BILD.BA ISTRAŽIO: U “njemačkom Wuhanu” čak 14 posto populacije preboljelo zarazu koronavirusom bez ikakvih simptoma

Prijetio napadom na muslimane
Ilustracija
Gangelt, “njemački Wuhan” | Foto: EPA

Istraživačka studija koju je provelo Sveučilište u Bonnu pod vodstvom prof. Hendrika Streecka u suradnji sa Sveučilišnom bolnicom Bonn testiralo je slučajnim odabirom uzorak od 1 000 stanovnika grada Gangelta koji se smatra epicentrom izbijanja zaraze u Njemačkoj.

Istraživanje je otkrilo kako je u njemačkom Wuhanu, kako ga popularno nazivaju, 2% populacije trenutno zaraženo, a kod 14% testiranih pronađena su antitijela što nameće pretpostavku kako su već bili zaraženi bez obzira je li došlo do pojave simptoma ili ne. Eliminirajući preklapanje između ovih dviju grupa, istraživački tim zaključuje kako je 15% ukupne populacije grada bilo u određenom trenutku zaraženo virusom. Bez obzira na toliki postotak zaraženosti kod populacije od svega 12 000 stanovnika Gangelta, stopa smrtnosti je ostala niska.

Kontrarno stopi smrtnosti na nacionalnoj razini, istraživanje je otkrilo kako je prema gornjim parametrima stopa smrtnosti u navedenom gradu 0,37%, što je manje od 1/5 stope smrtnosti koja je utvrđena na osnovu pozitivnih testova na virus u Njemačkoj u cjelini.

Lothar Wieler, voditelj Instituta Robert Koch najavio je kako će već idući tjedan započeti opsežno istraživanje prisutnosti antitijela kod populacije na razini cijele zemlje kako bi sa što većim uzorkom potvrdili spomenuto istraživanje.

Važno je za napomenuti kako je u Njemačkoj trenutno 122 171 osoba zaražena, umrlo je 2 736 osoba, a ozdravilo je njih 53 913. Od ukupnoga broja zaraženih svega 2,23% je umrlo. Prema ovome istraživanju taj službeni postotak bi opadao s porastom broja testiranja. Njemačka je do sada provela 1 317 887 testiranja, što je po broju istih stavlja na sami svjetski vrh, odmah iza SAD-a gdje treba uzeti u obzir da Njemačka ima 4 puta manje stanovnika od SAD-a. Rezultati istraživanja i broj provedenih testiranja daje dugo traženo objašnjenje zašto je u Njemačkoj smrtnost od COVID-19 izrazito mala u usporedbi s nekim drugim zemljama.


Danas je 75. dan od pojave prvoga slučaja zaraze u Njemačkoj, a BiH je trenutno u 38. danu. Primijenimo li ovo istraživanje na BiH, možemo pretpostaviti kako će preko 400.000 osoba do 75. dana preboljeti zarazu COVID-om 19 (14 posto od procijenjenih 3 milijuna stanovnika), a da im neće biti potrebna hospitalizacija ili u najvećoj mjeri neće uopće osjećati bilo kakve simptome zaraze.

Tomislav Zelenika | Bild.ba

Previous articleU mostarskoj ‘covid bolnici’ izliječeno pet pacijenata, hospitalizirano 26
Next articleHRVATSKA Novozaraženih koronavirusom 39, nema novih smrtnih slučajeva