Građani BiH, je li vas stid Martine Mlinarević Sopte? Ona stida nema

Građani BiH, je li vas stid Martine Mlinarević Sopte? Ona stida nema

Pitaju me ljudi zašto mrzim Martinu Mlinarević Soptu. Ne mrzim. Mrzim, nepotizam, uljebizam i kršenje zakona. Mrzim što živim u državi u kojoj nema ni m od meritokracije. Od vladavini prava da ne govorim.

“A šta ćeš, kod nas ti je sve preko veze”, slušam svakodnevno kao ultimativni odgovor na svaku nepravdu protiv koje se pobunim. Pa jest. Kod nas je sve preko veze. Jer se uglavnom sama bunim.

Kad je Martina Mlinarević izabrana za veleposlanicu u Republici Češkoj, studentski su prosvjedi trebali odjeknuti državom. Diplome su se trebale paliti ispred zgrade Predsjedništva BiH. Svaki roditelj u BiH, koji je marke izdvojio za školovanje i budućnost svog djeteta, trebao se pobuniti. Mediji su trebali eksplodirati s vijestima, postavljati pitanja i tražiti odgovore.

Piše: Gabrijela Arapović / Bild.ba

Ne zato jer je Martina Mlinarević loša osoba ili jer im se ne sviđa kako piše ili koga voli. Ne zato što je odjednom iz vedra neba odlučila da više nije Hrvatica i počela veličati Željka Komšića o kojem je prije toga pisala najgore stvari.  Ima pravo na to.

Ali nema pravo, bar ga u bilo kojem normalnom okružju ne bi trebala imati, za grubo kršenje zakona.

Ili ima? Jer Martina Mlinarević dala si je za pravo svim studentima u ovoj državi poslati poruku da za njih ovdje nema mjesta. Da bez razloga bacaju novce na školarine, knjige, skripte, stanove, hranu i sve druge ogromne troškove koje imaju. Da bez razloga uče danima i noćima trošeći svoje vrijeme. Da se bez razloga usavršavaju, obrazuju, trude i bore.

Martina Mlinarević je kristalno jasno, bez srama i stida, na najljigaviji mogući način pokazala kako nije važno biti sposoban, nego podoban.

A građani BiH? Građani BiH, mili moji, čak velik broj njih, podržava Martinu Mlinarević u njezinom cirkusu. Građani BiH čude se što se netko buni protiv veleposlanice bez diplome. Građani BiH ne razmišljaju glavom dok djetetu uplaćuju semestar iz zadnjeg šteka i odvajaju kruh od usta da bi ga mogli i prehraniti.

Građanima BiH je kršenje zakona normalno. Veze i vezice su sasvim normalne. Nepotizam, korupcija, kriminal – ma daj sve!

Brojni građani BiH veličaju Martinu Mlinarević u komentarima na njezinim objavama u kojima nerijetko vrijeđa te iste građane koji je plaćaju (rječnikom na razini kavanske pjevačice) nazivajući ih, između ostaloga, maloumnicima.

“Ali ona lijepo piše”, čula sam 700 puta i dobila jednako toliko puta blagi živčani slom. Super. Možda piše najljepše na svijetu. Možda nitko nikad i nigdje neće pisati tako lijepo kao Martina Mlinarević. I dalje nema pravo biti veleposlanica države.

Ne smatram da je netko s diplomom bolji čovjek od Martine Mlinarević. Možda je skot, najgori ljudski otpad, a možda je Mlinarević anđeo nebeski poslan da nas spasi. I dalje nema pravo biti veleposlanica.

Jedan od argumenata za najbolje plaćenu zubotehničarku ikad je: “Ah, ima ih još bez diplome koliko hoćeš.” Pa ima. Naravno da ima. Kad ne shvaćamo problem u tome, bit će ih još duplo.

A mi studenti? Mi ćemo gužvati svoje skripte i ponavljati gradivo koje nam vjerojatno u životu trebati. Konobarit ćemo po sezonama da otplatimo troškove fakulteta, a onda nakon fakulteta radit ćemo opet po sezonama jer na mjestima koja su nas trebala dočekati da na njima mijenjamo svijet, sjede Martine Mlinarević.

Sjede, troše naše novce, vrijeđaju nas, smiju nam se u lice i još dobivaju podršku.

Sramite se, Mlinarević fanovi. Barem vi, kad vam je veleposlanica odavno izgubila stid i sram.

Bild.ba