Ermin Zec poziva Bošnjake na rat ako Hrvatima ne uzmu Dom naroda

Dakle, nijedan stranac nije dobrodošao u BiH i ne smije lobirati ništa ako ne ide ruku pod rukom s bošnjačkom političkom elitom i njihovim poimanjem svijeta

Ermin Zec

Ermin Zec, bošnjački aktivist aktivan na društvenoj mreži Twitter, otvoreno je zaprijetio ratom u kontekstu izmjena Izbornoga zakona u BiH.

Guglajući tko je ovaj twitter ratnik, stalno smo nailazili na bh. nogometaša, iz Bugojna, koji je promijenio nekoliko klubova u BiH, Hrvatskoj…

Međutim, junak naše priče ne igra nogomet, barem ne profesionalno. U bespućima interneta naišli smo na članak iz rujna 2020. godina na portalu Intelektualno.com koji je donio razgovor s ovim mladićem.

“Uvijek je lijepo čuti priču o povratku mladih u Bosnu i Hercegovinu te njihovom uspjehu na tom putu. Jedan od takvih je i Ermin Zec, magistar političkih nauka na Univerzitetu u Helsinkiju (Finska), sa kojim smo razgovarali o njegovom povratku, stanju Bošnjaka u dijaspori, društvu, ali i o mladima koji imaju namjeru da svoj život zasnivaju u inozemstvu”, stoji na tom portalu Zečeva minibiografija.

“Vrijeme je da i Palmer i Eichorst idu odakle su došli. Nećemo pristati na izmjene izbornog zakona bez izmjena u Domu naroda, pa makar to značilo i rat. Mi Bošnjaci samo se dragog Allaha bojimo i samo se u Njega uzdamo”, napisao je Zec na ovoj društvenoj mreži referirajući se na članak objavljen na portalu Istraga.ba pod naslovom: “Pregovori o izmjenama Izbornog zakona na rubu propasti: Palmer i Eichorst upozoravali na raspad BiH, ukoliko se ne postigne dogovor”.


No, što je zapravo problematično u objavi ovog bošnjačkog radikala? Krenimo redom.

Prvo, dužnosnici američke i europske diplomacije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst su u BiH došli kako bi relaksirali politički napetu situaciju u toj zemlji, a ne kako bi ugađali Bošnjacima. Njihovo djelovanje u BiH ide u smjeru normalizacije situacije u zemlji i jednostavnog dogovora među trima konstitutivnim narodima oko toga kako se treba spriječiti mogućnost da u BiH netko nekom nameće političke predstavnike. I to je to.

To, nametanje koje sad imamo na snazi nije u duhu Daytonskog mirovnog sporazuma (s naglaskom na mirovnog!) čije je temeljno i ključno načelo konstitutivnost, dakle tvorbenost i ustavotvornost tri konstitutivna naroda. A Zec im poručuje da “idu odakle su došli”.

Dakle, nijedan stranac nije dobrodošao u BiH i ne smije lobirati ništa ako ne ide ruku pod rukom s bošnjačkom političkom elitom i njihovim poimanjem svijeta. Tako to vidi “magistar političkih nauka na Univerzitetu u Helsinkiju”. Žali Bože diplome…

Dalje, Ermin Zec piše i kako “nećemo pristati na izmjene Izbornog zakona bez izmjena u Domu naroda pa makar to značilo i rat”. E, tu dolazimo do biti i do stvarnog problema. U bošnjačkoj javnosti se gotovo 30 godina priča o tomu kako su oni najveće žrtve rata, ali se na taj isti rat poziva i tim istim ratom prijeti kako i kada se stigne. Zec se sprema za rat i prijeti ratom, a uvjet da se od rata odustane je taj da Hrvati pristanu na to da im Bošnjaci nameću u Domu naroda i tako u praksi ukinu konstitutivnost? Lijepo zamišljeno, ali neće proći.

A treća teza da nije tužna bi bila smiješna. “Mi Bošnjaci samo se dragog Allaha bojimo i samo se u Njeg uzdamo”. Pogledajte koliko je ovo bijedno. Način na koji sebi netko daje za pravo kolektivizirati cijelu jednu naciju, prozapadnjački orijentiranu i modernu, normalnu europsku naciju kakva su i Hrvati i Srbi i sve druge nacije s ovih prostora. Dakle, toliko oholosti da bez ikakvog legitimiteta, bez da te itko izabrao na funkciju, da ti je dao povjerenje, uzimaš sebi za pravo vršiti kolektivizaciju nad vlastitom nacionalnom zajednicom sam zbog toga da bi pokušao provesti svoju pakosnu političku ideju.

I ako je od bošnjačkog twitter radikala, previše je. Užasno je da netko Bošnjake, naše sugrađane, među kojima imamo i prijatelje i dobre poznanike, ljude koji su, kao i svaka društvena skupina ikad nastala, jako heterogeni, svodi pod zajednički nazivnik molitve i straha božjeg.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleDodik postavio retoričko pitanje za La Repubblicu: Da Srbija napadne BiH, mislite li da bi srpski vojnici ostali lojalni Oružanim snagama?
Next articlePogledajte video u kojem satiričar Salko Juklo žestoko vrijeđa bh. Hrvate i Srbe
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments