Komentira Ivan Crnjac: Zašto su HDZ-u BiH prihvatljivi oni partneri koji bi nas politički zgazili đonom

Po tko zna koji put se pokazalo kako HDZ BiH štiti interese Hrvata, ali i kakva mu je, nažalost, alternativa.

Ilustracija, Bild.ba

Jedinstvo. Zajedništvo. Snaga zajedništva. Kao jedno. Svi zajedno. Zajedno. Zajedno. Zajedno… Mantra HDZ-a BiH kada njima odgovora.

Kada im ne odgovora, nema ni J od jedinstva ni Z od zajedništva. Tako je danas HDZ BiH u Livnu stvorio novu većinu i “poklopio” vijeće u tom gradu, u kojem su do jučer imali samo gradonačelnika, ali ne vijeće.

Piše: Ivan Crnjac, Bild.ba

U koaliciju je ušao sa SDA-om SDP-om i Županijskom neovisnom listom, a u oporbu poslao dvije hrvatske stranke, HRS i HDZ 1990. Znači, bolji su partneri SDA i SDP od hrvatskih stranaka?

Za proračun je glasovalo 17 vijećnika (HDZ BiH, SDA, SDP i Županijske neovisne liste) dok su protiv bili vijećnici iz HDZ-a 1990 i HRS-a, a Gradsko vijeće dobilo je novu većinu koju predvodi HDZ BiH, koji je dosad bio u opoziciji.

Proračun istovjetan nacrtu

Usvajanju Proračuna koji je istovjetan Nacrtu prethodila je dugotrajna rasprava te 18 amandmana koji nisu usvojeni.


Po riječima Anite Ćavar iz Službe za financije i riznicu, Proračun je kreiran na realnoj osnovi, a njegovo usvajanje bio je preduvjet za normalan rad i nastavak ranije započetih projekata.

Naglasila je kako su najznačajnija stavka proračunskih prihoda porezni prihodi, planirani u iznosu od 6,2 milijuna maraka, što je za 18 posto više u odnosu na plan za 2021. godinu.

Prijedlogom proračuna za 2022. godinu, neporezni prihodi su planirani u ukupnom iznosu od 5,1 milijuna maraka i to je za 6 posto više od plana za 2021. godinu.

– Neporezne prihode čine prihodi od financijske i nematerijalne imovine, prihodi od iznajmljivanja, prihodi od imovine i zakupa, komunalne naknade i pristojbe, ostale naknade i pristojbe po federalnim, županijskim i gradskim propisima – pojasnila je Ćavar, javila je ranije Fena.

HDZ BiH ima 11 vijećnika, 90-ka osam, HRS četiri. Ukupno, stranke s hrvatskim predznakom imaju 23 vijećnika. A HDZ BiH ignorira 12 vijećnika 90-ke i HRS-a i “sklapa” koaliciju od Županijske neovisne liste (tri vijećnika), SDA (tri vijećnika) i SDP-a BiH (tri vijećnika).

Zašto se dopuštaju ovakve stvari

Postavlja se pitanje zašto središnjica stranke i čelni ljudi HDZ-a dopuštaju ovakve stvari. Zašto su HDZ-u BiH prihvatljivi partneri oni koji bi nas, u političkom smislu, zgazili đonom? Jasno je kakve su politike SDA i SDP-a prema Hrvatima. Zašto im HDZ BiH, kao, kako sami sebi kažu, najveća hrvatska stranka, pomaže da se održe u vlasti, makar to bilo i na gradskoj razini Livna? Jasno je da je koalicije s njima nemoguće izbjeći u Federaciji i na državnoj razini, ali kog će im vraga SDA i SDP u Livnu? Padne mi napamet osnovati podružnicu SDA u Širokom Brijegu, eto me u vijeću odmah, a i pitat ću se… Ili DF u Posušju, šta ima veze, HDZ časti oni koje bi nas uništavali i dokidali nam temeljna politička prava.

Politika HDZ-a je u ovom slučaju potpuno nelogična, bezobrazna i odvratna. Ne postoji smisleno objašnjenje zašto HRS treba biti oporba u Livnu, a SDA ili SDP koalicijski partner. Ovo nije, ne može i ne smije bizi stvar lokalne politike. Nekih principa se treba držati.

Osim što je HDZ ispao nedosljedan po tko zna koji put, pokazalo se koliko je loša hrvatska oporba u BiH. Devedesetka i HRS, eto, nisu bili sposbni da zajedno nađu još pet vijećnika i održe stabilnu većinu…. Pet ljudi, no dobro.

Po tko zna koji put se pokazalo kako HDZ BiH štiti interese Hrvata, ali i kakva mu je, nažalost, alternativa.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articlePlenković ne bira riječi kad govori o Milanoviću. Zamislite da barem upola ovako strastveno brani bh. Hrvate
Next articleSplitu prijeti eskalacija euforije, na Poljud stiže Nikola Kalinić!
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments