Bildov izvor tvrdi: organizator anithrvatskog prosvjeda u Sarajevu radi za OSCE! Pitali smo ih je li to točno

Je li Sejdić bio politički aktiv(ir)an i dok je radio za "politički neovisan OSCE" - zaključite sami.

Dervo Sejdić, jedan od organizatora prosvjeda pred Uredom visokog predstavnika u Sarajevu, gdje se Hrvatima prijetilo trpanjem u željezničke vagone, radio je do nedavano za OSCE u Bosni i Hercegovini, piše portal Bild.ba.

O Dervi Sejdiću se gotovo rijetko govori izvan konteksta presude Sejdić Finci u kojoj su on i Jakob Finci državu BiH tužili ESljP-u jer se kao nekonstitutivni narodi ne mogu kandidirati za funkcije poput doma naroda na razini državnog parlamenta i Predsjedništva BiH.

Ta presuda još je neprovedena i jedna je od smetnji na europskom putu naše zemlje. Stranke okupljene oko HNS-a predložile su model izmjene Izbornoga zakona koji bi riješio i ovu presudu. Pojednostavljeno, nije važno tko je kandidat nego tko ga bira. Po tom prijedlogu Izbornoga zakona hrvatskih stranaka kandidat bi mogao biti i Sejdić i Finci.

Uglavnom, Sejdić je sada aktivist SDP-a BiH i organizirao je neki dan prosvjed pred zgradom OHR-a. Izvor portala Bild.ba iz OSCE-a je tvrdio da Sejdić radi za OSCE, što smo i provjerili.

Poslali smo službeni upit OSCE-u i iz te organizacije su odgovorili kako Sejdić tamo ne radi. Više. Radio je, naime, do veljače 2020. godine.


“Želimo Vas obavijestiti da Dervo Sejdić nije uposlenik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini od februara 2020. godine. Takođe Vas želimo obavijestiti da bilo koja politička pozicija i/ili stranačka pripadnost gospodina Sejdića datira iz perioda nakon što je on prestao biti uposlenik Misije, s obzirom da, u skladu sa politikom djelovanja Misije, članovi osoblja Misije ne mogu imati aktivan politički angažman”, kazali su iz Misije.

“Što je uopće OSCE? Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) (engleski: Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) je najveća međunarodna organizacija fokusirana na sigurnost. Nadležnosti organizacije uključuju kontrolu oružja, promoviranje ljudskih prava kao i slobode tiska. Sjedište organizacije je u Beču, Austriji. Osnovana je 1973. godine i do 1994. godine djelovala je pod nazivom Konferencija za europsku sigurnost i suradnju (KESS) (engleski: Conference on Security and Co-operation in Europe (CSCE). OESS osnovana je na temelju Povelje Ujedinjenih naroda, kao regionalni aranžman u smislu djelovanja prema Poglavlju VIII. iste. Danas organizacija ima 57 država članica iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike. OESS je promatrač opće skupštine Ujedinjenih naroda”, kaže Internet.

Što se tiče BiH, evo što stoji na stranicama OSCE-a u našoj zemlji.

“Sa glavnim uredom u Sarajevu, Misija se oslanja na mrežu od svojih devet terenskih ureda kako bi uspostavila punu saradnju sa građanima i predstavnicima vlasti na svim nivoima – općinskom, kantonalnom, entitetskom i državnom. Struktura rada na terenu je veoma fleksibilna i lako prilagodljiva društvenim i političkim zbivanjima. Naše aktivnosti su usmjerene na šest područja djelovanja: ljudska prava; obrazovanje; vladavinu prava; ravnopravnost spolova; demokratsko upravljanje i sigurnosnu saradnju”, piše.

Je li Sejdić bio politički aktiv(ir)an i dok je radio za “politički neovisan OSCE” – zaključite sami.

VIAI. Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleVIDEO I Dragan Čović dugo nije bio ovako žestok: neka Schmidt poništi sve odluke svojih prethodnika
Next articleJedna Hrvatska stranka podnijela kaznenu prijavu protiv Bakira Izetbegovića i dvojice bošnjačkih radikalnih šovinista
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments