HDZ-ov Branko Ivković riskira Dom naroda zbog Vukadina

Branko Ivković
Branko Ivković

HDZ-ov Branko Ivković odlučio je na kocku staviti većinu u hrvatskom klubu federalnog Doma naroda. Razlog je, dakako, politikantske prirode.

Portal Bild.ba je u posjedu dokumenta u kojemu se navodi sljedeće:

Piše: Ivan Crnjac/Bild.ba

Sukladno članku 42. stavak 3. Statuta HDZ-a BiH podnosim inicijativu za pokretanje stegovnog postupka protiv Ivana Ivića, predsjednika OO HDZ BiH Kupres i Maria Lovrića člana HDZ-a BiH Kupres zbog teške povrede Statuta HDZ-a BiH.

Ivan Ivić, predsjednik OO HDZ BiH Kupres, zastupnik u Skupštini HB županije i izaslanik u Domu naroda FBiH je suprotno Odlukama ŽO HDZ BiH HBŽ i Zaključcima Predsjedništva HDZ BiH na sjednici Skupštine HBŽ održane dana 21. 12. 2020. glasovao za imenovanje Vlade HBŽ protivno odluci ŽO HDZ BiH HBŽ, čime je počinio težu povredu članskih obveza, sukladno članku 44 Statuta HDZ BiH.

Mario Lovrić, član HDZ BiH je suprotno Odluci ŽO HDZ-a BiH HBŽ-a i Zaključcima Predsjedništva HDZ BiH prihvatio mjesto ministra unutarnjih poslova u Vladi HBŽ čime je učinio težu povredu članskih obveza, a sukladno članku 44. Statuta HDZ BiH.

Tražim od OO HDZ BiH Kupres da na temelju članka 43, stavak 1 i članka 44 stavak 4 u roku od 8 (osam) dana donese odluku o bezuvjetnom isključenju Ivana Ivića i Maria Lovrića iz članstva u HDZ-u BiH.

Pokretanjem stegovnog postupka Ivanu Iviću i Mariu Lovriću sukladno članku 44 stavak 5 Statuta HDZ BiH, do donošenja konačne odluke miruju članska prava u HDZ BiH.

Pismo koje potpisuje Branko Ivković u svojstu predsjednika županijske organizacije HDZ BiH HBŽ dostavljeno je Predsjedništvu stranke i kupreškom HDZ-u BiH.

U ovom zahtjevu predsjednika županijske organizacije HDZ-a BiH dolazimo, naime, do ogromnog rizika.


Kao što i sami vidite u pismu, Ivić je izaslanik HDZ-a BiH u Domu naroda na razini Federacije.

Većina u tom dom ovisi upravo od tog čovjeka, jer je on 13. izaslanik stranaka HNS-a, odnosno, legitimni izaslanik, dok su preostala četvorica birana bošnjačkim glasovima.

Kako je zapravo sve počelo? Vukadin je na općim izborima 2018. ostvario veliku pobjedu tomislavgradskog HDZ-a. Prije tog je “pomeo” i na lokalnim izborima 2016.

Narodski kazano, “začešljao” se biti mandatar za novi sastav vlade HBŽ-a nakon što je nekoliko prethodnih raspušteno.

Iz županijske organizacije tomu su se usprotivili iako je debelu većinu među tadašnjim HDZ-ovcima u Skupštini imala upravo Vukadinova – tomislavgradska struja.

Nakon što su prvo privremeno potom i trajno izbačeni iz stranke, Vukadin i “disidenti” su osnovali novu stranku – Hrvatski nacionalni pomak.

HNP-zu je pristupilo gotovo 99 posto tomislavgradskih HDZ-ovaca, a njihova snaga se pokazala na nedavno održanim lokalnim izborima gdje su pobijedili dojučerašnje kolege osvojivši glatko i načelniku poziciju, ali i najveći broj mandata u Općinskom vijeću u Tomislavgradu.

POGLEDAJTE VIDEO!

No, neki se, očito, ne mire s porazom. A to nam je vidljivo iz pisma koje je Branko Ivković revoltirano potpisao i poslao na stranačke adrese.

Neki dan kada je konačno izabrana vlada HBŽ-a na čelu s Vukadinom, presudne ruke za istu su dala dvojica kandidata koje Ivković želi isključiti iz stranke.

Koliko je nacionalna politika kod naših političara samo floskula – pokazuje potez Ivkovića koji, očito, nije razmišljao o tomu što će biti s Domom naroda FBiH.

Ili, da parafraziramo jednu dosjetku koja je bila aktualna tijekom samog početka cijele sage oko Vukadina i “disidenata”:

Dok je Borjana čitala statut HDZ-a da vidi kako se riješiti Vukadina, bošnjačko-srpska pričuvna koalicija je uspjela uzeti Središnje izborno povjerenstvo.

Dok Borjana Krišto nije ugrozila hrvatski nacionalni interes izbacivanjem Vukadina iz stranke i dok se sve to moglo tumačiti kao “unutarpartijsko nadmudrivanje”, Ivković to sada čini i u veliku opasnost dovodi većinu u hrvatskom klubu Doma naroda na razini Federacije BiH.

Ostaje za vidjeti hoće li Ivić imati dovoljno mudrosti da, unatoč nepoštenom isključenju iz stranke, nastavi biti jezičac na vagi Hrvatima u Domu naroda.

Nisu, valjda, svima partikularni interesi iznad grupnih.

Članak možete preuzeti uz obvezno navođenje portala Bild.ba kao izvora. Potrebno je staviti i poveznicu na odgovarajući članak. Bild.ba, naime, nije humanitarna organizacija stoga je preuzimanje članaka mimo ovih uvjeta nedopustivo.

Bild.ba

Previous articlePapa će se cijepiti protiv korone
Next articleU Petrinji i Glini pada snijeg, očekuje se i do 10 centimetara