Dobro jutro, Bosno i Hercegovino!

Dobro jutro, Bosno i Hercegovino!

Ilustracija

Budim se jutros. Standardno ljuta. Malim dijelom jer nisam još popila kavu, više jer sam osuđena da se budim u apsurdu zvanom Bosna i Hercegovina.

Piše: Gabrijela Arapović | Bild.ba

Palim portale očekujući patetične, istrošene floskule o ratu, fašizmu ili skoro jednako odvratnom bh. antifašizmu, možda i povratak Nikole Vučića na Twitter jer je zaboravio i HNŽ generalno optužiti za fašizam kako samo on to na gradžanski način zna.

Kad ono: svjetlost! Udarna vijest u medijima kako je konačno bh. pravosuđe počelo raditi svoj posao. A vjerojatni kriminalci, umjesto na visokim državnim funkcijama kako to nerijetko zna biti, završili su, pazite sad, u zatvoru!

Trebalo je pune 22 godine proći da popijem jutarnju kavu sa žličicom optimizma, ali isplatilo se čekati jer izgleda kako je demokracija sjajnog okusa, ili se tako barem čini bh. građanima koji je rijetko imaju pravo u njenoj punoj raskošnosti konzumirati.

Uhićenje Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića zbog afere „Respirator“ ili kako bi se stručnije trebala zvati „Ventilator“, bombastična je vijest koja ulijeva nadu da bi čak i u ovoj nestvarno iskorumpiranoj zemlji moglo doći do istine i pravde.

Ono što me možda čak i više obradovalo jest objava Pompea o zabrani ulaska u SAD Amiru Zukiću, nekadašnjem glavnom tajniku SDA. Je li neka slučajnost da se ove dvije stvari dogode u dan razmaka, ne možemo znati, ali ipak, tko još vjeruje u slučajnosti?

Dugogodišnja slika koju SDA šalje u svijet o sebi kao jedinim i potpunim žrtvama kojima Hrvati i Srbi ruše državu za koju su se borili, točnije: samo je „branili“, postaje sve mutnija. Svjetska demokracija počela je uviđati manjak takve nezamjenjive političke vladavine u ovoj državi čiji visoki dužnosnici ruše sva načela logike i zdravog razuma.

Bilo kako bilo, povijesni je dan.

Danas u Bosni i Hercegovini svjedočimo da su za kriminal uhićeni najvjerojatniji kriminalci, bez obzira što dolaze iz vladajuće stranke ove države.

Ne pomažu ni izjave predsjednika države o tzv. poštenju federalnog premijera, jer je ipak bio u ratu i borio se za Bosnu, nije pomogla ni sramotna hajka oko mise za žrtve Bleiburga kojom se pokušao zataškati neviđeni kriminal, a ni Hodžićevo spominjanje Srebrenice nije urodilo plodom.

Propagandna manipulacija kakvom godinama, točnije: desetljećima, ovaj zastranjeni ideološki kadar obmanjuje javnosti napokon se odmotava iz svoga klupka, a razjareni bh. građani koji su navikli svoje frustracije iznositi samo po društvenim mrežama, jer ih pravni sustav obično ne bi čuo niti doživio, napokon su dobili zasluženu satisfakciju.

Nada ostaje kako će ovaj skandal biti poruka i ostalim dužnosnicima, da, bez obzira potporu samog državnoga vrha, istina uvijek izađe na vidjelo. Često na jako neugodan način.

Hoće li istina dovesti do pravde, ostaje nam još čekati, ali za umiruću bh. demokraciju kakvoj rijetko koja država u svijetu može parirati, ovo je već velik korak. Blještav i skoro čaroban.

Dobro jutro, Bosno i Hercegovino.

Bild.ba