Besmisao glasovanja u (Hrvata) BiH

Ilustracija
Ilustracija

U BiH je besmisleno glasovati. Kad god su izbori, na mnogim biračkim mjestima, nakon 19 sati, izbace se iz kutija listići i onda “svi križaju svoje”.

Možda to tako nije u svakom biračkom mjestu, ali u nekim mjestima jest. Tako se dogodi da neki zastupnik, nazovimo ga Kandidat1, dobije jako puno glasova svih koji su pristupili biralištima u tom gradu.

Piše: Ivan Crnjac/Bild.ba

Konkretno, stranka je u gradu osvojila 8743 glasa, a Kandidata1 su građani na listi za Parlament Federacije nagradili sa 7731 glasom. Kako niste čuli i ne možete se sjetiti lika nekog tako megapopularnog? Je li doveo neku brutalnu investiciju u grad ili otkrio lijek za rak pa da ga narod tako masovno podržava?

Uzmimo još jedan primjer iz grada pored. Po podacima dostupnima na stranici izbori.ba, u tom gradu su birači stranci dali 8579 glasova od 10747 mogućih. Kandidat2 dobio je 7383 glasa ili 86,6 posto? Ni taj filantrop vam nije poznat? Ne sjećate se kako je onomad spriječio teroristički napad u Međugorju pa je nagrađen na izborima?


Ne. Istina je nešto drukčija, a nju znaju oni koji nakon 19 sati broje glasove.

Osim činjenice da se to radi, gadljiva lakoća kojom je to među članovima biračkih odbora i promatrača općeprihvaćeno, dodatno je odurna.

Zamislite sljedeći paradoks. Na listi je šest ljudi, birači izlaze i prema svojim preferencijama biraju kandidate za koje smatraju da će ih najbolje predstavljati. Njihovom kandidatu treba, recimo, jedan glas više od pet tisuća glasova da bi prošao u neki od parlamenata.

I onda dođe 19 sati i krene after party. Neki šonjo iz biračkog odbora koji je u stranci samo radi toga da bi jednom u četiri ili dvije godine bio “za kutijama” poništi odluku nekoliko stotina ljudi. Kako oni to zovu, ispreferira one kandidate kako su to naredili stranački šerifi, a onih nekoliko poštenih ili barem donekle poštenih s liste, totalno izvise iako su do 19 sati dobili potrebne glasove.

Nemam pojma radi li se to u, naprimjer, Kantonu Sarajevo ili Srednjobosanskoj županiji, ali nekako imam osjećaj da radi. U nekim drugim mjestima se radi sigurno.

E sad, zamislite taj besmisao izbora u kojima vam stranački poltroni po naredbi šefa gradske, županijske ili neke organizacije stranke odrede tko će sjedit u parlamentu umjesto onih koje vi birate.

Vrijeme za ovaj tekst je najbolje baš sada jer nema nikakvih izbora blizu. Za svake izbore se ponovalja ista priča, ali problem ostaje trajan jer u međuizbornom razdoblju u parlamentima sjede šutljivci koji se ponašaju kao da je mandat koji im je dodijeljen neko fino radno mjesto!

Mandat ne može biti radno mjesto, bez obzira na specifičnost demokracije koju u BiH živimo, zastupničke plaće, paušali, odvojeni život i sve ostalo nisu skupi ako je pojedini zastupnik aktivan. Ako šuti, onda je preskup sve i da mu je funkcija koju obavlja volonterska.

To, također, nema nikakve veze s tim tko je taj čovjek te je li on dobar ili loš. Može biti najveći govnar na svijetu – ako su ga ljudi prepoznali i ako zaslužuje glasove, neka bude zastupnik, istovremeno, može biti i najbolji čovjek na svijetu, ako nije dobio glasove potpuno je bespredmetno raspravljati o tomu ima li on pravo biti u parlamentu.

Šutnja u ovom njihovom slučaju nije zlato, ali je jako dobro plaćena.

Bild.ba

Previous articleGolman Atalante i nakon mjesec dana pozitivan na COVID-19
Next articleEvo kakvo nas vrijeme danas očekuje diljem Bosne i Hercegovine