Milanović i Plenković kao da rade u dogovoru kada je u pitanju BiH: A tko zna, možda i jesu

Milanović i Plenković, zaista, kao da se dogovaraju kada je u pitanju BiH i kao da djeluju poprilično složno. Tko zna, možda se i dogovaraju...

milanović i plenković

Milanović i Plenković, zaista, kao da se dogovaraju kada je u pitanju BiH i kao da djeluju poprilično složno. Tko zna, možda se i dogovaraju…

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, u ovom trenutku spadaju među najvažnije političare na Balkanu kada je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini.

Iako se u Hrvatskoj stalno prepiru oko niza tema, od izbora pojedinih funkcija u zakonodavstvu, do imenovanja veleposlanika i odnosa prema covid potvrdama, kada je u pitanju glavni vanjskopolitički strateški cilj Hrvatske – odnosno – Bosna i Hercegovina i Hrvati u njoj, stav njih dvojice je gotovo jedinstven.

Milanović odlično secira problem, udara, nogometnim rječnikom rečeno, kopačkom direktno u koljeno, a izbjegava prekrašj, dok Plenković uspijeva izboriti kazneni udarac tamo gdje su šanse za kazneni udarac gotovo nikakve.

Jučer je Plenković boravio u BiH i nastavio u kontinuitetu ignorirati Predsjedništvo BiH. To je odlična diplomatska poruka Hrvatske jer jasno govori bošnjačkoj političkoj eliti što misli o njoj. Na portalu Bild.ba smo se na to već osvrtali, a to možete vidjeti OVDJE.


Evo jedan primjer direktnog Milanovićevog udarca kopačkom i onesposobljavanja protivnika, a bez osnove da dobije i žuti karton jer je, dakako, samo startao na loptu.

Džaferović je igrač, njegov stav o Hrvatskoj kao agresorskoj zemlji je lopta, a Milanovićev opravdan klizeći je proglašavanje Džaferovića “hostesom mudžahedina”. Šutnja iz SDA nakon toga je pokazatelj kako je start čist.

Plenković to ne radi baš tako. On će u Vukovaru otrpjeti Džaferovića, ali će, kada dođe u Bosnu i Hercegovinu, iznuditi penal. Da se ne bi bošnjačka politička elita skupa sa svojim medijskim i paramedijskim trabantima digla na zadnje noge, hrvatski premijer je Olgi Sučić i Suadi Dilberović, prvim žrtvama rata u Sarajevu, odao priznanje.

Na taj način potpuno je utišao sve krike spomenutih trabanata, a nije prešao crvenu liniju ili se, ne daj Bože, pomesićio, kako se onomad pomesićila Kolinda Grabar Kitarović kada je krenula šurovati s Majkama Srebrenice koje su joj tepale da je Kraljica Balkana, a ispao je korektan i prema bošnjačkoj strani. OK, sada će netko reći da to ne valja zbog Srba, ali je onda tu Milanović koji će popeglati te odnose s Dodikom… I svi sretni i zadovoljni.

Elem, Plenkovićeva pomalo i dosadna i protokolarna posjeta, urodila je plodom. Jasno je dao do znanja što misli o institucijama u BiH. Tamo gdje je, dakle, sve regularno, kao u Vijeću ministara ili u zajedničkom kolegiju oba doma Parlamenta BiH, tu sugovornika može biti. Tamo gdje nije sve regularno, kao što je slučaj Predsjedništva, tu se nema o čemu niti s kim razgovarati. To je stav Hrvatske na kojem se inzistira već duže vremena i odlično je da je to tako jer nedvosmisleno pokazuje kako je hrvatski državni vrh svjestan problematike bh. Hrvata.

Zanimljivo je i kako je branio Milanovićev stav oko Srebrenice. Iako Milanović nije netko koga treba braniti i iako on osobno nema nikakvih dvojbi oko Srebrenice, pojedinci su dočekali na nož njegovu izjavu kako Holokaust i Srebrenica nisu isto. A sve što je rekao je kao da je rekao kako Sarajevo film festival i večer dodjele Oscara nisu isto, iako su oboje svečanosti i može ih se zvati svečanostima.

Kako god, Plenković je iskoristio priliku, “obranio” Milanovića i spustio loptu na zemlju. Ponajviše su tu, opet, profitirali bh. Hrvati jer njima najviše odgovara jedinstven stav čelnih ljudi u hrvatskoj politici po pitanju BiH.

Milanović i Plenković, zaista, kao da se dogovaraju kada je u pitanju BiH i kao da djeluju poprilično složno. Tko zna, možda se i dogovaraju…

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleMilanović primio predstavnike Udruge policajaca Hrvatskih branitelja u BiH
Next articleNetko se u Sarajevu usudio pokazati da slavi Božić. Evo što mu je osvanulo na vratima
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments