Kako je bošnjački Batman postao bh. Joker

Kako je bošnjački Batman postao bh. Joker

Ilustracija

Iako često mislimo da ne može gore, život u tragikomičnoj tvorevinici pod nazivom Bosna i Hercegovina nas svakodnevno uvjerava suprotno.

Piše: Gabrijela Arapović | Bild.ba

Virus zvan korona okrenuo je cijeli svijet naglavačke, a u ogromnoj krizi koja je jače nego inače pogodila BiH isplivale su sve nelogičnosti politike i društva, svakodnevna korupcija, nepotizam i kriminal, a samo politički slijepci uspijevaju ne vidjeti u kojoj mjeri ovu kvazidržavu pogađa potpuni izostanak meritokracije i vladavine prava.

Tako se na čelu Civilne zaštite FBiH stoji ni manje ni više bošnjački Batman, širim javnostima poznat kao Fahrudin Solak. Bez obzira nas sav kriminal o kojem su pisali brojni mediji, ovaj nedodirljivi kadar SDA svojim (ne)znanjem i (ne)stručnošću na visokoj poziciji samovoljno odlučuje o brojnim životima bh. građana gledajući uglavnom samo vlastitu korist.

Pripisuju mu se razni epiteti sa svih strana, ali mora se priznati kako s Fahrudinom Solakom nikad nije dosadno. Kako ne bi bio zanimljiv kad nekim čudom pretvara maline u – respiratore!

Jesam li napisala Batman? Ovaj čovjek je službeno postao dežurni bh. Joker!

Afera „Respirator“ samo je jedna od mnogih posebnih televisa presenta u posebnoj državi s posebnim ikonama koja je malo jače nego inače uzdrmala uvijek posebne bh. javnosti.

Cirkus Joker Solaka ovog puta poprimio je veće razmjere. Isprepleten je poljoprivredom, medicinskom opremom, malinama, prometnim nesrećama, a uvučen je i srebrenički genocid s obzirom na to kako se na žrtvama uvijek najbolji novac vrtio.

Brojni su pojedinci pokušavali zaraditi na žrtvama Srebrenice, ali nitko na tako ljigav i nehuman način kao trenutno najaktualniji malinar u BiH Fikret Hodžić, uz mentorstvo glavnog šefa života u BiH, već spomenutog – Fahrudina Solaka.

Fikret Hodžić, inače TV voditelj, preko svoje je poljoprivredne (!) tvrtke „Srebrna malina“ zaradio je 10,5 milijuna KM uvozeći nikad spornije i skuplje respiratore u BiH, a svoju zaradu je nazvao – skromnom!?

Ugovor je na svoju ruku potpisao naravno – Batman Solak, koji je, nažalost, sletio sa svog Batmobila taman kad su respiratori uvezeni na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Komentirajući optužbe na svoj račun, Fikret Hodžić je kao prvi argument spomenuo svoju majku i oca iz Srebrenice. Ovo nije prvi put da koristi žrtve genocida za vlastito brendiranje.

Prije četiri godine pokrenuo je kampanju #ijasamizsrebrenice gdje je na benzinskim crpkama prodavao majice s motivima Srebrenice uz nagradnu igru na Facebooku, što je uznemirilo brojne građane, ali nije zaustavilo Fikreta Hodžića da na podrijetlu i ljudskoj nesreći izgradi karijeru.

View this post on Instagram

Moje ime je Fikret Hodzic. Sin sam Ibrahima i majke Fikrete, žene koja evo već drugu noć provodi moleći Boga da oprosti onima koji joj zulum čine. Znate , moja majka je žena koja je prošle godine, upravo u mjesecu ramazanu pravila iftar u Srebrenici, na mome gazdinstvu Damiru Masicu, mom prijatelju. Da stvar bude čudnija, nije samo on bio na tom iftaru, još mnogo njih je koji danas čujem pišu svašta o meni . Obećao sam bio sebi i onima oko mene da se neću vise oglašavati na temu koja je ovih dana udarna vijest u našoj zemlji, ali gledajući ljude koji me istinske vole i njihovu bol odlučio sam ipak nešto još reci . Krenut ću redom. Prvo su rekli da nemam dozvolu za uvoz respiratora pa se onda desilo da imam . Onda su rekli da sam zaredio pet miliona a evo dok ovo pišem stiže vijest da sam nešto manje od miliona. Siguran sam da će ova cifra ici još dosta niže. Također, vjerujem da će u danima koji dolaze biti još mnogo laži i “dobro” spremljenih plaćenih tekstova. Uspjeli su u tome, priznajem. Odlučni su zapravo da uništite ono sto su neki započeli 92. Šteta je ogromna. Pozivam Tuzilastvo BiH da sto prije počnu raditi na slučaju “Srebrena malina” , neka ispitaju svaki segment našeg poslovanja od nastanka naše firme . Ja kao vlasnik i odgovorno lice spreman sam za svaku neregularnost snositi posljedice koju nalaze zakon. Na kraju, ponosan sam na ono sto je uradila Srebrena malina. Mi možda za sedam dana nećemo moći dalje, ali ostaje istina da je ova kompanija, iz sela Suceska jedina koja je u regionu uspjela za deset dana od dana uplate u BiH da uveze 100 komada respiratora. Svi oni koji su iskoristili ovu situaciju za vlastitu promociju, poput također mog prijatelja Badnjevica , mogu mi se javiti i dostaviti po njihovim cijenama još 100 respiratora jer imamo upit od jedne komsijske zemlje za prodaju, pa će nam biti drago da ovoga puta zaradimo malo vise nego u BiH i na taj način našu firmu spasimo od propadanja. Neka Bog čuva ovu zemlju, ljudima u njoj neka moja priča bude opomena da ne ruše tudje snove i neka ja budem zadnji koji je iz ove zemlje morao otići da bi nekim drugima bilo komotno !

A post shared by Fikret Hodzic (@fikret_hodzic) on

Dok SDA pokušava oprati ljagu sa stranke, HDZ standardno gromoglasno šuti, ne oglašava se niti djeluje. HDZ-ovi kadrovi se ipak ne sjete ni vlastitih žrtava, ne bore se ni za vlastiti narod niti rade posao za koji su plaćeni.

Nećemo se lagati, zbog ove, još jedne u nizu afere, neće nastradati ni Fahrudin Solak ni Fikret Hodžić. Stradat će prosječni mali porezni obveznik, koji će unatoč tomu opet na idućim izborima za par kemijskih olovki ili porciju ćevapa zaokružiti jednake ljude koji će opet krasti jednake novce, sjediti na jednakim funkcijama i jednako se rugati jednakim građanima koji ih jednako – plaćaju.

Za to vrijeme, obrazovani kadrovi će čistiti toalete i voziti viljuškare po Njemačkoj. Na funkcijama za koje su se školovali ionako sjede ljudi bez diplome. Tko zadnji izađe neka ugasi svjetlo.

Bild.ba