Džafer Alić ili nije važno tko vlada u Mostaru ako su Bošnjaci

Džafer Alić ili nije važno tko vlada u Mostaru ako su Bošnjaci

Džafer Alić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar, u ponedjeljak je sasuo žestoku paljbu na Velibora Milivojevića.

Velibor Milivojević je kandidat ujedinjenih srpskih stranaka iz Mostara koje su postale parlamentarne njegovim ulaskom u Gradsko vijeće.

Piše: Ivan Crnjac / Bild.ba

Osim toga, čovjek je očito i politički jako realan jer je shvatio što je za tamošnju zajednicu Srba oportuno.

A oportuno je da gradonačelnik bude HDZ-ov Mario Kordić jer, što god tko mislio, ima najveći legitimitet biti gradonačelnikom.

Iza Kordića stoji najveći broj vijećnika (13) dok Baraliju podržava njih šest, a Guzina 11. Kada je, dakako, službena potpora u pitanju.

Kad se napravi račun, uz Kordića staju i tri republikanca što ga dovodi do 16 ruku potpore i logično je da ga podrži i Milivojević kao 17.

Naravno, to ne znači da Kordić mora pobijediti jer ostali zastupnici svi zajedno imaju 18 ruku.

Međutim, BH blok se nećka i dvoji oko toga jesu li istinska bošnjačka ili bošnjačkograđanska opcija.

Milivojević ne može to znati ako i oni sami ne znaju pa ići tom logikom, zato i ide onom, za Srbe, najoportunijom, što mu je, uostalom, posao.

Srba je u Mostaru jako malo. Što je šteta. Dva, tri ili pet puta više Srba bi gradu dali istinski multinacionalni karakter, a i obogatili bi ga kulturno, društveno pa i gospodarski jer bi i Srbija i Republika Srpska morale više ulagati u sam Mostar.

Međutim, tako je kako je. Valja spasiti što se da spasiti. A najbolje je, za one kojih je manje, da uđu u pobjednički vlak.

Kolovođa pobjedničkog vlaka bi, po Milivojevićovom mišljenju, trebao biti Kordić.

Ali, ne lezi vraže, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer Alić to tako ne vidi.

– Sa žaljenjem moramo konstatirati da smo nemalo iznenađeni i do kraja rezignirani opcijom da srpski izabrani vijećnik Velibor Milivojević, koji je nastupao pod čuvenim Šantićevim sloganom “Ostajte ovdje”, bude otvoreno u službi projekta koji idalje od Mostara po svaku cijenu želi praviti podijeljeni grad i u kojem treba vladati dominacija jednog naroda (hrvatskog), nad drugim i trećim narodom (Bošnjacima i Srbima) i Ostalima, i jedne vjere (katoličke) nad drugom i trećom (muslimanskom i pravoslavnom) – dio je priopćenja koje je javnosti uputio Džafer Alić.

Prozvao je i Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Ovakav stav srpskog političkog predstavnika uz kojeg nesumnjivo od samog početka stoji blagoslov i puna podrška Srpske pravoslavne općine Mostar i njenog svećenstva, ostavlja prostor za sumnju u iskrenost, otvorenost i spremnost istih da se na dobrosusjedskim odnosima gradi dijalog i povjerenje u Mostaru i Hercegovini – mišljenja je predsjednik Medžlisa IZ u Mostaru Džafer Alić..

U svom bijednom obraćanju uspio je iznijeti više logičkih pogrešaka. Nabrojat ćemo samo neke.

  • Besmisleno je u ovakav politički kontekst stavljati mostarsku SPC, a istovremeno, u ime vjerske zajednice, slati opasne političke poruke.
  • S obzirom na saziv Gradskog vijeća, nemoguće je da Mostar bude većinski hrvatski. Ili većinski bošnjački. Vijeće je takvo kakvo jest i niti jedna važnija odluka se neće moći donijeti mimo volje hrvatskih odnosno bošnjačkih predstavnika.
  • Baralija sa šest i Guzin s 11 ruku potpore nemaju veći legitimitet nego Kordić s 13 (+ 3 + 1).
  • Milivojević ima pravo zastupati političke stavove svoje stranke i naroda kojem pripada bez da ga se optuži za provedbu nekog imaginarnog srpsko-hrvatskog projekta.
  • Srpsko-hrvatski projekt u Mostaru ne postoji. Posebno je bestijalno predstavnika tamošnjih Srba optužiti za takvo što jer po popisu stanovništva i po realnom stanju može postojati samo bošnjačko-hrvatski projekt. Srba, naime, u Mostaru gotovo da nema.
  • Hinjski je Aleksu Šantića i slogan koalicije Ostajte ovdje dovoditi u ovaj kontekst jer poruka koju su Srbi slali i tijekom i nakon kampanje je bila izrazito miroljubljivog karaktera.
  • Govoriti o dominaciji jedne vjere nad drugom i trećom u kontekstu političke vlasti u Gradskom vijeću potpuno je suludo jer član HDZ-a može biti musliman, katolik, ateist, agnostik, židov ili budist kao što i član SDA (ili bilo koje druge stranke) može biti budist, židov, agnostik, ateist, katolik, musliman…
  • Poruka koju su mostarski Srbi koristili u kampanji je bila Šantićeva Ostajte ovdje. Ovakvim pristupom i priopćenjem Džafer Alić kao da im umjesto Ostajte ovdje želi poručiti riječi iz djela jednog drugog srpskog genijalca Matije Bećkovića – Ćeraćemo se još.

Aliću, čini se, nije važno tko vlada u Mostaru ako su Bošnjaci. Odnosno, ako nisu Hrvati.

Izborna volja Mostaraca ga se ne tiče, a pokretanje hajke protiv čovjeka koji predstavlja ostatke ostataka nekada brojnog naroda koji je tu živio, pokazatelj je kakve političke zamisli i želje ima Alić.

Bild.ba