Livnjaci za bolnicu skupili preko 100 tisuća eura, Bild.ba je pričao s njima

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Prije otprilike mjesec dana na Facebooku je osnovana grupa “Pomoć bolnici Livno”, s ciljem da se u teškom vremenu borbe s koronavirusom ovoj bolnici što je moguće više pomogne.

U mjesec dana za bolnicu je prikupljeno preko sto tisuća eura u novcu, ali i mnogo prijeko potrebne medicinske opreme.

Razgovarao: Tomislav Soldo/Bild.ba

Jedan od osnivača Facebook grupe “Pomoć bolnici Livno” je Mateo Dolić, 24-godišnjak rodom iz Livna, trenutno nastanjen u njemačkom gradu Frankfurtu. Dolić radi u tvrtki Continental, a za Bild.ba je govorio o svojoj ideji pomoći bolnici, šta ga je potaknulo da pokrene ovu akciju, “timu” koji čini ovu grupu i njezinom plemenitom cilju.

Mateo Dolić

Najveću inspiraciju za pokretanje ove akcije, ističe Dolić, dobio je jer je i sam imao tešku životnu bitku koju je, na svu sreću, pobijedio zahvaljujući, između ostalog, i liječnicima. Ipak, napominje da je glavni pokretač akcije netko drugi.


-Želio bih naglasiti odmah u početku, prvi i glavni pokretač ove akcije je naš Luka Novokmet, on je se prvi dosjetio jer njegov otac radi u bolnici i imao je najbolji uvid na stanje unutra. Na njegovu ideju javili smo se mi ostali u želji da također pomognemo, i tako je cijela priča krenula. Da, točno je da sam prošle godine u isto vrijeme prolazio tešku životnu bitku, koju sam na svu sreću, hvala Bogu i doktorima, pobijedio. Naravno da je i to utjecalo na mene, jer sam se uvjerio na vlastitoj koži koliko je bitno kad imaš sve potrebne uvjete za liječenje – napominje Dolić.

Grupa “Pomoć bolnici Livno” broji gotovo devet tisuća članova. No, Dolić ovu grupu ne vodi sam. Ima ih pet. Za Bild.ba je s ponosom predstavio svoje kolege koji surađuju s njim u ovoj humanitarnoj akciji.

-Tim se sastoji od nas pet, četiri dečka i jedna djevojka, svi sa svojim zadaćama. Naša Ana Tokić (22), Ana je poveznica sa svim zajednicama i udrugama uključenima u ovaj projekt, ujedno i zaposlenica u tvrtki “Caritas Frankfurt”.

Ana Tokić

Luka Novokmet (25), kao što smo rekli na početku “otac” ove akcije, čovjek od kojeg je sve krenulo i koji obavlja niz odgovornih poslova, ujedno i uposlenik njemačke aviokompanije “Lufthansa“.

Luka Novokmet

O njemu bi mogli u nedogled, ali nemamo toliko vremena – kroz smijeh kaže Mateo i nastavlja:

Antonio Džeko (36) računalni tehničar i uposlenik bolnice. On je naš jedini predstavnik koji se nalazi i boravi u Livnu, zadužen je za sve tehničke i logističke poslove u vezi raspoređivanje opreme koja prestigne dole, također član MK Vukovi Livno, složit će se mnogi, anđela našega grada. Tu je i Mario Šandrk (26), uposlenik firme “Continental”. On je naš glasnogovornik i osoba zadužena za mnoge kontakte i odnose s javnošću. I, kao što već znate, ja sam Mateo Dolić, imam 24 godine i uposlenik sam firme “Continental”, u ovoj akciji zadužen sam u glavnini skupa s Lukom, prikupljanjem, skladištenjem i isporukom donirane odnosno kupljenje opreme – završava Mateo predstavljanje svog tima.

Antonio Džeko
Mario Šandrk

Na akciju su se odazvali brojni poznati Livnjaci. Sam Dolić kaže da nisu ni sanjali da će akcija poprimiti ovoliku dimenziju kakvu je poprimila.

-Mi nismo ni sanjali da će akcija poprimiti ovoliku dimenziju, mislili smo da ćemo moći bar simbolično pomoći, ali u prvim satima Facebook grupe shvatili smo da smo bili debelo u krivu. Grupa je rasla iz minute u minutu, pljuštale su poruke i uplate brojnih ljudi željnih pomoći na bilo kakav način, makar simboličan. Brojni livanjski i poneki inozemni poduzetnici i osobe iz javnog života su se uključile, ne želim nikoga posebno isticati jer je svaka donacija jednaka. Točno je da je do sada prikupljeno preko 100.000€ samo na naše račune (PayPal i udruga MVM), naravno uplate su se vršile i direktno na račun bolnice, no mi u taj iznos nemamo uvid – ističe Dolić.

Prikupljena pomoć ne ide samo bolnici u Livnu, nego ide cijeloj HBŽ, izuzev Tomislavgrada. Dolić se nada da će ovim sredstvima biti zadovoljene potrebe zdravstvenih ustanova u borbi s koronavirusom.

Dio donacije

-Opremu dijelimo na cijelu HBŽ, izuzev Tomislavgrada, jer su i oni prikupljali pomoć za vlastiti Dom zdravlja. Raspodjelu vršimo u odnosu na broj zaposlenih djelatnika. Više uposlenika – više opreme. Mislimo da će potrebe biti zadovoljene, jer su i pored nas pristizale brojne donacije od drugih livanjskih udruga širom svijeta – rekao je Dolić.

No, ovdje nije kraj. Mateo je najavio još sličnih akcija u budućnosti, a i pokretanje humanitarne udruge.

-U tijeku je pokretanje humanitarne udruge pod nazivom “Pomoć Livnu” na čelu s predsjednikom, našim Lukom Novokmetom. Udruga će raditi u skladu sa potrebama. Uskoro će se znati više detalja – izjavio je Dolić.

Iako većina tima živi i radi u Njemačkoj, svoj rodni kraj, kaže Dolić, ne zaboravljaju, a i pomisao na svoje najbliže dovoljan je poticaj za jednu ovakvu akciju.

-Nažalost, kao i mnogi naši sugrađani, tako i nas četvero izuzev Antonija, živi i radi u Njemačkoj. Rekao bih da nas posebno potiče to što dole žive naši najbliži i što je to naš rodni grad u koji se uvijek rado vraćamo tijekom praznika. Uz sve obveze koje imamo ovdje, čast nam je i što također radimo i ovo – ponosno ističe Dolić.

I u Njemačkoj se osjećaju promjene zbog uvedenih mjera s ciljem suzbijanja epidemije koronavirusom. Frankfurt, kaže Dolić, izgleda mrtvo. No, u prikupljanju pomoći poteškoća nema.

-Mogu slobodno reći da je život u gradu stao; zatvorene škole, restorani, muzeji, vjerska okupljališta itd, doprinijeli su tomu da grad izgleda mrtvo. Na poslovnom planu je posebno kriza, jer prvi ja osobno ne radim gotovo nikako u posljednjih mjesec i pol. Što se tiče prikupljanja i slanja opreme nemamo pretjeranih poteškoća – naveo je Dolić.

Valja napomenuti da su podršku ovoj akciji dali Mate Bulić, Marko Perković Thompson, Mate Rimac, Ivan Velić, Zlatko Dalić i brojna poznata imena. U međuvremenu je osnovana humanitarna udruga kako bi se prikupljeni novac lakše i transparentije koristio.

Novac uplaćuju svi – i ‘obični’ ljudi, ali i poznati, već navedeni, Livnjaci. Paralelno s ovom akcijom, pokrenuto je prikupljanje pomoći i novca i u BiH, preko udruge Marijanske vinkovske mladeži. Ova udruga skuplja uplate iz BiH i preko ove udruge sredstva uplaćuju većinom livanjski poduzetnici, a nova se uplaćuje i na račun same bolnice.

Intervju možete preuzeti uz navođenje portala Bild.ba kao izvora i postavljanje poveznice na originalni članak.

Bild.ba

Previous articleNajpopularnija imena za bebe u 2020.
Next articleUnca zlata vrijednija od 1700 dolara