Mostaru nakon 12 godina BiH ispunila prvi od 14 ključnih prioriteta Europske komisije kako bi dobila kandidacijski status.

Sredinom lipnja politički dogovor u Mostaru su sporazum o održavanju lokalnih izbora u tome gradu nakon punih 12 godina postigli čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

Za razliku od drugih općina i gradova u kojima će se izbori diljem BiH održati 15. studenog, u Mostaru će građani birati lokalna tijela vlasti 20. prosinca.

Austrijski diplomat na čelu Izaslanstva Europske unije u BiH u Mostaru je govoreći o predstojećim izborima u Mostaru izrazio zadovoljstvo rezultatima istraživanja o zanimanju za glasovanje mladih ljudi.

– Zadovoljstvo mi je bilo vidjeti podatak iz istraživanja koje je nedavno rađeno u Mostaru da je više od 70 posto mladih potvrdilo da će izaći na izbore. To je ohrabrujuće i to je upravo ono što je potrebno – dodao je Sattler.

Veleposlanik SAD u BiH Eric George Nelson je u online obraćanju izrazio očekivanje kako će političke stranke tijekom predizborne kampanje voditi rasprave o komunalnim temama, a ne podjelama.

– Nadam se da će to biti pitanje koja će ljudi stavljati u prvi plan i da ih neće ometati kampanje koje će nastojati održati grad podijeljenim ili skrenuti pozornost na pitanja koja su daleko izvan dometa Mostara – rekao je američki veleposlanik.

Bild.baKomentari

Next Post

Blindirane zvijeri za Plenkovića i Milanovića: Imaju nosače za puške i senzore za suzavac

Sub lis 17 , 2020
Ako su sigurnosne službe tako odlučile, to je jedini logičan postupak. Uz to, ovakva odluka nije trajna, a u zapadnim zemljama je uobičajena. Komentirao je tako nabavku blindiranih vozila za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića bivši pomoćnik ravnatelja policije Joško Morić. Kako saznaju 24sata, nakon napada […]