Mladi iz BiH različitih mišljenja o Danu neovisnosti: Za neke je protektorat međunarodne zajednice, a nekima je jedan od najvećih praznika

Mladi iz BiH različitih mišljenja o Danu neovisnosti: Za neke je protektorat međunarodne zajednice, a nekima je jedan od najvećih praznika

– Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? – glasilo je referendumsko pitanje na koje je pozitivno odgovorila većina građana u Bosni i Hercegovini 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine.

Danas, točno 29 godina od referenduma, postavlja se pitanje je li BiH neovisna država tada Muslimana, a danas Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive.

Pitali smo mlade ljude iz raznih dijelova BiH kakav je njihov stav o Danu neovisnosti BiH koji se u velikom dijelu države obilježava danas.

– BiH je postala protektorat međunarodne zajednice i samim tim svaki Dan neovisnosti gubi svoj smisao – mišljenja je Ante Kelavić iz Žepča.

Za portal Bild.ba kazao je kako je činjenica da međunarodnu zajednicu u BiH zadržavaju i na intervencije u vezi unutarnjih pitanja naše države najčešće pozivaju političke elite koje se najviše zaklinju u neovisnost i samostalnost Bosne i Hercegovine, čime također, prema njegovim riječima, prikazuju vlastitu nezrelost za vođenje države.

ČESTITKE POVODOM „DANA OHR-A“

– Neovisnost naše zemlje velika je iluzija, a koliko je BiH važna strancima možemo zaključiti iz ponašanja visokog predstavnika, Valentina Inzka, koji je gostujući u emisiji ‘PRESSING’ na televiziji N1 na novinarsko pitanje u svezi odlaska mladih iz BiH, odgovorio vicem i bezbrižno se nasmijao. Može mu se.

Koristim priliku da podsjetim i na bahatost onih koji su stvarni vladari BiH. Prisjetimo se bivšeg veleposlanika SAD-a u BiH, Thomasa Millera, koji je u prijetećem tonu rekao Vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću, da će se Hrvati u BiH asimilirati ili seliti.

Da, Hrvati koji su zajedno s Bošnjacima, jednim dijelom Srba i s ostalim narodima glasovali za samostalnu i neovisnu BiH u kojoj će biti ravnopravni sa svima. Još dugo ćemo čekati našu neovisnost i samostalnost, a do tada sretan vam Dan OHR-a! – izjavio je Kelavić.

BIH BEZ KONSENZUSA I BEZ PRAZNIKA

Prvi ožujak ne budi pozitivne emocije ni kod mlade Dragane Spasić iz Zvornika, jer je, kako kaže za Bild.ba, pokrenuo lavinu koja je u periodu koji je nakon toga uslijedio donio „mnogo boli, patnje i stradanja“.

– U BiH nema konsenzusa ni oko čega, pa je iluzorno očekivati da će ga biti u vezi praznika – navela je Spasić.

DAN NEOVISNOSTI DA, DAN DRŽAVNOSTI NE?

Arslan Arnautović iz Cazina kaže kako obilježava Dan neovisnosti jer su se, kako kaže, njegovi roditelji goloruki oduprli neprijatelju i branili ideju neovisne BiH. On smatra kako je BiH, makar i Daytonom u svojim granicama opstala.

– Oko Dana državnosti ipak imam velike dileme. Jer države, makar one po mjeri svih građama, mi nemamo – poručio je Arnautović.

MLADIMA JE TEŠKO GLEDATI SLIKU DANAŠNJE BIH

Dan neovisnosti BiH za Harisa Zilića iz Sarajeva kao predstavlja jedan od najvećih praznika.

– Te 1992. godine većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Bez obzira što politika kroji neke druge talase, mislim da ova država ima perspektivu.

Važno je da omladina bude ta koja će da gura BiH prema naprijed. Što se mene osobno tiče, volim i Sarajevo, Mostar, Banja Luku, Zenicu, Široki, Livno, Tuzlu, Bihać… to je moja država, ja druge nemam i kao mladoj osobi, nekada je teško gledati cijelu sliku u kojoj se trenutno nalazimo, ali idemo samo pozitivno i vjerujem u budućnost ove zemlje. Bosna i Hercegovina to zaslužuje, jer je zaista prelijepa i jedinstvena – mišljenja je Zilić.

‘NAJOVISNIJA NA SVIJETU’

S njim se ne bi složila Marija Pinjuh iz Širokog Brijega, koja je za Bild.ba izjavila kako BiH neovisnom državom oslovljavaju samo oni koji ne žive u njoj.

– Za nas koji živimo u njoj ona je najovisnija na svijetu. Država koja godinama radi državničke poteze po naputcima iz OHR-a nije neovisna. Država u kojoj stranci ‘zavrću’ ruke domaćim državnicima nije neovisna.

Država koja sa svoja tri člana Predsjedništva i više od 200 ministara nije u stanju nabaviti niti jednu jedino cjepivo u vrijeme pandemije nije neovisna. Da je neovisna davno bi se raspala – kazala nam je Pinjuh.

Podsjetimo,  Dan neovisnosti do danas izaziva podijeljena mišljenja unutar Bosne i Hercegovine. Dok se u jednom njenom dijelu, točnije u Federaciji Bosne i Hercegovine ovaj dan obilježava kao praznik, u Republici Srpskoj i dalje negiraju 1. Ožujak kao značajan datum u povijesti Bosne i Hercegovine.

Bild.ba | M. S.