Mikrokreditne organizacije više neće moći određivati visoke kamate na kredite

Agencija za bankarstvo uvodi ograničenja na visinu kamatne stope na kredite koje izdaju mikrokreditne organizacije, piše Večernji list BiH.

Što donosi novi zakon

S obzirom na to da su mikrokreditne organizacije koristile lošu ekonomsku i socijalnu situaciju te određivale visoke kamatne stope na kredite svojim klijentima, novi Zakon o radu mikrokreditnih organizacija, koji bi trebala usvojiti oba doma federalnog Parlamenta, propisuje zaštitu korisnika ove vrste financijskih usluga, ograničenja u visini efektivne kamatne stope i njezino obvezno objavljivanje te zabranu obavljanja transakcija s povezanim osobama. Novi Zakon o poslovanju ovakvih financijskih institucija bit će puno rigorozniji, a za njihovo poslovanje bit će potrebno puno više novca nego što je do sada trebalo.

– Novim zakonom povećava se minimalan iznos osnovnog kapitala, tako da se očekuje okrupnjavanje mikrokreditnih organizacija, što će rezultirati boljim i stabilnijim poslovanjem. Omogućeno je mikrokreditnim organizacijama plasirati veće iznose kredita, a time se željelo postići veću konkurentnost na tržištu i da se stalni (stabilni) korisnici mogu zaduživati za veće iznose kredita. U zakonu je došlo do značajnih promjena u visini novčanih kazni za prekršaje propisane zakonom, a cilj povećanja je bolje provođenje zakonskih odredbi – stoji u obrazloženju.

Podiže se razina kapitaliziranosti, pružaju veće potpore u kreditiranju socijalnog sektora, daju veće ovlasti Agenciji za bankarstvo u nadzoru poslovanja, štite korisnici usluga mikrokreditiranja, sprječavanja pranje novca, čuvaju povjerljivi podaci i štiti javni interes, sprječavaju nezakonite radnji i bolje provodi i poštuje zakona.

Spomenimo slučajeve iz prošlih godina kada su djelatnici mikrokreditnih organizacija koristili osobne podatke građana kako bi preko njih podizali kredite, a koji su kasnije na naplatu stigli tim oštećenim osobama.

S obzirom na to da su mikrokreditne organizacije radile po zakonu iz 2006., nove odredbe zakona propisuju zaštitu korisnika ove vrste financijskih usluga, ograničenja u visini efektivne kamatne stope i obvezu njezina objavljivanja te zabranu obavljanja transakcija s povezanim osobama.

– Novina je i ograničenje u davanju donacija i ulaganjima u stalnu imovinu te način raspodjele prihoda nad rashodima i raspodjele dobiti. Značajne promjene su, u cilju boljeg nadzora, uvođenje savjetnika i privremenog upravnika, s jasno propisanim obvezama i dužnostima.

Temeljni kapital i novine

Nove odredbe reguliraju i sprečavanje pranja novca i utvrđuju obvezu čuvanja povjerljivih podataka. Novim zakonom je na 5,000.000 KM povećan minimalan iznos temeljnog kapitala mikrokreditnog društva koji u cijelosti mora biti uplaćen u novcu. To bi trebalo dovesti do okrupnjavanja mikrokreditnih organizacija i rezultirati njihovim boljim i stabilnijim poslovanjem.

Prilikom osnivanja mikrokreditne fondacije uplaćeni ulozi u novcu moraju iznositi najmanje 500.000 KM – stoji u zakonu.

I Federalna agencija za bankarstvo, koja će imati još veći nadzor nad njihovim poslovanjem, traži od mikrokreditnih organizacija, koje i dalje bilježe pad kreditnoga portfelja, gubitak tržišnoga segmenta te im je uskraćeno povjerenje kreditora uslijed negativnog trenda poslovanja, nemogućnosti dosezanja postavljenih standarda, da se spoje s jačim organizacijama. Konsolidacija na razini mikrokreditnih organizacija, posebice srednje veličine, nužna je za stabilizaciju mikrokreditnog sustava.

Bild.ba

Previous articlePetogodišnjak iz Afganistana se utopio u Uni
Next article“Zašto ste u Daytonu pisali Ustav na koji će pristati Srbi i Hrvati, a zatim ga mijenjali samo da budu zadovoljni Bošnjaci?”