Borjana Krišto za Predsjedništvo Čovićev je alibi kandidat: najviše od svega će profitirati jedna stranka (nije HDZ BiH)

Treba pošteno reći. Borjana Krišto će teško motivirati Hrvate na izlazak, a više je razloga zašto je to tako

Borjana Krišto | Izvor: Srna

Kandidiranjem Borjane Krišto za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine ispred Hrvatskog narodnog sabora pokazalo se kako je Dragan Čović uspio izbjeći neugodan poraz od Komšića koji će matematički ponovno najvjerojatnije ukrasti hrvatsku fotelju u Predsjedništvu.

Drugi važan aspekt ove kandidature je taj što Čović, vjerojatno, priželjkuje fotelju predsjedatelja Vijeća ministara BiH (državna vlada sa slabijim ovlastima od vlada inače) koja u idućem mandatu pripada Hrvatima, a o čemu se spekuliralo u HDZ krugovima.

Kandidatura Borjane Krišto će, s druge strane, u nezgodnu poziciju staviti i Ivana Vukadina i njegov HNP koji su, zapravo, nastali disolucijom od HDZ-a BiH u HBŽ-u upravo zbog unutarstranačkih trvljenja s Borjanom Krišto koju će sada biti prisiljeni podržati – kao zajedničkog kandidata hrvatskih stranaka.

To će u jednom dijelu biti i loše za sam imidž HNP-a i otežati mu poziciju na županijskoj razini jer će članovima i simpatizerima biti teško objasniti kako to da lobiraju za predsjedničku kandidatkinju s obzirom na to da je jedna od osnovnih razlika između HNP-a i HDZ-a BiH upravo – Borjana, a s druge strane, teško će i na HDZ BiH kivnim biračima biti teško objasniti zašto oni sad trebaju podržati Krišto.

Dugoročno – to može oslabiti samo HNP jer je HDZ BiH u toj županiji već slab i teško može biti slabiji. Ovdje gubi i HDZ 1990 kao ozbiljna hrvatska stranka koja – nema kandidata za Predsjedništvo, a dovest će se u poziciju da podržava Krišto zbog koalicije s HNP-om . Dugoročno, profitirat će jedino HRS koji se o svemu nije previše očitovavao a i zbog toga što je Čović, mora se priznati, utišao doslovno sve druge hrvatske stranke. Osim pojedinih platformaških stranaka koje i nisu hrvatske nego bošnjačke s “h” predznakom.


Treba pošteno reći. Borjana Krišto će teško motivirati Hrvate na izlazak, a više je razloga zašto je to tako. Županija iz koje dolazi ostala je bez ogromnog broja Hrvata i ljudi su jednostavno prekivni na nju jer ju (možda i neopravdano, to već zahtjeva dublju analizu) smatraju jednim od glavnih krivaca zašto je to tako.

Krišto je dugogodišnja dužnosnica HDZ-a BiH i iz pozicije prosječnog birača bh. Hrvata ona je “uvijek na nekoj funkciji u Sarajevu” što također nije osobito privlačno za masovan izlazak na izbore. Krišto je stručnjakinja kada su u pitanju pravo i parlamentarne procedure, a taj dio birači smatraju nečim elitističkim i to što dobro poznajete pravne procedure ne znači da ćete dobro proći na izborima… Posebno ako vam treba više od 200 tisuća hrvatskih glasova.

Bolji kandidat bi bio Mario Knezović, ne svećenik, nego pjevač Zostera. Šteta da ga se u HDZ-u nisu sjetili. Stranačka bi infrastruktura odradila sve kao i za Borajnu, a povukao bi velik broj alternativnih hrvatskih birača i sigurno znatan broj bošnjačkih s obzirom na univerzalne i pomirvljive poruke koje Zoster kroz svoje djelovanje šalje.

Šala, dakako, ovo za Knezovića, ali i pokazatelj da je HNS mogao naći i boljeg kandidata od Krišto.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleBild.ba donosi ime hrvatskog kandidata za Predsjedništvo BiH: Na megdan Komšiću ide stranačka dužnosnica…
Next articleStevanović (SDP BiH) u jednoj objavio poželio ispasti i moralna vertikala i primjerni unitarist
Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
švabe su izZLAmisti

na ovim izborima PRAVI HRVATI
MORAJU ZAUVIJEK ZBACITI IZDAJNIČKI SMRADEZE!
zar vam se više ne povraća od krivoustog ćirilićara i njegove kamarile koja vas je u 20 godina odvela u ponor?!?!
nisam muslimanski bot, ali ko ni danas ne vidi da ih ljigavi i podmukli “Lord Chovich” već 20 godina vuče za nos, taj i ne zaslužuje nego da ZAUVIJEK NESTANE!!
GLASATI ZA HRS i Slavena Raguža, MORONI neuki !!!!

Robin Moon

Stavio je poslusnike da ostane u moci….a kakvih je mocnih kandidata mogao izbaciti