Index oderao Komšića: Apologet SDA politike i rušitelj ideje BiH

Index oderao Komšića: Apologet SDA politike i rušitelj ideje BiH

Index, jedan od najutjecajnijih web portala u regiji, biranim riječima je oderao Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

U analizi Gordana Duhačeka, novinara tog portala, Komšić je ocijenjen kao zaštitnik politike SDA Bakira Izetbegovića i rušitelj ideje građanske BiH.

Također, ismijan je jer se jučer samopredstavio glasnogovornikom NATO Saveza i osoba koja slavi Tita i Blaža Kraljevića.

“Uskoro se javio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se postavio u poziciju glasnogovornika NATO-a, što je prilično apsurdno jer BiH uopće nije članica. Komšić je već više puta kritizirao Hrvatsku, između ostaloga je prosvjedovao i zbog gradnje Pelješkog mosta, a zalaže se za ukidanje konstitutivnih naroda, koje smatra zastarjelim komunističkom konceptom, dok istovremeno slavi Tita i neoustašu Blaža Kraljevića (HOS)”, stoji u Duhačekovoj analizi koju možete čitati OVDJE.

O Bakiru i Komšiću nakon što se pokazalo da je, ipak, Milanović pobijedio: “Time je Komšić još jednom prokazan kao demagog, koji prodaje odavno neuvjerljive fikcije za opravdanje svoje uloge agenta SDA politike u ruhu građanskog koncepta. Nitko nakon rata nije naštetio ideji građanske BiH kao Željko Komšić”, piše Duhaček u tekstu za Index.

Inače, analiza s ovog portala posvećena je prijeporu između ministra vanjskih i europskih poslova Grlić Radmana i predsjednika Zorana Milanovića koji su ovih dana u medijima iznosili međusobne optužbe o tomu što će pisati u NATO communiquéu koji, među ostalim, govori i o Bosni i Hercegovini.

Čelnici 30 članica NATO-a, među kojima i predsjednik Milanović, okupili su se u ponedjeljak na summitu u Bruxellesu, na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030. Na summitu će biti prihvaćeno sedam dokumenata, uključujući zajedničku izjavu, u kojoj se spominje Bosna i Hercegovina i za koju Milanović tvrdi da se priprema već tjedan dana.

“Neće biti problem s Grlićem, bit će jedan drugi problem jer se još uvijek dogovaramo o završnoj deklaraciji. Htio sam pomoći i sada moram raditi sam zato što je još samo jedan dan do dovršetka, a u deklaraciji neke države ne žele spominjati ni Daytonski sporazum ni konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini”, rekao je predsjednik Milanović, prenosi Index.

“To je problem koji imamo, o kojem nisam govorio, ali s obzirom na to da je pet do 12, morat ću na summitu o tome razgovarati s nekim ljudima. U protivnom nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur”, istaknuo je šef države.

Zašto je, zapravo, važno da NATO prepozna važnost Daytona i reforme izbornog zakona?

Sjetimo se tko je i što je ono NATO.

Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora, naziva se još i Sjevernoatlantski savez, poznatiji po kratici NATO (od engleskog naziva North Atlantic Treaty Organisation, francuski Organisation du Traité de l’Atlantique Nord – OTAN), međunarodna je organizacija vojno-političke prirode, osnovana je 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora (Washingtonski ugovor) između dvanaest država tadašnjeg zapadnog bloka. Danas se NATO sastoji od 30 država članica, od kojih 2 angloameričke te 28 europskih.

Kada najveća vojna alijansa na svijetu spomene, makar i u sporednom dokumentu, nešto poput reforme izbornog zakona, onda je to jako važno jer pokazuje stav najmoćnijih svjetskih država.

U svakom slučaju, riječ je o ogromnoj vanjskopolitičkoj pobjedi Hrvatske, ali i o pobjedi bh. Hrvata.

Redakcija portala Bild.ba