Kao što je Isus postao put nama, tako i mi moramo biti put drugima

Kao što je Isus postao put nama, tako i mi moramo biti put drugima

Toliko smo puta čuli današnji Isusov odgovor na Tomino pitanje u kojemu nam Isus govori: „Ja sam Put, Istina i Život.“ A kada bi nekoga pitali što znači ovo?

Evo ne moraš sve troje objasniti, ajde barem jedno, ovo prvo – „Ja sam Put“. Ne znam kakve bi odgovore dobili, ali sumnjam da bi bili oduševljeni odgovorima.

Piše: Don Mate Pehar/Bild.ba

Nije li to znak da Isusove riječi shvaćamo površno, nije li to znak da su nam te Isusove riječi postale samo puka navika bez neke posebne potrebe za dubljim shvaćanjem?

Što znači Put? Da bismo bolje shvatili ovo Isusovo: „Ja sam Put“ uzmimo dva slučaja.

Prvi, po prvi put dođemo u neki velegrad, hajde nećemo mi daleko, skoknut ćemo do Zagreba, nećemo do Londona.

I tamo trebamo naći i doći u jednu malenu ulicu, koja je gotovo neprimjetna. Recimo da ulica nije daleko, a taksisti su u štrajku. Moramo pitati druge.

Iziđemo pred kolodvor i upitamo jednu osobu pozna li ona gdje je ta i ta ulica i bi li nam mogla objasniti kuda se tamo ide.

I ta nam osoba rekne po prilici ovako: „Pođite pravo do glavnoga trga. Zatim okrenite lijevo do druge ulice. Tom ulicom idete, idete jedno 50 metara. I pokraj jednoga restorana skrenete udesno. Dođete do jednog semafora. Nemojte ići preko semafora, nego odmah okrenete ulijevo. Dalje idite tom ulicom do sljedećeg raskrižja…“ I tako u nedogled! Vjerujem da bi se svatko od nas razočarao ovakvim razgovorom, odgovorom i putem. Možda bismo samo cinično odgovorili: „Razumijem, hvala!“

A sad zamislimo drugi slučaj. Iziđemo na kolodvor i nabasamo na osobu koju pitamo za tu i tu ulicu, a ona nam rekne: „Upravo ja stanujem u toj ulici i idem tamo. Idemo skupa.“ I ta nas osoba povede i točno dovede do te ulice i do broja kuće gdje smo trebali.

Koja je razlika između prvoga i drugoga slučaja? U prvom slučaju je odgovor o putu je čisti labirint. Tko nam ovako kazuje put, taj nam ne pokazuje put, nego želi da lutamo po gradu.

Takve putove nam nude i razne filozofije ovoga svijeta uzdajući se samo u svoj razum, pa tako njihov racionalizam završi u nihilizmu. Tako njihovi veliki razumi ušutiše pred sitnim virusom.

A u drugom slučaju ona ti osoba nije nam samo pokazala put, nego nam je ona bila put! Eto, Isus je upravo to.

On nam ne kazuje mnoštvo ulica, trgova, semafora i restorana, nego te uzme za ruku i povede sa sobom. Isus je put. On je Prijatelj. Isus nam je dao mnogo savjeta, uputa, pouka, usmjerenja, ali glavno je njegovo djelo ono kojim je on sam postao naš Put.

On nas vodi, on ide s nama, ispred nas. Ne gura nas nego kaže: „Slijedi mene!“ On krči put pred nama. On nas jača na putu, usmjeruje nas osobno svakoga dana. On nam o putu toliko ne priča koliko nam se predstavlja kao Put, Put život vječni.

Ovdje se zaustavimo pa se pošteno upitajmo: jesmo li toga svjesni, vjerujemo li u Krista kao svoj jedini Put? Jesmo li se kadri voditi tim Putem, makar išli kroz Getsemanij, preko Goglote u Grob? Tomu Putu cilj nije u Grobu, nego u Uskrsnuću. Taj put vodi k cilju nebeskom.

I još nešto: kao što je Isus postao put nama, tako i mi moramo biti put drugima, put svijetu! A kako danas biti Isusov put, kako danas pokazati svijetu Isusov put? Mi, svi znamo, barem u priliku nabrojati 7 duhovnih i 7 tjelesnih djela milosrđa. Ali kakve nam koristi ako znamo nabrojati, ako ih ne znamo činiti?

Ostale tekstove ovog autora čitajte OVDJE.

Bild.ba