Hrvati i Srbi bi statusom nacionalne manjine doslovno nestali iz BiH, konstitutivnost zato treba braniti grčevitije nego ikada

Osim što se u Bosni i Hercegovini konstitutivnim narodima ne želi priznati da su to - tvorbeni i ustavotvorni narodi - njih se šikanira čak i kao manjinu. 

Osim što se u Bosni i Hercegovini konstitutivnim narodima ne želi priznati da su to – tvorbeni i ustavotvorni narodi – njih se šikanira čak i kao manjinu.

Pretpostavimo da se dogodi situacija u Bosni i Hercegovini da se ukine konstitutivnost. Hrvati i Srbi postaju nacionalna manjina, a Bošnjaci temeljni narod. Što bi se dogodilo s tim nacionalnim manjinama?

One bi bile u gorem položaju nego bilo koja nacionalna manjina igdje u svijetu. U Slovačkoj živi znatan broj Mađara. Gotovo nikad se ne bune. Ne fali im ništa. Nitko ih ne šikanira.

Srbe i Hrvate u BiH se šikanira već sada. Iako imaju ustavni okvir koji ih štiti i (još) nisu nacionalna manjina.

To nam je pokazao primjer sarajevske gradonačelnice koja je čestitala novi kalandar. To je ilustracija onog što bi Hrvate i Srbe čekalo da postanu manjina. Zatiranje svakog oblika identiteta koji nije većinski.


Upravo zato se ova dva naroda protiv toga i bore tako grčevito. Znaju da bi se svaki oblik njihovog identiteta zatirao do granica izdržljivosti i ne bi smjeli biti ono što jesu. Bili bi u gorem položaju nego crnci pedesetih u Americi ili gejevi šezdesetih.

Kad bi prihvatili biti nacionalnom manjinom, onda bi im netko iz sarajevsko-bošnjačkih krugova zamjerao i to što su nekad ranije bili konstitutivni. Bijesnoj rulji bi to bio alarm za novu turu šikaniranja.

To bi išlo do razine uništenja apsolutno svakog identiteta. Opstali bi samo oni koji i sada služe većinskom nacionalizmu kao ukrasni privjesci. Tada bi se Božić čestitao normalno, a ne kalendarski. Ali ga u toj državi ne bi više imao tko slaviti. Sada, još uvijek, ima.

E to je razlog zašto treba obraniti konstitutivnost naroda u BiH. Ona je posljednja crta obrane za Hrvate i Srbe. Da mogu biti slobodno ono što jesu. I politički se boriti da to istraje. Bez toga, BiH će biti bošnjačko-muslimanska, a Srbi i Hrvati eksponat za istraživanje povjesničarima.

Zašto je to loše, ne treba posebno objašnjavati. Tko zna, zna, tko ne zna, svakako neće shvatiti ni da mu objasnite stotinu puta.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articlePrevrnuo se autobus s odbojkašicama, ima povrijeđenih
Next articleDodik izrazio sućut Bidenu, Blinkenu i američkom narodu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments