Donosimo: Zašto se bošnjačka politika toliko protivi Schmidtovom pijedlogu Izbornog zakona

Njih zanima hrvatsko pravo kojim mogu manipulirati radi svojih političkih interesa

Foto: Fena

Zašto se politika stranaka sa sjedištem u Sarajevu buni jer bi nelegalni visoki predstavnik koji nema potporu Vijeća sigurnosti UN-a za funkciju koju obavlja u BiH mogao namatnuti Izborni zakon koji odgovara (i) Hrvatima?

Zato što te stranke neće moći dominirati Federacijom BiH. U tom leži odgovor svih ovih pobuna. Velika većina stranaka sa sjedištem u Sarajevu nema problema s konstitutivnošću kao takvom. Oni žele hrvatsku konstitutivnost prilagoditi sebi. Na taj način bi svoje kandidate koje sami biraju uime te iste konstitutivnosti prilagodili sebi. To je u Predsjedništvu Komšić a na drugim razinama vlasi bilo tko ako ima dovoljno želuca.

Ovladavanjem vladom Federacije te stranke i te politike žele ovladati javnim poduzećima u kojima Hrvati imaju kakav takav utjecaj. Na taj način bi u te institucije zaposlili svoje kadrove i vremenom natjerali Hrvate da napuste mjesta u kojima žive izazivanjem ekonomske krize.

U novom izbornom ciklusu to bi ponovili još lakše. Nastavila bi se priča o konstitutivnosti, Hrvati bi još gdje-gdje činili vlast, ali izborni ciklus nakon toga bi priča bila gotova, kantoni u Federaciji bi se spojili i reducirali na način da u svim kantonima, od tadašnjih tri ili četiri, većinu imaju Bošnjaci, Hrvati bi spali na par folklornih društava, jedan blijed i nečitak sedmičnik (ako im dopuste) i možda, ali samo možda, nešto nalik na kazalište. Čisto da zapad vidi kako bošnjačka politika drži do tobožnjih različitosti u BiH.

Zato su ovakve reakcije na odluku koju bi Schmidt tek trebao donijeti. Zato su se svi digli protiv nje. Njih ne zanima hrvatsko pravo. Njih zanima hrvatsko pravo kojim mogu manipulirati radi svojih političkih interesa.


Međutim, njihov problem u tome je taj što su Hrvati u BiH kroz 500-tinjak godina preživjeli i nadživjeli puno veće terore, carstva, saveze i one koje su ih htjeli zgaziti čizmom. Iako zvuči kao floskula, tako je.

Schmidtov zakon će, sviđalo se to bošnjačkoj politici ili ne, itekako proći. I to je tužno. Zašto? Zato što su oni (Bošnjaci) sami u parlamentu skupa sa hrvatskim predstavnicima trebali izglasati ovo isto što će Schmidt morati nametati. Jer je BiH, kako god tko na to gledao, i hrvatska zemlja. I to će ostati.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleNovinar Fadil Mandal objasnio: za jaku BiH ne treba hrvatski konstitutivni narod pretvoriti u manjinu
Next articleStanje na Blidinju nije dobro, kaže Drago Martinović iz Civilne zaštite ŽZH
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments