Bošnjačka duboka država ima novog korisnog idiota: Kome smeta nacionalno svjesna politika Ilije Cvitanovića?

I ovdje nije uopće riječ o Cvitanoviću. Ako on ne valja, neka ga mijenjaju

Sastanak HDZ-a 1990, foto: Facebook

Ima tome već nekoliko godina, neposredno nakon zadnjih izbora, kako je Ilija Cvitanović, čelnik HDZ-a 1990, odlučio o zajedničkoj suradnji s HDZ-om BiH. Dogodilo se to nakon što je Željko Komšić po treći put nametnut Hrvatima kao član Predsjedništva BiH.

Cvitanović je prepoznao, shvatio i – na koncu konca – osjetio pogubnost i štetnost bošnjačke majorizatorske politike. Zbog toga se i odlučio na strateški savez sa, sviđalo se to nekima ili ne, najjačom hrvatskom strankom u BiH – HDZ-om BiH.

Pojedinci su Cvitanoviću zamjerali ovaj čin i od jednog drveta nisu vidjeli cijelu šumu. Ogovaralo se Cvitanovića kako on, eto, uništava devedesetku, prepuštajući je HDZ-u BiH, a nisu vidjeli da se – zalaže za principe i nacionalnu borbu.

Skupa politička borba

Skupa je bila ta borba, ali Cvitanović nije odustao. Na lokalnim izborima u Mostaru, koji su bili svojevrsno stranačko vaganje, Cvitanović i HDZ 1990 nisu uspjeli postati parlamentarni u Gradskom vijeću grada Mostara, ipak, nekoliko mjeseci ranije, ostvareni su neki solidni rezultati u drugim hrvatskim mjestima u BiH, a za dlaku su općinu Odžak koja je, u konačnici, umjesto Dragi Zečeviću, ipak pripala HDZ-u BiH i Nadi Ćulap.

Doslovno, od promjene političkog smjera i prihvaćanja nacionalno svjesne političke pozicije, Cvitanović je iz dijela HDZ-a 1990 trpio konstante napade, uvrede, opaske i ojađene komentare.


Brzo se Cvitanović prometnuo u kvalitetnog političara, čovjeka koji daje izjave s glavom i repom i nekoga tko se ne nastoji prilagoditi narativu bošnjačke politike, a što, nažalost, nije uvijek bio slučaj.

Cvitanovićeva politika možda nije prepoznata u gradu Mostaru gdje devedesetka nije prešla prag – ali jest u središnoj Bosni – gdje je ova stranka dodatno ojačana novim i mladim snagama.

Cijelo vrijeme jako blizu crvene linije bio je glavni odbor te stranke – HDZ 1990 u općini Prozor Rama. Ova općina, koja je jedna od najbogatijih hrvatskih općina u BiH, zahvaljujući Elektroprivredi HZ HB, i ima proračun veći od 20 milijuna maraka, na svom čelu dugi niz godina ima Jozu Ivančevića. Ivančeviću i ekipi oko njega nikada nije sjela promjena Cvitanovićevog smjera i stalno su njegove izjave tumačili kao čin približavanja HDZ-u BiH.

U tomu se išlo tako daleko da se Cvitanovića napadalo naručenim tekstovima iz Zagreba, a koji su objavljivani u najnotornijem bošnjačkom tisku, a potom se posredstvom lokalnih portala, sklonih Ivančeviću, prodavali Ramcima kao pokazatelj Cvitanovićeve ideološke ostrašćenosti, a tobožnje Ivančevićeve ispravnosti.

Ovih dana sve skupa je napokon kulminiralo pa je Cvitanović u potpunosti raspustio Općinski odbor HDZ-a 1990 u Rami, a po pisanju lokalnih medija, vijećnici i dužnosnci te stranke potporu su odlučili dati Ivančeviću.

Korisni idioti i duboka država

Taj ogranak HDZ-a 1990, koji je odavno odmetnut od devedesetke i kojemu, očito, ne odgovara nacionalno ispravna Cvitanovićeva pozicija, u daljem političkom radu će nastaviti djelovati samostalno.

Sve zajedno previše miriše na duboku bošnjačku državu i novo raslojavanje Hrvata pred izbore. Nikakve potrebe nema u ovom trenutku raditi ono što radi Ivančević. Ramska devedesetka oduvijek je samostalno donosila odluka, a u trenutku kada se Hrvatima sprema politička egzekucija, kada su gotovo sve sarajevske stranke ustrajne u tomu da se izabere šesti delegat u dom naroda i tako završi hrvatska priča u BiH, razbijati devedesetku na način kako to čini Ivančević, ravno je nacionalnoj izdaji.

Inače, ovo što radi Ivančević sada, način na koji pomaže SDA-ovoj i bošnjačkoj dubokoj državi, američka CIA zove useful idiot (korisni idiot).

I ovdje nije uopće riječ o Cvitanoviću. Ako on ne valja, neka ga mijenjaju, ali nemaju pravo ni taj luksuz, u ovako teškim političkim vremenima, igrati za drugu momčad. A ovim potezima, upravo to čine.

VIABild.ba
SOURCEI. Crnjac
Previous articleMilanović pita sasvim razumno pitanje: Zašto Schmidt ne iskoristi ovlasti i promjeni izborni zakon u BiH?
Next articleNovinari ne znaju ni osnove pa opet pišu o besplatnim udžbenicima u HBŽ-u, znate li zašto je to potpuno krivo?
Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Enxx

Prvo Prozor Rama nije hrvatska opcina. Ja ne znam jel ovaj sto pise toliko glup ili namjerno pise ovakav diktirani clanak. Ovo ce biti prijavljeno u agenciju RAK.

Proleterka

Ne znam za bošnjačku državu ali ovaj novinar je korisni idiot HDZA pa napiši nekad nesto za svog sefa covica koji te uhljebio u BHT ili za frenda Zdenka Cosica s kojim pijes i smisljas paklene planove jebote ilija cvitanovic u guzicu