Je li posao Hrvata spašavanje raspadnute lešine zvane BiH?

Problemi bh. Hrvata se evidentno očituju kroz nekonzistentno i neravnomjerno predstavljanje i nepoštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma

Konstelacijom proteklih događaja problem ‘hrvatskog pitanja’ u Bosni i Hercegovini nameće se sam po sebi.

Tako, kada američki državni tajnik dolazi u Hrvatsku, logičnim se čini da će jedna od tema biti i položaj Hrvata u BiH.

Posebno ako ćemo uzeti u obzir da je Hrvatska supotpisnica ‘Daytona’ i kao takva ima obvezu štititi interese Hrvata u toj zemlji.

Piše: Marko Lucović/Bild.ba

Dakle, iako je to vrlo važno, nije neka vijest kao što se nekima čini, kada hrvatska administracija u Dubrovniku s Mikeom Pompeom, između ostalog, diplomatski razgovara o položaju Hrvata unutar BiH.

To je najmanje što može učiniti. Vijest bi bila kada se na istom sastanku o tomu ne bi razgovaralo, pogotovo ako uzmemo u obzir trenutno katastrofalno stanje u umjetnoj državi BiH koja puca po šavovima.

Bez obzira na sve, neki bi voljeli da se o toj važnoj temi nikako i nigdje ne razgovara.

Takvi najčešće žive u nekakvom iluzornom svijetu, gdje je sve divno i krasno i gdje ne postoje riječi ‘konstitutivnost’, ‘ravnopravnost’ ili ‘legitimno predstavljanje’.

Obično, kada se probude iz toga ‘slatkog sna’ i vrate u realnost, ne znaju što pričaju pa uzimaju sebi za pravo izgovarati notorne besmislice i manipulativne doskočice, a svojim upornim poricanjem odbacuju prihvatiti elementarno stanje stvari.

Upravo takvi, svjesno i otvoreno zagovaraju propast države u koju se svakodnevno kunu.

Međutim, unatoč takvoj mrzilačkoj indoktrinaciji imperativno je i neodgodivo razgovarati o problemima s kojima se BiH suočava, odnosno o problemima s kojima se suočavaju Hrvati unutar BiH.

Problemi bh. Hrvata se evidentno očituju kroz nekonzistentno i neravnomjerno predstavljanje i nepoštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma kao temelja funkcioniranja države, odnosno ustava. Kada za sugovornika imaš Sjedinjene Američke Države – onda o tomu treba pričati.

Jedino tako se može na pravi način etablirati narativ o BiH kao disfunkcionalnoj državi ako se ne promjeni bošnjačka diskriminatorna politika i istodobno lobirati za eventualnu promjenu trenutnog američkog stava o BiH, a znamo da je njihov stav očuvanje ‘statusa quo’.

Iz tog razloga ovaj sastanak je kvalitetna platforma za možebitno kataliziranje američkih stajališta i njihovu kasniju sublimaciju kada je u pitanju položaj Hrvata i općenito situacija u BiH.

Hrvati BiH trebaju partnere, a savršen je scenarij u kojem su im partneri Amerikanci. Cijeli lobistički svijet počiva na američkim plećima i manje nacije gotovo sve svoje probleme mogu riješiti strateškim i mudrim lobiranjem u Washingtonu.

Ako ćemo umjesto toga udarati praznu slamu i pričati floskule kao što pričamo posljednjih patnaestak godina, onda od toga nema ništa, ali uz promjenu narativa i neizbježno lobiranje – i problem Hrvata u BiH može biti riješen. I to ne unatoč američkoj vanjskoj politici, nego upravo zbog nje. Kao i uvijek – do nas je i do naših političkih predstavnika.

Hrvati su više puta, kako iz pragmatičnih tako i iz real političkih razloga, spašavali BiH. Postavlja se sasvim legitimno pitanje: U ovakvoj korelaciji snaga, za čije babe zdravlje da spašavamo ovu raspadnutu lešinu?

Bild.baKomentari

Next Post

HNS BiH poziva SAD i RH da osiguraju ravnopravnost konstitutivnih naroda

Sub lis 3 , 2020
Hrvatski narodni sabor (HNS) pozdravio je zajedničko liderstvo i napore Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi, iznova potvrđene u razgovorima između državnog tajnika SAD-a Mike Pompea i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. “Kao istaknuti međunarodni partneri Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska i Sjedinjene […]