Donosimo: Osnovan Boksački klub Široki Brijeg, podržao ih i Stjepan Božić

Donosimo: Osnovan Boksački klub Široki Brijeg, podržao ih i Stjepan Božić

Poznata je činjenica da je Široki Brijeg rasadnik sportskih talenata. Tko imalo prati sport u BiH, za Pecaru, bilo dvoranu ili stadion, morao je čuti. No, na Pecari se igraju timski sportovi, a što je s individualnima?

Jedan od načina popularizacije individualnih sportova zasigurno je povećanje broja klubova u različitim sportovima gdje se djeca i mladi mogu okušati. Upravo prije mjesec dana osnovan je prvi boksački klub u povijesti toga grada.

Piše: Ivana Soldo / Bild.ba

Kako je došlo do osnivanja Boksačkog kluba Široki Brijeg, otkud ljubav prema toj vještini, kakav je Stjepan Božić kao trener i kada nas očekuju nova uzbuđenja u ringu, pročitajte u nastavku.

S NOGOMETA NA BOKS

24-godišnji Širokobriježanin Vinko Zadro boksom se počeo baviti prije dvije godine, a prve treninge napravio je u dvorani u Brotnju. Za početak se htio okušati rekreativno, no nakon par treninga njemu se svidjelo, a treneri su vidjeli potencijal.

– Iz treninga u trening, išlo mi je sve bolje. Svaki sam trening jedva čekao, a kada dođem kući ponavljao bih vježbe koje su mi treneri dali. Prije sam trenirao nogomet osam godina. Cijela obitelj mi je u nogometu pa je to bilo logično, ali vremenom sam shvatio da timski sportovi nisu za mene. Nisam se uklapao u trenerove zamisli i htio sam se okušati u pojedinačnom sportu i tako sam došao do boksa – izjavio je za Bild.ba Vinko Zadro.

Luka Marković (BK Brotnjo) i Vinko Zadro (BK Široki Brijeg)

Vjeko Bošnjak i Rafael Pervan treneri su s kojima radi u BK Brotnjo. Bošnjak je predsjednik kluba, a Pervan već ima sedam pobjeda iz sedam profesionalnih mečeva tako da će njihovo znanje i iskustvo novoosnovanom klubu u Širokom Brijegu sigurno donijeti novu dimenziju.

– Vinka smo upoznali kada se pojavio u našoj dvorani i rekao da želi trenirati. Trenirao je tada kod nas godinu dana pa kad se vratio iz Zagreba, gdje je bio u kampu kod Stjepana Božića, rodila mu se ideja za osnivanjem kluba i u svome gradu. Mi smo mu naravno pružili podršku, otvoreni smo za daljnju suradnju, tu smo što god treba. Želimo da zaživi taj klub i da što više mladih trenira, izjavio je za Bild.ba Vjeko Bošnjak.

Bošnjak dodaje kako mu je posebno drago što je njihov učenik osnovao klub i nada se razvijanju zdrave konkurencije u budućnosti.

VELIKA ZAINTERESIRANOST

Boksački klub Široki Brijeg trenutno broji 23 člana rekreativca. Dvorana je još u pripremnoj fazi i čeka se dosta opreme tako da se u bližoj budućnosti planira pokretanje skupina i za djecu, djevojke…

– Prošlo je tek mjesec dana od pokretanja kluba. Ja sam ovim odazivom jako zadovoljan, a sada će to ići samo na bolje. Kada budemo imali sve uvjete onda će početi i upisi za djecu, a naravno, žene su također dobrodošle.

Uskoro stiže veća količina boksačke opreme u dvoranu u Širokom Brijegu

Zadro tvrdi da je u Rafaelu Pervanu vidio uzora i da je zbog njega i počeo ozbiljnije razmišljati o osnivanju kluba.

– Kada sam tek počeo trenirati u njemu sam vidio i trenera i prijatelja. Njemu je išlo odlično, imali su puno članova, djece i pomislio sam – želim i ja ovo donijeti u svoj grad. Široki Brijeg je poznat po dobrim borcima, imamo vrhunske karatiste Anđela i Ivana Kvesića, zašto onda ne bismo imali i boksački klub pa možda i nekog novog Anđela i Ivana, ali u boksu.

24-godišnji Rafael Pervan karijeru je počeo u Boksačkom klubu Čapljina. Prelazak na profesionalnu razinu bio mu je težak tako da pomalo u šali kaže kako se ni ne sjeća svoje prve borbe.

Upisi za djecu i djevojke počinju čim dvorana bude ispunjavala sve uvjete

– Prve profesionalne mečeve napravio sam u Božić Gymu u Zagrebu. Prelazak iz amaterskog sporta na profesionalnu razinu ne može se objasniti, velika je tu trema i šok. Trenutno ne znam kada ću boksati novi meč jer su se mnogi mečevi odgodili zbog koronavirusa i sve je blokirano. Međutim, intenzitet treninga ne opada i želim spreman dočekati sljedeći meč kad god bude bio.

BOŽIĆEVA MISAO VODILJA – BITI MEKAN, OPUŠTEN I BRZ!

Kada na samom početku imate priliku trenirati kod Stjepana Božića, veća motivacija za nastavak vam ne treba, svjedoči ovaj boksač.

– To je čovjek koji živi boks, koji uživa boks, koji je od 0 do 24 u boksu. Veliki perfekcionist. U svojoj kategoriji poznaje svaku teoriju, svakog boksača, svakog trenera… Radio je na svjetskim kampovima o kojima možete samo sanjati da dođete do tog. Njegovi savjeti puno su mi pomogli, tvrdi Zadro.

Vinko Zadro i Stjepan Božić

Najvažnija lekcija koju pamti s desetotjednog kampa i koju si svakodnevno ponavlja je „budi mekan, budi opušten, budi brz”.

– Kad si na treningu, emocije se brišu i moraš biti sto posto tu. Boks vas uči kako se vremenom osloboditi straha toliko da na kraju krenete uživati u svojoj boli tijekom meča i sparinga. Stjepan zahtijeva da sve odradite savršeno. Na svaku akciju morate imati spremnu reakciju. Jednu sam vježbu znao raditi i 300 puta dok je ne uradim kako treba. Uvijek naglašava: „nećeš me oduševiti snagom, već brzinom”.

Zadro tvrdi da ga je to i „kupilo” da nastavi trenirati s Božićem jer se jednako posveti i rekreativcima i profesionalcima, daje sebe u svakoj minuti treninga.

– Kada sam radio sparing s iskusnijim i boljim boksačem, da bi me utješio nakon dobivenih „batina”, rekao bi kroz smijeh „ne brini, ja ću te osvetiti”. Sve ima svoje mjesto i vrijeme. Čovjek je stvoren za taj posao, u svakom se trenutku zna što se radi i to se poštuje.

Luka Jelčić i Vinko Zadro

Budući da su ostali u odličnim odnosima, Stjepana Božića možemo uskoro očekivati i u Širokom Brijegu.

– Bio mi je kao roditelj u Zagrebu i inzistirao sam na njegovu dolasku ovamo. Sigurno će održati neki seminar i to će mi biti najveći poklon klubu i gradu. Ne znamo još točno kada će se održati zbog koronavirusa i svega ostalog, ali bit će objavljeno na vrijeme, poručio je Vinko Zadro.

Za čitatelje portala Bild.ba, videoporuku podrške klubu poslao je i Stjepan Božić:

Sve infomacije vezane za Boksački klub Široki Brijeg možete dobiti na Instagram stranici ili na broj 063 741 382.

Bild.ba