Bošnjački totalitarizam i je li hrvatska politika spremna na odgovor?

'Dva su osnovna razloga zašto se trenutno među bošnjačkim nacionalnim korpusom još oštrije i ubojitije proširila mizantropija prema Hrvatima kao političkom narodu...'

Nakon što su održani i posljednji pregovori oko promjena Izbornog zakona pod ingerencijom Europske Unije i SAD-a i nakon što medijacija ova dva izuzetno bitna faktora nije urodila plodom ne nazire se kraj političke krize koja se ogleda kroz apsolutni deficit demokratskih načela, ustavne kategorije konstitutivnosti i „gaženja“ legitimnog i legalnog predstavljanja prema kojima Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju imati cjelovita, potpuna i neupitna prava, ista ona koja sada ne uživaju zahvaljujući dominaciji bošnjačke unitarističke politike.

Uz sav trud uložen od Međunarodne zajednice da riješi ovaj problem koji, između toga što omalovažava Hrvate, u opasnost dovodi i samu sigurnosnu situaciju naroda u BiH i potencijalno može biti prijeteći za ovaj dio Europe, predsjednik SDA Bakir Izetbegović ipak nije pokazao poseban interes za uspjeh pregovora, te tako izložio neizvjesnosti i strepnji i narod koji većinski predstavlja.

Piše: Marko Lucović | Bild.ba

Svjesna trenutnog ratnog kaosa u Ukrajini, gotovo sa pristupom „moranja“ pokušala je MZ još jednom uvjeriti bošnjačke političke lidere (ili lidera) da godinama korištene protuustavne metode usmjerene protiv Hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u Federaciji nipošto nisu u skladu sa demokratskim načelima zapadne demokracije.

Međutim, izvjesni Izetbegović još jednom se predstavio kao netko kome zaista nije stalo da država postane funkcionalna i održiva.


Naprotiv, u branjenju svojih neobranjivih stavova direktno je pozvao na potpunu eliminaciju Hrvata iz političkog života u FBiH, što bi „de facto“ značilo stvaranje neoosmanske državice u srcu Europe.

Kasapovićkino proračanstvo na vrhuncu ispunjenja: Unitarizam je prokletstvo bošnjačke politike koje će uništiti BiH – Bild.ba

Poriv da jednog dana postane nekakva moderna inačica sultana očito je bila jača od poziva na demokratičnost suvremenog svijeta, svijeta koji uvažava i cijeni svaki oblik ravnopravnosti, posebno kada se radi o izuzetno zanimljivom slučaju kao što je BiH.

Prema tome, atomi snage uloženi od strane predstavnika EU I SAD-a u smirivanju i pronalasku kompromisa bili su uzaludni jer je Bakir I. uložio atom više s ciljem da degradira i opstruira svaki daljnji korak u pronalasku rješenja.

Poznato je da već duže vrijeme vlada sveobuhvatna mržnja prema Hrvatima kao političkom narodu, da nije tako onda se ne bi događale besmislene stvari koje dolaze od dijela bošnjačkog nacionalnog korpusa i njihovih političkih predstavnika.

Ovim završnim činom u pregovorima samo potvrđuju tezu nemogućnosti pronalaženja svoje svrhe postojanja ako Hrvati nisu „obezglavljeni“ i ako im nije toliko loše da žele svoju teritorijalnu jedinicu; Herceg – Bosnu (op.a.), s kojom su krenuli u izgradnju države, pa da ih se onda može na jedan ležeran način prozvati fašistima, UZP-ovcima i apologetima politike HDZ-a koja je „rušilački“ faktor u državi.

Pet temeljnih neprincipijelnosti u bošnjačkoj politici koje od moguće čine nemoguću državu – Bild.ba

Dva su osnovna razloga zašto je to tako, odnosno zašto se trenutno među bošnjačkim nacionalnim korpusom još oštrije i ubojitije proširila mizantropija prema Hrvatima kao političkom narodu:

– Opće neprihvaćanje objektivnog političkog stanja u kojem je njihovo institucionalno nasilje s elementima terorističkih metoda prepoznato na svim svjetskim političkim razinama.

– Nemogućnost mirenja s činjenicom da su Hrvati ravnopravan, konstitutivan i relevantan politički faktor i da njihovu demokratsku volju više neće moći uništavati, uz svu moguću logistiku, upotrebu protupravnih metoda i potporu za koju su mislili da je fiksna i nepromjenjiva.

Zapravo, to je očigledan znak da je kompletna „zločinačka“ politika, godinama kreirana iz različitih laboratorija vodstva političkih stranaka s „B“ predznakom konačno došla na izmak snaga i sada ogoljena stoji pred cijelim demokratskim svijetom sa svojim totalitarnim principima.

Kao odgovor na cjelokupnu situaciju hrvatska politika u BIH mora pronaći mehanizme i alate s kojima može krenuti u svojevrsnu reorganizaciju države koja podrazumijeva prvi korak, a to je okupljanje u većinski hrvatske općine/županije koje bi služile kao preduvjet za daljnje djelovanje, a sve to s ciljem postizanja najprirodnijeg stanja – demokracije i vladavine prava koja je nevjerojatno narušena u postojećem strukturalnom kaosu.

Međutim, da bi se to dogodilo potreban je sistematičan i konzistentan plan iza kojeg će stajati svi kredibilni centri moći, kako u svijetu tako i u RH koja kao supotpisnica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma ima tu ustavnu obvezu. Hrvatima u BiH zasigurno neće pomoći premijer i predsjednik države koji gaje međusobne privatne animozitete i svoja interna nepodnošenja dižu na državnu razinu poradi „pučkog veselja“.

Bošnjačka politika je kao baba koju boli zub, za zubara ne želi čuti i uvjerava sve kako će zub izliječiti rakijom – Bild.ba

Bogme im neće ni pomoći ministri u vladi profilirani samo za visoku birokraciju, a niti politički dužnosnici iz ostalih stranaka koji ne znaju elementarne činjenice kada su u pitanju njihovi sunarodnjaci u susjednoj BiH. Isto tako, ono što sigurno neće pomoći je državna televizija (HRT) čiji novinari svojom neprofesionalnošću, gotovo svakodnevno, degradiraju ionako degradiranu poziciju Hrvata.

To, dakako, nije znak da nema prostora za poboljšanje i odgovorniju politiku koja podrazumijeva razumno i koordinirano djelovanje. Uz sinergiju različitih političkih tijela i snažnu potporu vanjskih čimbenika (čije postojeće povjerenje treba zadržati, a novo zadobiti) može se doći do čina koji neće biti nikakav „mega-nacionalistički“ poduhvat kako bi ga neki radi postizanja kompromitacijskog učinka odmah u startu nazvali, već najrazumljiviji potez i logično ne pristajanje na „zločinačku“ politiku SDA i Bakira I. za koju se već sada zna na svim svjetskim političkim razinama.

VIAM.L.
SOURCEBild.ba
Previous articleGrlić Radman sa šeficom njemačke diplomacije o Izbornom zakonu u BiH: Hrvatska je najviše zainteresirana za stabilnost BiH
Next articlePolicija upala u Juventus: Istražuje se više od 60 transfera, na crnoj listi neke od najvećih legendi kluba uključujući C. Ronalda
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
hrvat

svi ucesnici, ukljucujuci i ljigavog oportunistu voditelja, pokazuju sav jad politickog diletantizma, bezidejnosti i sljepoce politicara u hrvatskoj, kojom uostolom “bratski” vlada jedan notorni antihrvatski duo pupovac+plenkovic. arsenije bauk je bauk cetništva, škoro, zekanovic i ostali nemaju blage veze s mozgom,… samim izborom tupavih sugovornika i zlonamjerog bauka cetništva kao nekakvih “stručnjaka o tzv. bih”. emisija je upravo zamišljena da ništa ne objasni ili “nedaj bože” da se gledatelji stave na stranu hrvata iz tzv. bih, nego upravo suprotno, da zamagli pogled na teško stanje hrvata u tzv, bih. da je sramotnoj, nehrvatskoj tv stalo da se pametno progovori o temi niko od ucesnika ne bi bio u studiju nego bi bili pozvani oni koji ipak ponešto znaju o toj temi. prava slika jada današnje, jadne, plenkoviceve hrvatske… žalosno!