Bosna i Hercegovina bi iduće godine mogla potonuti više nego tijekom devedesetih

Bosna i Hercegovina bi iduće godine mogla potonuti više nego tijekom devedesetih

Bosnu i Hercegovinu, po svemu sudeći, ne čekaju dobra vremena. To će se vidjeti već iduće godine. 

Preciznije, za 15 do 16 mjeseci. Naime, opći izbori na kojima se biraju sva važna predstavnička tijela u BiH i Predsjedništvo BiH se neće održati ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH.

To je nekidan potvrdio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović u intervjuu za Večernji list. 

Čović, poznat kao oprezan politčar i osoba koja se ne želi zamjeriti strancima kako ne bi trpio sankcije poput stavljanja na crnu listu, a na čemu jedna ozbiljna bošnjačka lobistička grupa odavno radi, ne bi izrekao nešto toliko “ekstremno” da za to nema – potporu. I to veliku.

– Izbori su planirani za iduću godinu, ako se usvoji Izborni zakon. Bez Izbornog zakona izbori se ne mogu organizirati i provesti, kao što se izbori u Mostaru nisu mogli organizirati dok se nismo dogovorili o izbornim pravilima u Mostaru. Odlukama Ustavnog suda BiH pojedine odredbe Izbornog zakona stavljene su izvan snage. Dakle, da bi se iduće godine održali izbori, u ovoj neizbornoj godini se u Parlamentu BiH moraju usvojiti izmjene Izbornog zakona – kazao je Čović u intervjuu za Večernji list.

– Ovakva promjena predsjednikove (Čovićeve) retorike ima utemeljenje i potporu u međunarodnoj zajednici. On je sigurnjak, ne blefira nikad tamo gdje može biti posljedica, a ovdje bi ih moglo biti kada bi ovo ispao prozren blef – kazala je pod uvjetom anonimnosti za Bild.ba jedna dugogodišnja visoka dužnosnica HDZ-a BiH.

Potporu ovoj priči, doduše neslužbeno, daje i vanjska politika Republike Hrvatske. 

Visoki izvor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH je, također pod uvjetom anonimnosti, rekao za Bild.ba kako Hrvatska radi “veliku diplomatsku akciju među EU članicama kako bi se promijenio Izborni zakon”.

– Ne mogu komentirati to da izbora neće biti i da će doći do paralize stanja u BiH, ali ono što mogu reći je da će se Izborni zakon zasigurno mijenjati. Ako se hrvatska politika u BiH odluči i na neke radikalnije poteze, Zagreb će to promatrati sa strane, neće gušiti pobunu i neće se miješati u to, ali mi se nadamo da do toga neće doći – rekao je za Bild.ba izvor iz resornog ministarstva. 

Sve bi ovo zvučalo možda i kao neka konspirativna teorija da službeni Zagreb gotovo pa svakodnevno ne pokazuje kako je glavni prioritet hrvatske vanjske politike rješavanje hrvatskog pitanja u BiH. 

Ako uzmemo u obzir angažman službenog Zagreba i izjave gotovo poslovično opreznog Čovića, onda je jasno kako je usvajanje Izbornog zakona i otklanjanje svih nepravilnosti koje godinama guše Hrvate pitanje dana. 

To bi bio dobar put i za krhku bh. demokraciju. U suprotnom, Bosna i Hercegovina bi iduće godine mogla potonuti više nego tijekom devedesetih godina i vremena rata. 

Samoprozvanim patriotama to nikako ne bi trebao biti cilj, a hrvatskom narodu u BiH i Republici Hrvatskoj je čak i takva situacija bolja od sadašnjeg institucionalnog nasilja nad bh. Hrvatima. 

Ostaje da se vidi hoće li bošnjačka politika imati dovoljno razuma da prihvati ono što je najbolje za državu na koju se često pozivaju.

Ako ne prihvate razumne hrvatske zahtjeve, onda ni Hrvati neće imati nikakvu moralnu obvezu spašavati BiH koju su do sada spasili i previše puta. 

Bild.ba | R.I.