Krešić o hercegbosanskoj četvorci: Radujem se oporbi HDZ-u, važno je da to nije oporba Hrvatima

Krešić o hercegbosanskoj četvorci: Radujem se oporbi HDZ-u, važno je da to nije oporba Hrvatima

Dobro je da HDZ BiH dobije oporbu nakon 30 godina, kazao je za Bild.ba novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

On je, komentirajući najave bloka hrvatskih stranaka za izbore 2022., rekao kako s tim nije upoznat.

– Iskreno, nisam uopće upoznat o stvaranju novog političkog bloka kod Hrvata za predstojeće opće izbore 2022. Ne bi me iznenadilo da se ova nagađanja ostvare, iako s druge strane od nabrojanih stranaka kao potencijalnog budućeg saveza, postoje one koje su se od ranije deklarirale kako žele graditi političku budućnost samostalno – kaže Krešić.

Takav blok bi bio, kaže on, pozitivan. Krešić priželjkuje i izmjene Izbornog zakona na način da Hrvati mogu bez straha sami birati svoje predstavnike.

– No, u svakome slučaju bilo bi više nego pozitivno dobiti istinsku oporbu HDZ-u koji je na vlasti gotovo 30 godina. Uostalom, u posljednjem intervju kojega je za Večernji list dao predsjednik te stranke Dragan Čović izjavio je kako priželjkuje dan kada će Hrvati moći samostalno odlučivati o svojim predstavnicima na svim razinama vlasti bez da ih preglasaju brojniji narodi, a uglavnom to rade Bošnjaci posljednjih 20-tak godina. Ta Čovićeva želja povezana je s izmjenama Izbornog zakona BiH – govori Večernjakov novinar.

Podsjetio je i na riječi Tome Vukšića.

– U slučaju da se ostvari, Hrvati bi konačno mogli dobiti konkurenciju i birati bez straha od preglasavanja. Koadjutor nadbiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić u više je navrata upozoravao kako je jedna od najvećih nepravdi među Hrvatima načinjena s nemogućnosti političke pluralizacije, a za koju su se od osamostaljenja BiH najviše zalagali – rekao je.

Što se tiče oporbe, Krešić je kazao kako je važno da ona ne bude oporba Hrvatima.

– Zaključno, radujem se stvaranju istinske hrvatske oporbe HDZ-u. Za mene je jedino važno da one ne bude oporba hrvatskome narodu – kazao je. 

Podsjetimo, Bild.ba je jučer objavio članak o potencijalnom zajedničkom izlasku na izbore 2022. bloka koji bi činila hercegbosanska četvorka – Pomak, HSS u BiH, HRS i HDZ 1990

I. C. / Bild.ba