Deklaracija hrvatskih intelektualaca u BiH, Bild.ba vam donosi njen sadržaj!

Deklaracija hrvatskih intelektualaca u BiH, Bild.ba vam donosi njen sadržaj!

Deklaracija hrvatskih intelektualaca i institucija u Bosni i Hercegovini uskoro bi trebala biti usvojena u Tomislavgradu.

Kako doznaje Bild.ba, nakon što se deklaracija usvoji, ista će biti poslana na razmatranje Hrvatskom narodnom saboru (HNS) Bosne i Hercegovine.

Deklaracija ima deset članaka i bit će usvojena 8. svibnja ove godine u kino dvorani KIC-a u Tomislavgradu.

Na spomenutom skupu objašnjenje zašto se donosi ova deklaracija održat će profesor Mijo Tokić, a spomenuti dokument, u koji je uvid imao Bild.ba, potpisuje Mate Kelava iz tomislavgradskog ogranka Matice hrvatske.

Kontaktirali smo i samog Kelavu i upitali ga što ova deklaracija znači, no do zaključenja teksta nam se nije javio.

Drguim, neformalnim kanalima, doznajemo kako je cilj ove deklaracije – mijenjati politički položaj bh. Hrvata koji je sada, po mišljenju predlagatelja i idejnih tvoraca daklarcije, loš.

Što stoji u člancima?

Prvi članak kaže kako je “BiH međunarodno priznata 1992. godine kao cjelovita država triju zasebnih naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba”.

Članak dva kaže da su “Hrvati autohton narod”.

Treći članak ističe razlikovne osobine pojedinih konstitutivnih naroda u BiH: “Konstitutivni narodi u BiH razlikuju se po etnicitetu, jeziku, nacionalnosti, tradiciji, kulturi i državnom razvitku”, stoji u trećem članku.

Četvrti pak članak govori o ratnim entitetima: “U ratu od 1992. do 1995. BiH se transformirala u tri zasebna teritorijalno-pravna entiteta:teritorij pod bošnjačkom upravom, Herceg-Bosnu i Republiku Srpsku”, dok se peti tiče Daytona: “Rat u BiH završio je Daytonskim mirovnim ugovorom kojim je BiH podijeljena na dva entiteta, hrvatsko-muslimansku Federaciju BiH i Republiku Srpsku”.

Šesti članak fokusiran je na međudržavne granice: “Granice između Federacije BiH i Republike Srpske i između županija u Federaciji BiH određene su Daytonskim mirovnim ugovorom”, stoji.

Sedmi članak ove deklaracije kaže kako su unitarizam i separatizam u BiH suprotstavljeni samoj ideji BiH: “Cjelovitu BiH nefunkcionalnom i trajno neodrživom čine i stalno ugrožavaju dvije dominantne, a suprotstavljene političke koncepcije, unitarna bošnjačka i separatistička velikosrpska”, stoji u sedmom članku ove deklaracije.

Osmi članak je nešto konkretniji pa kaže: BiH jedino može opstati kao samostalna, funkcionalna i samoodrživa zajednica trijuravnopravnih (istovjetan ustavno-pravni položaj) konstitutivnih naroda – Hrvata, Bošnjaka i Srba – poštivanjem dvaju načela:

– BiH mora ostati cjelovita, ali ne unitarna

– BiH treba organizirati kao državu triju nacionalnih teritorijalnih zajednica, i to bošnjačke, hrvatske i srpske (Republika Srpska), koje ne moraju imati teritorijalni kontinuitet.

Članak devet, napokon, odgovara na ono vječno pitanje: ‘Što će biti s Hrvatima koji ostanu van hrvatskog entiteta?’, a evo kako su predlagatelji u deklaraciji to zamislili: “Pripadnicima naroda koji se nađu unutar entiteta drugoga većinskog naroda osiguravaju se sva ljudska i građanska prava po načelu reciprociteta”, stoji u deklaraciji.

Deseti i zadnji članak je jasan i samorazumljiv i bez deklaracije, ali nije zgorega ponoviti: “Jednak ustavnopravni položaj Hrvata, Bošnjaka i Srba jedino je jamstvo da BiH može opstati i biti funkcionalna i samoodrživa državna zajednica”, navedeno je.

Deklaracija ima i obrazloženje: "Mi hrvatski intelektualci, svjesni teškog položaja hrvatskog naroda u BiH, nudimo model budućeg demokratskog uređenja BiH. Ovaj model se sastoji u tome da se BiH uredi kao multietnička, federalna državna zajednica. Ovakvim unutarnjim uređenjem BiH osigurava se Hrvatima i Bošnjacima u Republici Srpskoj, Hrvatima i Srbima u bošnjačkom entitetu, kao i Srbima i Bošnjacima u HR Herceg-Bosni slobodno organiziranje u svoje zajednice i povezivanje s matičnim republikama", kao i zaključak: "Ovakvo unutarnje uređenje BiH ne krije u sebi nikakvu opasnost za cjelovitu, demokratsku, trajnu i samoodrživu državotvornu zajednicu Bosnu i Hercegovinu. Ovu deklaraciju nakon prihvaćanja na ovom skupu uputit ćemo Hrvatskom narodnom saboru u BiH sa zahtjevom da se prihvati kao službena politika HNS-a BiH i polazište za razgovor sa srpskim i bošnjačkim pregovaračima o budućem uređenju BiH, kao i za razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice o budućnosti i budućem uređenju BiH. Deklaraciju ćemo dostaviti i na druge važne političke institucije, kao i sredstvima javnog priopćavanja", navedeno je u zaključku deklaracije koja bi trebala biti usvojena u Tomislavgradu 8. svibnja ove godine.

Iz Matice hrvatske Tomislavgrad, neslužbeno nam je rečeno, pozivaju sve zainteresirane da dostave svoje prijedloge kojima bi se ova deklaracija eventualno mijenjala ili nadopunjavala.

Jako važna napomena, nemojte da bude nije nitko rekao: Tekst se može preuzeti u cjelosti ili djelomično, ali samo i isključivo uz navođenje portala Bild.ba kao izvora te uz umetanje poveznice na originalni članak objavljen na portalu Bild.ba. Bild.ba, naime, nije humanitarna organizacija stoga je nedozvoljeno preuzimanje osim pod ovim uvjetima. Hvala na razumijevanju drage kolege i svako dobro 🙂

Bild.ba