Kamo plovi grad na Neretvi: (N)i Izrael (n)i Palestina. Pitali smo Kordića zašto

Kamo plovi grad na Neretvi: (N)i Izrael (n)i Palestina. Pitali smo Kordića zašto

Osim sukoba Izraela i Palestine, zadnjih nekoliko dana u fokusu regionalne javnosti je i refleksija tih sukoba u BiH.

Kako to obično biva, u BiH su i po ovom pitanju stajališta podijeljena. 

Osvjetljenjem Vijećnice u Sarajevu taj većinski bošnjački i glavni grad BiH nedvojbeno je podržao Palestinu. S druge strane, Republika Srpska i njena neformalna prijestolnica su dale potporu Izraelu. Sinoć je, naime, osvijetljena Palata predsjednika entiteta Republika Srpska u veliku izraelsku zastavu. 

Hrvati u BiH su, također, podržali Izrael. Uglavnom online i posredstvom društvenih mreža. I to je bilo zapaženo jer je. Veleposlanik države Izrael u Hrvatskoj Illan Mor je na službenom twitteru podijelio objavu Hercegovke Klo (podaci poznati redakciji) u kojoj je zahvalio Hrvatima Herceg-Bosne na “stalnim molitvama i potpori”. 

Gradske vlasti Mostara, neslužbenog glavnog grada bh. Hrvata i najvećeg hrvatskog grada u BiH, ovom sukobu su pristupile oprezno. 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić potvrdio je za Bild.ba kako su zahtjevi s obje strane odbijeni.

Unatoč tome da smo zaprimili zahtjev za osvjetljavanje Starog Mosta i za Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, odlučili smo odbiti sve te zahtjeve iz nekoliko razloga – govori za Bild.ba mostarski gradonačelnik Kordić. 

Kada je u pitanju Stari most, Kordić smatra, nedopustivo je spomenike pod zaštitom UNESCO-a politizirati.

Prvo, prema Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine spomenici pod zaštitom UNESCO-a ne bi se smjeli dovoditi u bilo kakav politički kontekst i to je priča oko Starog Mosta koji jest pod zaštitom UNESCO-a. S druge strane, postoje objekti koji nisu pod zaštitom, ali smo odlučili ne praviti bilo kakvu razliku niti politizirati bilo koji objekt u našem Gradu – kaže nam Kordić.

U ovom slučaju Kordić nesvsrstanost i treći put Grada Mostara ne vidi kao nedostatak empatije, nego kao puki odmak od politiziranja.

Naravno da to sto nećemo pristajati na bilo kakvo politiziranje naših objekata, a posebno ne svrstavati se na bilo čiju stranu u nekim sukobima, ne znači da nemamo empatiju prema svim žrtvama u bilo kojem sukobu. Upravo suprotno, suosjećamo sa svim žrtvama i naša je želja da svi ratni i svaki drugi sukobi prestanu – zaključio je Kordić u izjavi za Bild.ba. 

U ovom slučaju mnogi nisu zauzeli stav nego su istaknuli kako je neminovno ići prema prekidu sukuba. 

S druge strane, od najjačih do najslabijih političkih nacija u Europi i svijetu u ovom sukobu mnogi se jesu svrstali. To je legitimno, bez obzira što mnogi vjerojatno i ne razumiju jedan od najzamršenijih sukoba ikad. 

Razloga za svsrstavanje je više, a najčešći su oni političke prirode i potencijalnog političkog probitka pa su se mnogi vodili tom logikom. 

Doduše, jasno je i najvećim političkim laicima kako je, s obzirom na jake židovske lobističke grupe u SAD-u, sigurnije zaigrati na izraelskog konja bez obzira tko (ni)je u pravu u ovom sukobu.

Treći put kojim se Kordić odlučio ići razumljiv je iz perspektive gradonačelnika koji je i prije i nakon izbora govorio kako će biti gradonačelnik svih građana. Iako je Mostar i po ovom pitanju više nego podijeljen te je jasno da su Hrvati Mostara na strani Izraela, a Bošnjaci na strani Palestine, Kordić se postavio kao odgovoran gradonačelnik koji sjedi na čelu balkanskog Belfasta.

I. Crnjac / Bild.ba