Hrvatski narodni sabor ima veću odgovornost nego što je svjestan

Hrvatski narodni sabor
Hrvatski narodni sabor

Hrvatski narodni sabor BiH ima prema bh. Hrvatima veću odgovornost nego što je svjestan. Nastavak umjerene politike više ne bi trebao biti opcija.

Politika umjrenjaštva, koju je godinama provodio Hrvatski narodni sabor, pokazala se krivom.

Ključna je to politička organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine. Upravo zato bi trebala i morala biti jasnija, konciznija i konkretnija.

Možda je baš ozbiljnija retorika ono što bi Hrvatski narodni sabor trebao pokušati? Naime, kada idete cijelo vrijeme jednom taktikom u utakmicu, a rezultat je negativan, onda, valjda, treba mijenjati taktiku.

Osim ako ste Mourinho, ali vas on uvijek kao protuargumentom može pogoditi s nekoliko trofeja Lige prvaka. Dok je Hrvatski narodni sabor daleko od ikakvog trofeja.

Presuda Ljubić, primjerice, pokazatelj je toga. Iako u potpunosti govori o onomu što Hrvatima u BiH treba, ona je ostala po strani. Nije postala niti predmetom javne rasprave na razini BiH. O njoj se, uglavnom, pričalo samo među Hrvatima.

U čemu je stvar? Možda je potrebno mijenjati retoriku pa poslušati nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića.

“Hrvati BiH ne smiju dopustiti ulazak u novi izborni ciklus bez izmjena Izbornog zakona. Nama je to najvažnije političko pitanje, a 2022. godina nas vodi u politički nestanak ako se budemo vodili politikantskim rizicima”, rekao je Cvitanović nedavno za Bild.ba.

Dodao je i kako: “Postoje dva rješenja, jedno je Izborni zakon po kojem će Hrvati moći birati svoje predstavnike, drugo je povratak na stanje prije Washingtonskog sporazuma – odnosno, Hrvatska Republika Herceg-Bosna”.

Iz izjava šefa oporbe bh. Hrvata vidljivo je nekoliko stvari. Cvitanović, naime, mijenja retoriku. Zašto? Zato što je shvatio da politika umjerenjaštva nema smisla jer ne nudi nikakve rezultate. Godinama se vodila takva politika, a mi smo i evo pred kraj 2020. godine u istoj situaciji kao i za izbore 2014.

I dalje pričamo o svemu onomu o čemu smo pričali prije šest godina. U međuvremenu se iselio dio ljudi, ali pozicija nam je, barem u političkom smislu, malo bolja. Zagreb, koji je tada kalkulirao, sada je uz nas – barem načelno.

Problem je što se godinama već ne mičemo s te pozicije. Ono što smo načelno imali prije pet ili šest godina, i sada je na stolu, ali pomaka nema.

Odgovornost u HNS-u vidi i politički aktivist Tomislav Zelenika. On smatra kako je to tijelo ključno među bh. Hrvatima.

“Iako u HNS-u dominira kadar HDZ-a BiH koji je najveća hrvatska stranka, ima tamo i drugih ljudi, iz drugih stranaka ili onih koji formalno nisu HDZ. Mislim da HNS mora skupiti dovoljno rasudne snage kako bi ojačao svoj ulog za pregovaračkim stolom s bošnjačkom stranom. Upravo je HNS onaj koji to treba, jer je on ključna hrvatska institucija u BiH”, ističe Zelenika u izjavi za Direktno.

Dodaje i kako se kroz HNS može i treba artikluirati hrvatska politika u BiH.

“Treba imati na umu kako ne možemo na kocku stavljati sudbinu cijelog naroda provodeći politiku nezamjeranja. HNS treba napraviti ključni korak i izaći u javnost s nekim konkretnim prijedlogom, ma tragu onih ranijih najava – ili Izborni zakon, ili Herceg-Bosna. Sve drugo je suluda situacija za Hrvate”, zaključio je Zelenika.

Direktno.hrKomentari

Next Post

U Crnoj Gori 145 novozaraženih, četiri osobe preminule

Pon lis 19 , 2020
Institut za javno zdravlje Crne Gore u posljednja 24 sata registrirao je 145 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 561 testiranog uzorka. U istom razdoblju zabilježena su i četiri smrtna ishoda pacijenata povezana s prisustvom covida-19 te je prijavljen oporavak kod njih 294. Ukupan broj registriranih slučajeva infekcije koronavirusom od početka […]