Ako u Belfastu zapjevate “God Save The Queen” dobijete bocu u glavu: Zašto se onda neki u BiH čude istom?

Pjesma "Jedna si jedina" jednostavno ima pečat da je probošnjačka i da se tijekom rata pjevala uglavnom na područjima koje je kontrolirala Armija RBiH

Image by alessandra barbieri from Pixabay

Ako u Belfastu zapjevate “God Save The Queen” – dakle – službenu himnu Velike Britanije – vrlo vjerojatno ćete dobiti bocom u glavu.

Područje šest sjevernih pokrajina irskog otoka prije oko stotinu godina politički je objedinjeno pod nazivom Sjeverna Irska.

Zbog velikog udjela protestantskog stanovništva koje je sprječavalo pokušaje odcjepljenja od Ujedinjenog Kraljevstva (tj. krune Velike Britanije) i spajanja s Republikom Irskom, tijekom 20. stoljeća dolazilo je do krvavih obračuna dviju strana… Posljedice tih obračuna osjete se i danas pa ćete, primjerice, za šetnju u dresu engleske reprezentacije vrlo vjerojatno ozbiljno nastradati ako skrenete u krivu ulicu.

Sukob dijelova Sjeverne Irske s ostatkom Krune te međusobni sukobi katoličkih i protestantskih skupina unutar te zemlje su tema kojom se nećemo baviti u ovom tekstu, ali ćemo primjer iskoristiti za jednu paralelu s BiH u kojoj Bošnjaci doslovno glume Engleze.

Pročitajte i ovo: 


Želi li Bakir Izetbegović Bošnjake pretvoriti u europske Palestince

Hrvatski dužnosnik: ako žele bošnjačku reprezentaciju neka je prave na svojih 23 %, bizarno je vidjeti ratne zastave Armije na proslavi pobjede

Otkako je svijeta i vijeka postoje društveni rascjepi i različita tumačenja pojedinih društvenih skupina koje žive na istom području ili u istoj državi. Dovoljno je pogledati u susjedstvo pa vidjeti što se događa u Crnoj Gori, a ako vam susjedstvo nije dovoljno mjerodavno, skočite do Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Nizozemske, da ne govorimo o zemljama na području Bliskog Istoka ili Afrike. Primjerice, u Siriji je situacija puno kompliciranija nego u BiH, tamo je doslovno 15-ak različitih vojski ratovalo međusobno od kojih su neke istovremeno lojalne i Kurdima i Assadu i Americi, a bilo je niz takvih, zanimljivih i teško shvatljivih kombinacija, pa je problematiku BiH puno lakše shvatiti, ako se, dakako, to želi…

Vratimo se na bit. Svi više-manje znaju da političke turbulencije u Velikoj Britaniji i sve ono što se događalo na Krvavu nedjelju, ali rijetki znaju da je Austrija bila ozbiljno fragmentirana na ideološkoj i statusnoj, a Nizozemska na vjerskoj osnovi. Obje države su svoje probleme pokrpale i danas funkcioniraju normalno.

U Švicarskoj ili Belgiji danas žive različite društvene skupine koje vrednuju svoje identitete u zajedničkom državnom okviru, a nijedna strana ne pokušava dominirati nad onom drugom, što u BiH nije slučaj.

Kada pokušate objasniti specifične društvene odnose u BiH i suživot triju različitih nacija na istom području, oni koji se zalažu za tzv. građansku državu će reći kako to nije u skladu s famoznim “europskim vrijednostima“. A zapravo jest. Štoviše, različitost društvenih skupina upravo je jedna od najvećih europskih vrijednosti i tim razlikama se može normalno upravljati. Konsocijacijska je demokracija, recimo, samo jedan od načina upravljanja razlikama koju bošnjačka politika i dio bošnjačkog naroda odbija vjerujući da će danas-sutra taktikom kuhanja žabe ostvariti dominaciju.

Neki dan je BiH odigrala izvrsnu košarkašku utakmicu protiv Slovenije. Nitko ozbiljan nije očekivao pobjedu, a ona se dogodila i to je bilo odlično iz sportske perspektive. Na samom početku utakmice, dok je intonirana himna BiH, dio navijača i igrači su pjevali pjesmu “Jedna si jedina” koju, zbog turbulentne prošlosti i specifičnih odnosa, najveći broj Srba i Hrvata u BiH ne doživljava svojom. I na to imaju apsolutno pravo.

Društvene mreže su se užarile, a oni koji su pjevali “Jedna si jedina” čudom su se čudili zašto, pobogu, to nekom smeta. Argument je bio kako ta pjesma “nije uvredljiva”. Da bi neka pjesma nekom “bila uvredljiva” ne mora sama u sebi sadržavati uvredljive tonove. Neke stvari koje nastanu kroz povijest dobiju kontekst kada im se da određeni pečat. Pjesma “Jedna si jedina” jednostavno ima pečat da je probošnjačka i da se tijekom rata pjevala uglavnom na područjima koje je kontrolirala Armija RBiH, kao što i u Sjevernoj Irskoj dobro znaju kakav pečat ima “God Save The Queen”. Od iste te Armije RBiH i s tih istih područja koje je kontrolirala, protjerani su brojni Srbi i Hrvati. Kada ti ljudi danas čuju “Jedna si jedina” oni ne razmišljaju je li pjesma “uvredljiva”. Znaju zašto su automatski protiv nje.

Osim toga, ta pjesma nije službena himna, a i da jest, Hrvati i Srbi i svi drugi u BiH kojima smeta, imali bi svako pravo da je odbijaju pjevati i da prosvjeduju kada je čuju. Pjesma “God Save The Queen” također nije uvredljiva pa ju ne možete izvoditi baš u svakom ćošku Velike Britanije iako je riječ o službenoj himni te države.

Svi oni koji se čude zašto se građani hrvatske i srpske nacionalnosti u BiH ljute kada čuju “Jedna si jedina” neka malo prošeću do Otoka pa pokušaju ljudima u Sjevernoj Irskoj objasniti kako “God Save The Queen” nije uvredljiva. Ne treba uopće prejudicirati kako bi prošli.

"Good Save The Queen"
Image by Ben Kerckx from Pixabay
VIABild.ba
SOURCEI. Crnjac
Previous articleOvo su Erdogan i njegovo izaslanstvo: danas stižu u Bosnu i Hercegovinu, evo što to znači
Next articleEvo već je jesen, a tebe još nema: Beroš poziva ljude na dodatno cijepljenje protiv omikrona, kaže da je bolje spriječiti nego liječiti
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments